I havet ved Skjervøy jakter spekkhogger og knølhval på fem milliarder sild, det hele er som en gigantisk buffet. Bli med hit og ta del i hvaleventyret!
I det skjøre mørketidslyset foregår det et drama i dypet. Måseflokkene kaster seg støyende ned i havet, de høye staurene eller ryggfinnene på spekkhoggeren skyter gjennom vannflata og plutselig hopper en knølhval opp. Det hele er eventyrlig livlig.
Silda kom til Skjervøy
Silda har alltid kommet inn til kysten på seinhøsten. Den har beitet i det rike Barentshavet om sommeren, og i februar er det gytetid et eller annet sted ute i Atlanterhavet. I oktober-november fram til tidlig i februar oppholder den seg et eller annet sted på kysten av Nord-Norge. Periodevis har det vært Tysfjord, de siste årene har silda vært utenfor Tromsø. Nå er det tydeligvis Skjervøy. Årsakene til denne vandringen er ikke klarlagt.
Havet koker
Ryktet har tydeligvis gått; silda er her. Både knølhval og spekkhogger sender ut signaler til kompisene, og så kommer de svømmende. Knølhvalen er på vei fra iskanten til Karibien, hvor den ønsker seg et hett møte med damene. Da kan det være greit å spise seg til krefter. Spekkhoggeren, havets ulver, dukker alltid opp der det er sild. Mye tyder på at knølhvalen har lært seg spekkhoggerens lydsignal for sild; er man sulten, kan det være greit å kunne fremmedspråk.
Jakt og fiske
Spekkhoggerne jakter i flokk, og flokken sirkler inn sildestimen til silda står tett. Deretter går hver enkelt inn og forsyner seg etter rang i flokken. Knølhvalen har en annen teknikk, den driver silda i hop med halen, og så henter den springfart nede i dypet og suser opp til overflata med åpen kjeft. På vei opp rasker den med seg hundrevis av sild, tar et elegant hopp opp av vannet og siler ut sjøvannet. Noen ganger stjeler knølhvalen den silda som spekkhoggerne har samlet sammen, det mangles tydeligvis bordskikk.
Hvalsafari
Det går en rekke turer ut for å se på hvalene fra Skjervøy og Ytre Lyngen. De følger alle sammen et reglement hvor de ikke får gå for nært hvalene, slik at de ikke blir forstyrret. Holder man tilbørlig avstand, vil imidlertid hvalene ofte bli nysgjerrig og komme bort til båtene.
Kom deg på hvalsafari
Visit Lyngenfjord er navnet på den lokale turistorganisasjonen. På deres sider finner man oversikt over selskapene som tilbyr hvalsafari, samt overnatting og alt annet som finnes å se i området.