9 ting å huske på for trivsel, trygghet og miljø

Gjør ferien så trivelig som mulig for deg selv, lokalbefolkningen og naturen. Her følger 9 tips som gjør at du kan ha god samvittighet når du ferdes i nord.

Ikke etterlat unødige spor

Bruk en sti som allerede er der, ikke etterlat avfall og fyr opp bålet der det allerede er bålplass, kort sagt det vi mener med sporløs ferdsel. Nordmenn har jo en lang og stolt friluftstradisjon vi må holde vedlike!

Ta med søppelet ditt

Plast, innpakningspapir og engangsgriller må du ta med. Også organisk avfall som bananskall er en belastning der det går mye folk. Noen er til og med så greie at de tar med andres søppel hjem. Kanskje du skal hive deg på trenden «plogging» i sommer? Altså, jogge og plukke søppel samtidig.

Ta hensyn til privat eienom

Ikke gå inn i folks hager, ikke parker på private parkeringsplasser og lukk igjen grinder bak deg i utmark. Gapahuker tilhører ofte lokalsamfunnet, så ikke slå leir her. Er du i tvil, spør du bare om lov hos lokalbefolkningen.

Bli maks to dager på et sted

Du kan bare telte eller stå et sted med bobil opptil to dager før du må fortsette i følge allemannsretten. Populære plasser er det flere som vil oppleve, og dessuten har vi så mange av dem at du bør flytte på deg ofte for å få med deg alt det vakre.

Regler for dronebruk

Kle deg etter forholdene

Sommeren i Nord-Norge er omskiftelig. Lue, votter og ullundertøy er fint å ha på lur selv om kalenderen viser sommerferie. Eksempelvis er været nede i Tromsø sentrum, og Tromsdalstind ganske annerledes.

Pass på drone-rettledningene

Du kan blant annet ikke fly droner midt i bysentra, nær flyplasser og over nasjonalparker. Reglene rundt bruk av drone til hobbyformål er nærmere regulert av Luftfartstilsynet.

Handle lokalt

Benytt nærbutikker og lokale kafeer fremfor å ta med deg alt fra byene. Slik bidrar du til livskvalitet i utkantsamfunn og legger noe igjen. Ikke minst kommer du til å få deg en hyggelig opplevelse med på kjøpet.

Stopp for å fotografere på trygge avkjøringer

Ikke stopp bilen hvor som helst for å fotografere. Sett bilen på en trygg plass, og gå heller tilbake til der du fant motivet ditt.

Respekter dyr og planter

Ikke tråkk ned voksesteder for planter, ikke plukk sjeldne arter og studer dyrelivet på litt avstand, så du ikke skremmer eller forstyrrer.

Allemannsretten forklart

Relevante artikler