Magnus tok med soveposen opp på Øksfjordfjellet

Øksfjordfjellet, rett ved fiskeværet, byr på flott utsikt mot Finnmarksalpene uten for mye slit. Magnus makset imidlertid turen med en overnatting i sovepose. Her hører du hvordan det gikk.

Da jeg kjørte inn til Øksfjord en iskald novembermorgen, hadde jeg blikket festet på fjelltoppen som ruvet over bygda. Et sted der oppe var dagens turmål.

Dagsturhytta glir umerkelig inn i landskapet

Arkitektene i Biotope har laget et spisst vindskjul på Øksfjordfjellet. Den glir umerkelig inn i landskapet. Finnmarksalpene med spisse tinder omgir deg på alle kanter, de går helt fra sjøen og nesten opp i skyene. Hvor enn du snur deg er utsikten fantastisk.

Turen er ganske enkel

Det er mer enn én vei til toppen. Jeg startet i nord, fra Platået, og gikk opp fra Ystneset. Du kan også ta turen fra Vassdalen. Det tok meg nok lengre tid enn de fleste å nå toppen, jeg stoppet jo hele tiden for å ta bilder. Siden stien var så isete, ble jeg nok ytterligere forsinket. Dette er jo egentlig en ganske enkel tur som har blitt veldig populær.

Hovedsesongen er fra juni til oktober

Jeg angret litt på at jeg ikke hadde pigger under skoene mine, det hadde nok passet best på denne årstiden. Når det er bart eller bare et lite snølag, kan denne turen tas langt inn i november. Fra juni til oktober er det helt perfekt. Det er noen få luftige partier hvor du må passe på hvor du går, særlig om du har en ryggsekk som veier litt.

Du ser mer enn bare fjord og fjell

Tidlig på turen så jeg et par havørner sirkle rundt på himmelen. Et godt stykke over tregrensen hørte jeg ryper. Litt senere så jeg en rype fly forbi, den hadde fått vinterfjærdrakten sin. Det er mye mer som lokker enn bare alpetoppene og de vakre fjordene. Fuglelivet er en opplevelse selv tidlig på vinteren. Da jeg var nesten oppe på toppen, var det ferske revespor på stien. Kanskje jeg ser ham neste gang jeg er på besøk?

Det er bratt først, så flater det ut

Når du har unnagjort de første bratte bakkene og nådd opp på fjellkammen, er det ganske rett frem. Du er der før du aner. Dagsturhytta har en helt egenartet form, og er utformet for å være gi ly til vandrere på dagstur. Her kan alle nyte nista si i ly for vinden. Jeg tok med meg soveposen og overnattet. Når man gjør det, må man ta hensyn til eventuelle andre som måtte dukke opp.

Ta med din egen ved

Det er en bålplass på bakken utenfor. Imidlertid er det smått med brensel i området, siden vi er over tregrensa. Du bør derfor ta med egen ved. Dagsturhytta kan ikke varmes opp, så ta med en skikkelig god jakke. Dette gjelder selv i sommermånedene.

Midnattssol, nordlys eller novembersol – vakkert er det uansett

Få steder egner seg like godt til å nyte midnattssola eller nordlyset som dette utsiktspunktet på Øksfjordfjellet. Jeg så verken nordlys eller midnattssol, men jeg så sola i november, som er et lite mirakel i seg selv.

Ofte stilte spørsmål

Dagsturhytter er for alle, og du kan ikke oppføre deg sånn at andre ikke kan bruke hytta. Magnus dro opp senhøstes, og var alene der. Om du legger deg i sovepose i en dagsturhytte eller gapahuk, har andre selvsagt lov til å gjøre det samme.

Denne turen er blå, i følge ut.no, altså middels. En stigning på 350 meter er ikke all verden, men i noen partier er det bratt og litt luftig.

Du stiger 353 meter

Ut.no har en utmerket beskrivelse av turen, med kart.

Øksfjord er kommunesenteret i Loppa kommune, og ligger nær Alta. Visit Alta har en utmerket og informativ side om området.