100 000 sjøfugl, deriblant den høyarktiske polarlomvien, bebor Norges østligste punkt Hornøya. Ta turen ut for å komme nærmere fuglene enn på noe annet fuglefjell i nord.
Vi ble med båten fra havna i Vardø ut til Hornøya en strålende, solrik og iskald junidag. Få minutter etter at vi rundet moloen i Vardø, ble vi møtt av innbyggerne på Hornøya. Havet var fullt av dykkende lomvier, og lundefuglene flakset frenetisk over bølgetoppene på sitt lite aerodynamiske vis. Etter bare ti minutter kunne vi legge til kai, og ble møtt med et leven uten like.
Det er lett å komme seg hit
På de fleste fuglefjell får man ikke komme for nær. Fuglene på Hornøya er imidlertid vant til at forskere går rundt blant dem, og reagerer ikke så mye på mennesker. Det er lagt ut kokosmatter man kan følge. Dermed kommer man nærmere fuglene enn på noe annet fuglefjell i Norge. www.nordnorge.com var langt mer forbløffet enn motparten da vi fikk blikkontakt med lunde, skarv og krykkje.
Ofte stilte spørsmål
Hornøya ligger så nært byen Vardø at du ser den tydelig fra havna i byen. Vardø er Norges østligste by, og er en øy nær østspissen av Varangerhalvøya ved innseilingen til Varangerfjorden.
En nettside med mye fugleinformasjon er Hornøya.com. Birding Varanger er et godt nettsted for fugleinteresserte.
Visit Varanger er Vardø de lokale turistorganisasjonene. Nasjonale Turistvegers hjemmeside er også god.
Havnevesenet i Vardø opererer en båtrute om sommeren. Du har nok aldri kjørt båt mellom hundrevis av lomvi…
Fugleskjul lar deg se uten å bli sett
På øya ligger det også et fugleskjul. Herfra kan du se på fuglene uten at de ser deg, og du kan stå i le og varme deg litt når nordausten biter i fingertuppene. Dette inngår i satsingen på fuglekikking i Øst-Finnmark, og er tegnet av fuglekikker og arkitekt Tormod Amundsen.
Polarlomvien er fuglekikkernes godbit
Polarlomvien hekker i all hovedsak på fuglefjellene på Bjørnøya, på Svalbard og i andre høyarktiske strøk. I det egentlige Norge hekker den bare i Øst-Finnmark, med Hornøya som den største kolonien. Den minner om den vanlige lomvien, men er litt mindre og kjennes på den hvite stripa langs nebbet. På Hornøya inntar polarlomvien den bratteste bergveggen, og er dermed den fuglen med minst høydeskrekk. Fuglekikkere fra hele Europa kommer til Hornøya for å se de lettest tilgjengelige polarlomviene i verden.
Mange slags fugler bor på Hornøya
Lomvi, alke, lundefugl, krykkje, teist og skarv befolker de bratte skrentene. Lunden ligger øverst, den graver huler i gressbakken for eggene sine. Alke, lomvi og polarlomvi legger derimot eggene sine rett på berghyllene, og de kamuflasjefargede eggene er pæreformede for å rulle rundt i ring i stedet for å ramle over kanten om de skulle komme i bevegelse. Måsearten krykkje er de mest bråkete, mens skarvene står på klippene og brer ut vingene sine for å lufte dem. Man vandrer forbløffet rundt og får fantastiske nærbilder av fuglene.
Her slutter Norge
Hornøya er Norges østligste punkt, og befinner seg på samme lengdegrad som Sankt Petersburg, Istanbul og Alexandria. Sola når middagshøyden her over en time før i Oslo. Hornøya fyr ligger på de slake gressbakkene på østsida av øya et kvarters gange fra kaia. Herfra ser man over til Fiskarhalvøya i Russland i sørøst, og ellers når blikket ut til horisonten.