Hamsunsenteret er noe så sjeldent som et bygg hvor selve arkitekturen tolker litteratur. Den amerikanske arkitekten Steven Holl lar oss ta del i de mørke, store, urovekkende og utfordrende foruroligende romanene til nobelprisvinneren Knut Hamsun. Bli med på en vandring opp i det prisbelønte tårnet på Hamarøy.
Man mener gjerne at et bygg skal harmonere og gli inn i landskapet. Hamsunsenteret gjør ikke det, tvert imot bryter det med både byggeskikk og landskap på Hamarøy. Hamsun var heller ikke en mann som gled harmonisk inn i det norske litterære landskapet. Arkitekten Steven Holl tegnet Hamsunsenteret som en kropp. Vinduene er som øyne, heissjakta er ryggraden, og de fire meter høye bambusstengene på taket er håret. Sånn sett står tårnbygget som en gigantisk skulptur i Hamarøylandskapet.
Sult, Pan og Mysterier inspirerte arkitekten
Den amerikanske arkitekten Steven Holl hadde ikke lest Hamsun før han fikk oppdraget med å tegne Hamsunsenteret. Som en del av prosessen leste han alle romanene som var oversatt til engelsk, og så alle de 17 filmatiseringene som har vært laget. Holl ble særlig fascinert av de tidlige romanene Sult, Pan, Mysterier og Victoria. Disse danner utgangspunkt for arkitekturen.
Ofte stilte spørsmål
Hamsunsenteret ligger i Hamarøy kommune, i kommunesenteret Oppeid. Dette er en kort avstikker fra E6 mellom Fauske og Narvik.
Hamsunsenteret er helårsåpent og har romslige åpningstider om sommeren. Se på hjemmesida deres for oppdatert informasjon.
Bygget vekker en uro i deg
På en lignende måte som Hamsuns tidlige romaner oppleves bygget urovekkende og utfordrende for oss som besøker det. . Grunnplanen på bygget er et parallellogram, og hjørnevinklene er henholdsvis 86 og 94 grader. Du ser det ikke før du får det forklart, men kjenner kanskje allerede en usikkerhet.
Bak en rolig fasade raser følelsene
Akkurat som Hamsun og hans hovedpersoner er innadvendte, er bygget svart, glatt og lukket. Innenfor raser imidlertid de sterke følelsene, sjelen er en «slagmark for usynlige krefter», sier Steven Holl. Disse sterke følelsene får av og til voldsomme, heftige uttrykk når karakteren ikke lenger kan holde igjen. Holl uttrykker dette som balkonger som bryter ut av den svarte veggen.
Balkongene har sine egne historier
Fiolinkassebalkongen viser til Nagels fiolinkasse i romanen Mysterier. Herfra er det 270 graders utsyn over Hamarøy, og like nedenfor løper havstrømmen Glimma, som omtales i Hamsuns bøker. Den gule glassbalkongen er en referanse til en passasje i Sult der en pike bøyer seg ut av vinduet for å pusse utsida. Gulfarge, sjalusi og sterke følelser, går igjen i Hamsuns romaner, og pleksiglasset er bøyd opp og inn for å ligne håndbevegelsen.
Oppover bygget er det som å bestige et fjell
Man starter ved inngangen og går oppover trappene i bygget. Store vinduer bryter ned skillet mellom etasjene, og trappene smalner oppover og liksom trekker deg opp; det oppleves som å bestige et fjell. Vinduene rammer inn utsnitt av landskapet utenfor, slik oppdager man detaljene uten å overveldes. Lyset fra vinduene møter mønsteret i heissjakta av messing og reflekteres på de hvite veggene. Lysmønstrene varierer med vær, tid på døgnet og årstid. I femte etasje fører en rød løper rett mot veggen; Hamsun møtte veggen i form av fordømmelse etter krigen. I andre enden av den røde løperen åpner det seg imidlertid et hjørnevindu med vidt panorama, som et bilde på nye muligheter. Til slutt når man toppen, det flate taket med de fire meter høye bambusstengene som rører på seg i vinden.
Utstillingene starter og ender hvor du vil
Utstillingen om Knut Hamsun er en vandring gjennom hans liv og forfatterskap. Det er ingen kronologi i utstillingen, man kan starte hvor som helst. Hamsun er en av de store kjærlighetsdikterne, og vi blir kjent med kvinnene i hans liv. Markens grøde leses som kritikk av det moderne. Mange av Hamsuns protagonister er vandrere, og selv hadde Hamsun vansker med å slå seg til ro på ett sted. Nordland, både folk og språk, presenteres.
Les om modernisme og landssvikoppgjør
Et annet tema er den modernistiske strømningen med dyptloddende psykologiske analyser, som Hamsun var en av de første eksponenter for. Endelig gis Hamsuns forhold til fascismen, hans støtte til de tyske okkupantene og landssvikoppgjøret stor plass. I tårnet kan man finne alle førsteutgavene av Hamsun, samt et stort utvalg oversettelser til mange språk.
Besøk på Hamsunsenteret er for de fleste
Hamsunsenteret har romslige åpningstider i sommersesongen og er helårsåpent. Først og fremst bør man utforske selve bygget med alle detaljene og balkongene. Bli gjerne med på en guidet arkitekturvandring i bygget. Et 15 minutters humørfylt foredrag gir inspirasjon til utstillingen. Hamsunsenteret har også en rikholdig kulturkalender, med både egne Hamsun-relaterte begivenheter og samarbeidsprosjekter.
Arkitekturpriser
Her er et utvalg av de prisene og nominasjonene som har blitt Hamsunsenteret til del.
Priser & utmerkelser:
Progressive Architecture Awards, USA, 1997
AIA NY Architecture Honor Award, USA, 2010
Nordnorsk arkitekturpris, 2010
International Architecture Award, USA/Irland, 2010
Statens byggeskikkpris, 2011
Houen Fonds Diplom 2012
Nominasjoner:
Wallpaper Design Awards, «Best new public building», London 2009
Condé Nast Traveller Innovation & Design Awards (I&DA), «Culture” 2010
Norges styggeste bygg, NRK, 2010