Via ferrata – jernsti til Mosjøens topp

Bratt, luftig, spennende og panoramisk, og likevel trygt og tilgjengelig for de fleste; den første via ferrata i Nord-Norge tar deg med 660 meter opp langs en bratt fjellvegg i Mosjøen.

Season

Sommer

Difficulty

Erfaren

Duration

3 timer

Distance

5 km

Opp Øyfjellet i Mosjøen

I Mosjøen, midt mellom fjord og innland langt sør i Nord-Norge, kan du nå bestige byens landemerke, Øyfjellet, som ruver rett på andre siden av Vefsna på en via ferrata, en jernsti. Den første jernstien i Nord-Norge er vel egnet for klatrenybegynnere.

Via ferrata – jernsti

Det italienske ordet via ferrata betyr jernsti. Det betyr at det er satt inn jernbøyler i fjellet, og det hele er sikret med en vaier som løper ned langs fjellsida. Så hekter man seg på vaieren, og bruker jernbøylene som klatregrep og trinn. Ruta er lagt der hvor det finnes naturlige trinn og grep i fjellet. Du har en klatresele på deg, og det finnes også en falldemper. Denne jernstien er klassifisert som en B/C, dvs. lett til middels vanskelig.

Fjellklatring for mange

Formålet med jernstien er å gjøre fjellklatring tilgjengelig for flere. Med det riktige sikkerhetsutstyret kan alle som er i noenlunde form og har normal kroppsmotorikk være med. Klatreerfaring er altså ikke nødvendig, så lenge man er med på en organisert tur. Om sommeren går det daglige turer med Naturlige Helgeland. Du stiller selv med stødige fjellsko og en dagstursekk med litt ekstra klær, og en god matpakke og drikke og så får du utdelt alt nødvendig utstyr.

660 meter opp

Den første delen av turen går på en sherpasti fra parkeringsplassen nært Mosjøen. Når du kommer i knapt 300 meters høyde, starter selve via ferrataen. Da klatrer du ca. 150 meter, før du klikker deg ut, går et stykke og så fører via ferrataen ytterligere 150 meter opp. Det klatres til en høyde på ca. 600 meter, og derfra er det ytterligere 60 meters stigning til fots før man når en alminnelig vandresti som fører ned fra fjellet. Det hele tar rundt fem timer.

Vil du på Via Ferrata i Mosjøen?

Gå videre for å komme til bestilling!