Førjulseventyret i Henningsvær er ekte nordnorsk jul

Fiskeværet Henningsvær innbyr til en tur på en blå spark mellom kunst, kultur og avslappende julehandel. Alt omgitt av praktfulle Lofoten i vinterdrakt.

Fiskeværet Henningsvær innbyr til en tur på en blå spark mellom kunst, kultur og avslappende julehandel. Alt omgitt av praktfulle Lofoten i vinterdrakt.

Henningsvær er en god havn omgitt av hus

Helt ytterst på holmene ut mot Vestfjorden, nærmest de viktigste fiskegrunnene, ligger Henningsvær. En malerisk havn beskyttet av en molo danner selve kjernen, og så ligger husene tettpakket rundt. I ytterkanten står fiskehjellene. Et elegant bruspenn forbinder Henningsvær med resten av Lofoten.

Hva er Førjulseventyret i Henningsvær?

Dette er lokalt samarbeid av enkleste slag; alle som driver butikk, aktiviteter og kunst har gått sammen om å ønske lokalbefolkning og turister velkommen til en hyggestund. Tiltaket er enormt populært i hele Lofoten, og lokal deltakelse er stor.

Henningsvær er et fiskevær i Vågan i Lofoten, en god halvtime i bil fra Svolvær.

Med egen bil kjører du fra Svolvær på E10, og svinger av. Det går også buss, men det krever litt planlegging, særlig i helgene.

Førjulseventyret i Henningsvær har sin egen facebookside med alle oppdateringene. Destination Lofoten informerer om alt i øyriket på sida si Lofoten Info.

Hele Lofotveggen ses på klare dager

942 meter høye Vågakallen ruver rett innenfor havna i Henningsvær. På klare dager ser du imidlertid hele fjellrekka i Lofoten, ut til Mosken og Værøy. På innersiden ser du tindene fra Hamarøy og Steigen til godt sør for Bodø. Henningsvær er et nordnorsk atlas i praktutgave.

Kunsten har funnet Lofoten

Et så malerisk miljø som Lofoten klarer så klart ikke kunstnerne å holde seg unna. Atelierer finnes over alt, og mye av det vakreste er samlet i Galleri Lofotens Hus i Henningsvær. Lofotfisket, lofotfiskerne og lofotfjellene, tolket naturalistisk eller nonfigurativt, inspirasjonen er ikke til å ta feil av. Kaviarfabrikken er den rake motsetning, her formidles kun det mest nyskapende innen kunstverdenen.

Kjøp julegavene i Henningsvær

Håndverkerne har også funnet veien til Henningsvær. På Engelskmannsbrygga arbeider flere glassblåsere mens du ser på, og her jobber også keramikere. På Henningsvær Lysstøperi kan du være med på å støpe julelysene selv. Skiltmakeren kan lage originale skilt for deg.

Det er lite skrik og mye ull i Henningsvær

Haddock er navnet på morsomme ulluer designet i Henningsvær. De gjør seg både i bakken og for storgateflanører. Varme sokker, luer og votter er strikket lokalt i mørke vinterkvelder, en videreføring av gammel håndverksskikk. Sjyvotta, sjøvotter, har én tommel på hver side, så man kan snu dem!

Desember er en måned med r i

Et glass ækte lofotkaviar bør du ta med deg hjem. Prøv også lofotpostei, en mer hjemmelaget utgave av den kjente svolværposteien. Å lage tran av skreilever går langt tilbake i Lofoten, og på Full Steam kan du se hvordan dette skjer. Du får også smake i små drammeglass, de fleste overraskes av hvor godt det er.

Det skjer noe hver helg

Hver helg gjennom Førjulseventyret kan du ta del i utendørs familierebus. Denne koster ingenting og er morsomt for alle! På de ulike verkstedene kan du lage dine egne julegaver. Julekonserter, loppemarked, kåseri.. Det skjer stadig noe.

Det er alltid kaffetid nordpå

Ingen kommer til Lofoten uten å bli budt på kaffe i store kvantiteter, og man skal som kjent ikke ta med fesk til Lofoten, de har så mye selv. På Kafé Lysstøperiet får du espresso og wienerbrød, mens Klatrekafeen har en atmosfære av off-piste og fjellklatring rundt øl og burgere. Lofotmat er mer opptatt av lokal matskikk, med fiskesuppe og hvalbiff på menyen Fiskekrogen og Den Blå Fisk koker fisk rett fra Vestfjorden, men med litt internasjonalt krydder.

Dagene er korte og intense før jul

Henningsvær er uendelig vakkert, enten puddersnøen har lagt seg mykt over hustak, fiskehjeller og kaier, eller mildværet skaper takras og speilhålke. Gå ned på moloen og ta inn hele havna med Vågakallen, og gå på oppdagelsesferd mellom husene. Planlegg imidlertid for at dagene er korte, så få med deg det lyseste rundt tolv og det blå lyset litt senere på ettermiddagen.

De blå sparkene har små julehjul

Handlevognene i Henningsvær er av det lokale slaget; de har rett og slett malt et antall sparker blå. Så kan du bare forsyne deg med en spark, og ta den med på tur rundt i Henningsvær. Siden mildværet ofte vandrer opp med Golfstrømmen til Henningsvær, er de utstyrt med små hjul. Så kan du kjøre rundt med julegaver, eller med kjæresten.

Se også