Anders Slemdahl

Manshausen byr på den helt store utsikten

Utsikten og landskapet er det viktigste ved Børge Ouslands sjøhytter i Steigen. Du velger selv om du vil finne på noe i tillegg.

Ute i skjærgården i Steigen har polfarer Børge Ousland kjøpt sin egen øy, Manshausen, og fått utformet helt særegne hytter slik han vil ha dem. En langvarig interesse for arkitektur og en inspirasjonreise til noen av landets nyskapende overnattingssteder, slik som Lyngen Lodge og Juvet Landskapshotell, fikk ham til å ønske seg et overnattingssted det ikke finnes maken til.

Praktisk informasjon om Manshausen

Manshausen er en øy nær tettstedet Nordskot i Steigen kommune nord for Bodø.

Det enkleste er å ta Nordlandsekspressen fra Bodø eller Svolvær til Nordskot. Du kan også kjøre til Nordskot fergefritt fra E6. Fra Norskot må du hentes i båt fra Manshausen etter avtale.

Ja, det er ypperlige forhold for kajakkpadling på Manshausen.

Det finnes flere muligheter, om du har bil kan du nå flere flotte turområder i Steigen. I umiddelbar nærhet finner du Nordskottraversen som krever at du har guide eller solid klatreerfaring.

De er bygget er av heltre, og er faktisk helt fri for plast.

Snorre Stinesen er arkitekten bak byggverkene som Børge Ousland har fått satt opp.

Hyttene er i heltre, og er plastfrie

Børge Ousland valgte å engasjere Snorre Stinesen, fordi han er en dyktig arkitekt med et moderne avtrykk. Bygningene hans evner både å tre fram fra naturen og harmonere med den, de er sterke signalbygg som likevel hører hjemme der de står. Hyttene er i heltre, og inneholder ingen plastdeler. De er kledd i ubehandlet, vedlikeholdsfri lerk, som med tida skal bli sølvgrå.

Landskapet fyller hele vestveggen

Hyttene kjennes som å sitte inni en HD-TV, med vinduer fra gulv til tak i fronten og på sidene. Dermed fremstår selve landskapet som utsmykning og underholdning. Da kan man lene seg bakover og se utover mylderet av holmer og skjær, på båttrafikken og oppover Steigartindene. I godvær avtegner de sagtakkede fjellene i Lofoten seg mørkeblå mot horisonten. I en sånn stund trenger det ikke skje noe, steigenlandskapet står selv for kveldens program.

Det er behagelig og trivelig

De hederskronte rorbuene i Nord-Norge kan bli for rustikke. Børge ville ha det komfortabelt, med et godt bad, minikjøkken med kjøleskap, skapplass og et ekstra soverom i tillegg til oppholdsrommet. Møblene i sjøhyttene er fra den anerkjente formgiveren Fjord Fiesta. Frokosten tas i hovedhuset, hvor man også kan bestille middag. Hovedhuset, som huser resepsjon og spisesal, er et gammelt nordlandshus som nå er befridd fra eternitten. I andre etasje er det innredet en avslapningssalong med en enorm, myk sofa fra italienske Cassina, med utsikt fra store vinduer og mange hyllemeter polar- og ekspedisjonslitteratur.

På sommeren leker man i steigenlandskapet

Den deilige, nordnorske sommeren med sol 24 timer passer godt til barn og familier. Da kan man bade i et stort, naturlig basseng på øya. Det går an å leie tørrdrakt om havvannet blir for friskt. Snorkleutstyr brukes for å ligge i overflata og se ned på livet på turkis sandbunn. Aluminiumsbåter for fiske og lengre båtturer finnes til utleie, eller robåter til utlåns. Mer utfordrende er det å klatre i et boltet klatrefelt i rød granitt inne på land. Fjellryggen mellom Nordskottind og Sørskottind utfordrer høydeskrekken, mens en vandring med hodelykt inn i den 180 meter lange Reshola pirrer oppdagertrangen, navnet betyr Trollhula.

Høst og vinter innbyr til tomsomhet

Par som søker avslappet avsondring kommer gjerne resten av året. Kystlandskapet i glødende farger og noen riktig underholdende stormer fyller høsten, og nordlyset sees gjennom de store vinduene fra tidlig høst til senvinteren. Vinterklimaet i Steigen er ikke særlig polfarervennlig, tvert om er det mildt og snøfattig her ute, snøskyene driver over. Da kan man gå på truger opp på en fjelltopp eller padle kajakk i smult farvann mellom de beskyttende holmene og skjærene. Våren kommer tidlig så langt ut.

Andre unike overnattingssteder i Nord-Norge