Eventyrlige Kjerringøy utenfor Bodø

Kjerringøy, en halvtimes biltur nord for Bodø, er en perle på Nordlandskysten. Et malerisk, kystalpint landskap viden kjent fra filminnspillinger basert på Hamsuns romaner.

Her møter du et kompakt, variert landskap med mange attraksjoner samlet tett i tett. Et unikt kystlandskap med blankskurte fjell og skinnende hvite sandstrender, jordbruksbygder med aktiv drift og det historiske Kjerringøy Handelssted.

De fleste forbinder halvøya med Kjerringøy Handelssted, som hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Det intakte anlegget er i dag et av landets aller viktigste bygningsminner fra denne perioden. Den unike bygningsmassen har fått kvalitetsmerket Olavsrosa.

Her får vi et innblikk i Nessekongenes liv, et miljø som er mesterlig skildret av Knut Hamsun. Handelsstedet har derfor vært brukt til filmatiseringer av flere av hans romaner. Av og til har Kjerringøy Teaterlag små tablåer på det gamle handelsstedet inni mellom guidingen.

Finn kunsten på Kjerringøy

I Zahlfjøsen, handelsstedets gamle driftsbygning, finner du utstillingen «Hamsun i film og bilder». Den gir et innblikk i filmer basert på Hamsuns romaner, mange av disse tatt opp på Kjerringøy. Det nye og store galleriet til bildemaleren Karl Erik Harr åpnet sommeren 2007 i Zahlfjøsen. Her finner du også atelier og kunstutsalg. «Båtbyggeren på Kjerringøy» Ulf Mikalsen bygger Nordlandsbåter og andre klinkbygde tradisjonsbåter i Zahlfjøsen.

Kulinariske opplevelser på Kjerringøy

Rett i nærheten av Kjerringøy Handelssted og Zahlfjøsen finner du Markens Grøde. Her kan man kan se hvordan ysteprosessen foregår. Det bakes også brød i vedfyrt steinovn, og det spekes kjøtt fra gårdens egen økologiske produksjon. Du kan prøvesmake i den trivelige kafeen inne eller ute, og gjerne kjøpe med deg denne lokale maten.

Kjerringøy gir deg natur med kvalitetsstempel

Naturreservater, landskapsvernområder, nasjonalparker og andre rike naturområder byr på unike opplevelser, enten du søker hårreisende utfordringer i stupbratte fjell, døsige båtturer eller rolige spaserturer. De storslåtte naturomgivelsene er i seg selv en opplevelse.

Ta turen til Kjerringøy og la deg forføre av de myke, hvite sandstrendene, de kvasse tindene som stuper rett i havet, det harmoniske kulturlandskapet og den store variasjonen av landskap, fortettet på den lille halvøya. Finn roen din eller kanskje kreativiteten din på Kjerringøy.

Barnas Kjerringøy

Kjerringøy er et eldorado for barna, der de kan utforske og utfolde seg fritt. Finn ei strand med skjell, krabber og småkryp, eller gå en tur i Fjære midt blant fritt beitende kyr og sauer. Blir det nok av naturopplevelser kan det kanskje friste med et besøk hos tausa Jentine på handelsstedet, som forteller om livet på gården i gamle dager. Blir været for grått barna kan roe seg ned med spennende bøker eller tegne sine inntrykk fra Kjerringøy i biblioteket i Zahlfjøsen.

Korte fakta om Kjerringøy

Du finner Kjerringøy 40km nord for Bodø. Følg Rv 843 til fergeleiet på Festvåg, og herifra tar du fergen i 10 minutter over til Kjerringøy.

Du kan parkere ved kirka som du finner rett ved det gamle handelsstedet.

Ja, Kjerringøy har flere fine strender som du kan bade fra når du besøker øya.

Det tar ca. en time å kjøre i fra Bodø til Kjerringøy. Det er én fergeoverfart, nemlig Festvåg-Misten.