Simon Fossheim

Toppturer på Helgeland

Området som er mest kjent for sin kyst har turmuligheter for alpin skikjøring langt utover våren. Ytre og indre Helgeland er Norges mest varierte område.

Norges vakreste kyst skjuler et område som får langt mindre oppmerksomhet. På Indre Helgeland finner du de høyeste fjellene i Nord-Norge. Breene strekker seg til 1600 høydemeter og snøen ligger gjerne til langt ut på sommeren. Her finner du skimuligheter i alt slags terreng, og er du av den ivrige typen kan du nok få muligheten til å kjøre sommerslush i midnattssola.

Nord-Norges høyeste fjell er omringet av isbreer

I Okstindane kan du kombinere en overnatting på Norges kuleste DNT-hytte med topptur til det høyeste fjellet i Nord-Norge. Sammen med en sertifisert guide kan du ferdes trygt og morsomt i et fjellterreng som har fått mindre oppmerksomhet av norske toppturentusiaster. Har du litt erfaring, er litt eventyrlysten og nysgjerrig på nye områder? Da kan du begynne å starte planleggingen.

Toppturer i Okstindan

Sikkerhet på topptur

Du kan sjekke oppdatert skredvarsel til enhver tid © Politiet

Skredvarselet for Helgeland startet i 2022

I februar 2022 startet ble det påbegynt skredvarsling på Helgeland. Du finner fortløpende oppdateringer på snødekket på Varsom Regobs som du kan benytte deg av i din turplanlegging. Er du usikker på din egne kunnskaper knyttet til tematikken bør du dra på tur med en IFMGA sertifisert tindevegleder eller skivegleder.

Det finnes fine toppturer ute på Helgelandskysten

Det er faktisk noen som har gått alle de syv søstre på vinteren, men det er for spesielt interesserte. Kyststrøkene får ofte mindre nedbør i form av snø, men det betyr ikke at mulighetene for skikjøring ned til havet ikke er mulig. Kanskje du skal dra til øya Tomma og prøve deg på Tomskjevlen?

Toppturer utenfor Mosjøen byr på vinter og snø

Mosjøen ligger i Vefsn kommune og har med sin plassering kort vei til både et rikt utvalg av ulike toppturområder. Området på innlandet er preget av stabile vintre med normalt mye snø. Her setter egentlig tid og fantasi begrensningene, men det skal mye til for at du velger deg noen dager i nærheten av Røssvatnet. For øvrig Norges nest største innsjø.