Nordlyskatedralen er nordlysbyens landemerke

Nordlyskatedralen i Nordlysbyen Alta er en moderne katedral med like elegante linjer som nordlyset selv.

Arkitektkontoret Link i Stavanger har utformet et bygg formet som en spiral som svinger seg oppover bygningskroppen opp mot et klokketårn. Nordlyset er en av inspirasjonskildene, og fra alle vinkler ser man buktende bølger slik nordlyset ofte opptrer. Og hva kunne vel passe bedre i Nordlysbyen enn en nordlyskatedral. Utsmykningen er ved den danske kunstneren Peter Brandes. Nordlyskatedralen ble vigslet 10. februar.

Bygger man katedraler på 2000-tallet, da?

Om man trodde at katedralenes tidsalder var over, stemmer det ikke helt for Alta. Alta hadde tidligere to sentrum, Bossekop og Elvebakken. Sentrumsfunksjonene er imidlertid nå samlet i Alta sentrum, mellom de to. Med det store innslaget unge mennesker, og dermed mange barnedåper, konfirmasjoner, gospelkor, barnegrupper osv. i befolkningen var behovet for en kirke i sentrum stort. Med Altas tilnavn som Nordlysbyen var ønsket sterkt om en annerledes kirke.

I kjelleren lærer du mer om nordlyset

Kirken skal være en nordlyskatedral i mer enn navnet. I kjelleren holder Borealis Alta til, hvor man kan lære mer om nordlyset. Du lærer både om hvordan nordlyset oppstår og om alle mytene som fantes om nordlyset før vitenskapen i Alta

Det finnes andre kirker i Alta også

Gamle Alta kirke fra 1858 i Bossekop er den eneste bygningen som sto igjen etter evakueringen in 1944, og den selvsagt fredet. Elvebakken kirke fra 1964 ligger på Elvebakken.

Alta, Hammerfest og Nordkapp?

Praktisk informasjon om Nordlyskatedralen i Alta

Du finner den for enden av Markedsgata midt i Alta sentrum.

Ja, den er åpen for besøkende.

Alta er en by perfekt for de som er interessert i friluftsliv, eller eldre historie. Besøk Visit Alta og spør dem om hvordan du kan se helleristningene på Alta Museum, eller hvilke friluftsaktiviteter du bør prøve ut.

Nordlyskatedralen er åpen Mandag til fredag klokken 11.00 til 15.00 for besøkende. Søndag er det gudstjeneste fra klokken 11.00.

Relevante artikler