Galleri Espolin i Lofoten er portrettet av en nordnorsk kunstner

Lofoten er ikke noe ferieparadis. Lofotlivet var beinhardt slit i et brutalt, ugjestmildt landskap. Likevel er menneskene gjengitt med varme og sympati hos Nord-Norges egen kunstner Kaare Espolin Johnson.

Mørke, furede, konsentrerte ansikter. Båter og mannskap i mørk silhuett mot lyset. Storm, uvær, truende lofotfjell. Strenge, enkle komposisjoner. Lofotfiskernes virkelighet tegnes kompromissløst og brutalt, men menneskene er skildret med varme og kjærlighet der de sliter for utkommet.

Øst-Finnmark var barndommens paradis

Oppvekstårenes Øst-Finnmark tegnes derimot i lyse farger og med lettere, drømmende streker. Samedrakter og russiske løkkupler fremstår som fremmedartede elementer. Kunstneren bodde i Vadsø til han var 12 år, og overgangen til livet i Bodø var vanskelig. Derfor mintes han Øst-Finnmark med vemod og lengsel.

Informasjon om Kaare Espolin og galleriet

Kaare Espolin er født i Surnadal.

Kaare Espolin ble født i 1907.

Han ble født i Surnadal i Møre og Romsdal, men flyttet tidlig til Finnmark. I tenårene flyttet familien Bodø.

I 1960 utmyskket Kaare Espolin hurtiruteskipet Harald Jarl.

Espolin Johnson var en kunstner som så dårlig

Kaare Espolin Johnson (1907 – 1994) kom til Vadsø som toåring, og flyttet så til Bodø som tolvåring. Siden kom han til Østlandet, og levde sitt voksne kunstnerliv i Oslo. Han mistet tidlig synet på det ene øyet, og fikk etter hvert stær på det andre. Dermed så han få farger, og konsentrerte seg følgelig om linjer og komposisjoner.

Han illustrerte noe av det mest nordnorske

Han debuterte på Statens Høstutstilling i 1932, og fikk sitt første utsmykkingsoppdrag på hurtigruta Ragnvald Jarl i 1956. Senere utsmykket han også Harald Jarl i 1960. Espolin Johnson var også en kjent bokillustratør, og har blant annet illustrert den nordnorske, humoristiske folkelivsskildringen Vett og uvett.

Svarte og hvite linjer ble til under strømbrudd

I 1925, under et strømbrudd i Bodø, lekte Kaare Espolin Johnson seg med sotkanten på et delvis nedbrent stykke papir. Han så de myke, brune linjene flammene hadde skapt, og lot seg inspirere til videre eksperimentering med svart-hvite linjer. Etterpå kunne han komplettere med vann- eller oljefarger. Dermed skapte han en helt egen teknikk, spesielt tilpasset sitt dårlige syn.

Galleriet ligger midt i lofotlandskapet

I historiske omgivelser på Storvågan ved Kabelvåg i Lofoten, med utsyn fra fastlandet og ut mot Vågakallen, ligger Galleri Espolin, viet til kunstnerens liv og verker. Her finnes den største samlingen med Kaare Espolin Johnsons kunst. Hver sommer kommer det også en vandreutstilling. Galleriet har et ambisiøst program av utstillinger og konserter, og er en av Nord-Norges best besøkte kunstopplevelser.

Andre artikler for den kulturinteresserte