Nordlys? Nyksund har skrudd av lyset

Nyksund var det første fiskeværet som fikk elektrisk belysning langs kysten. I dag har imidlertid de få innbyggerne i Nyksund bestemt seg for å skru av gatelysene, slik at du kan se nordlyset bedre.

Fiskeværet Nyksund ble fraflyttet på sekstitallet. Siden har det stort sett vært mørkt der om vinteren. Og mørke er en stor fordel når man skal se etter nordlys. Vil du se etter nordlyset på egen hånd, uten et tett utfluktsprogram med mange aktiviteter, er ensomheten i Nyksund et alternativ.

Praktisk informasjon om Nyksund

Nyksund er er forlatt fiskevær i Øksnes kommune, nordvest på Langøya i Vesterålen. Nærmeste større sted er Myre, mens Sortland ligger halvannen time sørøstover.

Siden stedet stort sett er forlatt, er det ikke noe særlig offentlig transport mellom Myre og Nyksund. Egen bil er en svært stor fordel, men man kan også avtale å bli hentet.

Rundt 1970 slukket lysene i Nyksund

Fiskeværet Nyksund ble innhentet av tida på sekstitallet og fraflyttet. Havna var for lita for nye båter, og et av Norges ledende fiskevær pakket sammen og flyttet til moderne, travle Myre. Etter å ha vært forlatt noen år, fikk Nyksund en ny sjanse som et fristed for mennesker. Nå er det relativt livlig i Nyksund sommerstid, med fotturister, båtfolk og utflyttede nyksundværinger og deres etterkommere. Om vinteren bor det imidlertid bare 20 mennesker i Nyksund, så da kan man kjenne på ensomheten.

Finn et hjem i et forlatt fiskevær

Ssemjon Gerlitz , opprinnelig fra Düsseldorf, er nyksundværing av overbevisning. Han tilbringer det meste av året i Nyksund, og gleder seg til vinteren og nordlyset. Han er vert på Holmvik Brygge, en staselig brygge midt i havna i Nyksund. Her bor man i enkelt innredede rom i gammel stil, og i resepsjonen og restauranten lever stemningen fra Nyksunds storhetstid tidlig på 1900-tallet.

Nordlyset leter du fram selv

”Det er helt mørkt her, og perfekte forhold for å se nordlyset” sier Ssemjon. Han anbefaler å ta på en varmedress og gå en lang tur i mørket med hodelykt. Gå opp den lille, bratte stien til utsiktspunktet på yttersida, og se ut over havet, selv om du mer hører enn ser det. Gå over den lille moloen til Langøya, hovedøya i Vesterålen, og gå bortover stranda. Selv over midten av vinteren er det lite snø her ute, så det er lett å komme fram. ”Er man ute, får man med seg alt som måtte være av nordlys”, sier han.

Det handler om å være ute

Ssemjon har lang erfaring i nordlystitting, og deler sine råd og erfaringer. Egentlig handler det om å være mest mulig ute om kveldene. ”Vi gir en innføring i nordlyset når de kommer” sier Ssemjon, ”og så får de være i fred, men vi er tilgjengelige hele tida. Våre gjester søker nok ensomhet”.

I Nyksund er du for å slappe av

Hva skal man gjøre om vinteren, vil noen lure på. Må man gjøre noe, da? Innekos og hyggelige turer holder lenge for mange. Et besøk i nabofiskeværet Stø kan være en god ide. Stø yrer av liv og røre omvinteren, her er nemlig vinterfisket i full gang. Fisk leveres av kystflåten og saltes til klippfisk, bacalao. En kontrast til kystkulturen ligger ikke langt fra Nyksund; reindriftssamene på Hinnøya tar også i mot gjester på vinteren. Blåbyen Sortland og Hurtigrutemuseet på Stokmarknes er trivelige steder å besøke vinterstid.

Relevante artikler