Mats Hoel

Gå på fjellski i historiske Okstindan

Okstindan er et fjellområde midt i Norge som får mindre oppmerksomhet enn Finnmarksvidda, Jotunheimen, Hardangervidda og andre kjente reisemål for fjellskientusiaster. Den tiden er nok snart over.

På innsiden av Helgelandskysten ligger Okstindan kun et par-tre timers kjøring fra den svært så kjente kystlinjen lengst sør i Nord-Norge. Fjellene i Okstindan har historisk sus over seg, her har mennesker bodd, levd, forsket og høstet av naturens gaver til alle tider. Mindre kjent er det at en av Norges vakreste vårturer på fjellski går i nettopp disse områdene.

Fra Leirskarddalen dro pionerene opp i fjellheimen

Befolkningen i Leirskarddalen og Korgen forøvrig har brukt Okstindan til arbeid, rekreasjon og høsting i lang tid. På slutten av 1800-talllet og starten av 1900-tallet ble stedet kjent for de første forskerne. Den første lederen for norsk polarinstitutt Adolf Hoel besøkte området over flere år, og fikk hjelp av lokalbefolkningen til å måle bevegelsene i Okstindbreen. En av de mest kjente personene for lokalbefolkningen i Leirskarddalen var Klemet. Den myteomspunnede mannen bosatte seg på slutten av 1800-tallet i en plass som kun blir omtalt som «Klemethelleren». Lenge var bostedsplassen en kjent turistattraksjon, men stedet ble sprengt i 1994, og saken er enda ikke oppklart.

Den første dagen starter i Leirskarddalen

Dette er altså turens start. Her går de første kilometerne i scooterspor i retning Rabothytta. Turisthytta som er kjent som Norges fineste og kuleste DNT-hytte. Ca. 8.3 kilometer og 893 høydemeter er utfordingen den første dagen.

Gå fra Rabothytta over bremassivet til Kjennsvasshytta

I klar sikt er dette kanskje den mest spektakulære dagsturen du kan gjøre på det norske fastlandet. Starten av dagen går ut fra Rabothytta og oppover til toppunktet på den massive isbreen. Herifra går turen nedover, og det tar ikke lange tiden før du kommer til en av de mer kompliserte og spektakulære momentene på denne turen – når du går ned hele brefallet på Okstindbreen. Tau og breutstyr er nødvendig. Etter isbreen må man orientere godt for å få en trygg nedfart til Hemnes Turlag sin populære hytte, Kjennsvasshytta. I skogen kommer du inn i et rikt terreng for rype, hare og en rekke andre arter. 18 km, 483 høydemeter oppover og ca. 500 høydemeter nedover

Fra Kjennsvasshytta går det tilbake til Leirskarddalen

På denne turen spiller topografien på lag med deg. Siste etappe tilbake til Leirskarddalen er også den minst krevende, da hele turen går i sporet til snøscooterne som hytteeierne bruker. Halvveis på dagen kommer du tilbake i kjent farvann, og du beveger raskt mot den siste nedfarten før du igjen står på parkeringsplassen i Leirskarddalen. Hvis det er holkeføre eller andre krevende forhold, kan det være smart å minne seg selv på at det gjerne er på slutten av turen at ulykkene skjer.

Du kan sjekke oppdatert skredvarsel til enhver tid © Politiet

Tips til deg som vil på tur

Dette er en tur på fjellski som krever tidligere erfaring fra skiferdsel på snødekt bre. Selv i år med mye snøfall er det nødvendig med tau og breutstyr. Skituren er mulig å gjennomføre utenfor skredterreng, men personene må kunne beregne utløpsoner for å kunne gjennomføre turen på en trygg måte. Ta kontakt med kyndige guider og forhør deg om de kunne være interessert å ta turen.

Book overnatting på hyttene god tid i forveien. Her finner du lenker til Rabothytta og Kjensvasshytta.