Påskefestival i Kautokeino samler Sàpmi

VM i reinkappkjøring, samisk Grand Prix, et imponerende konsertprogram og gigantbryllup som koster adskillige rein livet; påskefestivalen i Kautokeino er årets høydepunkt i Sápmi.

I påsken er sola tilbake, og dagtemperaturene ganske greie. Rett før vårflyttinga begynner kan det være greit å få unna bryllup, barnedåp og konfirmasjon, samt få snakket litt med folk. Det var begynnelsen på påskefestivalen. Samiske bryllup har fort tusen gjester, og da serveres bryllupsbidosen (en slags kjøttsuppe av rein) i flere bordsettinger. Befolkningen i Kautokeino har nå blitt vant til å sette av hele påskeuka til en god blanding av fest, moro, gudstjenester, kultur og spennende konkurranser.

Praktisk informasjon om påskefestivalen

Kautokeino er faktisk ikke så lett å nå med offentlig kommunikasjon. Nærmeste flyplass er i Alta, og derfra går det buss noen ganger i uka til Kautokeino. Ellers får man satse på leiebil.

Overnatting er det faktisk stor mangel på. Vi anbefaler å være tidlig ute med å bestille overnatting.

Til utendørsarrangementene er det bare å komme. Sami Grand Prix er svært etterspurt, så her bør man være tidlig ute.

Reinkappkjøring er den store

I Kautokeino finner VM i reinkappkjøring sted i påsken. Det konkurreres i to klasser, på ski etter reinen og liggende på magen på kjelke langs en brøytet løype på isen. Regn med spenning i lufta når den beste reinen fra hele Sápmi stiller opp, konkurransenervene kan fort føre til at reinen løper ut. Turister kan også prøve seg i egen turistklasse, som heldigvis går noe tregere. Om din rein ikke var den kjappeste, kan det jo være du vinner premien for beste kostyme.

Lassokasting handler om kraft og presisjon

VM i lassokasting fremkaller like mye lidenskap som reinkappkjøringen. Det er om å gjøre å treffe reinhorn plassert i ulik avstand fra deltakerne, og det gjelder å holde nervene i sjakk overfor et stort publikum.

Sami Grand Prix går i to klasser

Samisk Grand Prix er en musikkonkurranse med deltakelse fra hele Sápmi, og det konkurreres i to klasser, joik og popmusikk. Joik er en levende sangtradisjon i stadig utvikling, så materialet er nykomponert. Klassen for popmusikk beveger seg fra joikinspirert til hardrock. Akkurat som i Melodi Grand Prix er det publikum som avgjør, så sameradioen overfører direkte og avvikler stemmegivning over hele Sameland.

Det foregår noe hele uka

Konsertprogrammet i påskeuka er variert og omfatter samisk rock, jazz- og joikinspirert musikk og landskjente, norske artister. Ofte er Sápmis mest kjente artist, Mari Boine, til stede. Det samiske teatret Beaivváš stiller gjerne opp med en premiere eller en markering.

Relevante artikler