Ernst Furuhatt

Reis som de lokale i Nordland

Å reise sammen med de lokale innbyggerne til lands og til vanns, gir deg en mer autentisk opplevelse. Travel Pass Nordland gjør det enda enklere og gunstig for deg

Enkelte ganger skjer det vi dagdrømmer om også i virkeligheten; verden åpner seg og blir tilgjengelig på nye måter. Da gjelder det å gripe muligheten og leve ut drømmen. I sommer har ferieparadiset Nordland åpnet seg for alle som vil utforske dette spennende og mangfoldige fylket med rutebuss og hurtigbåt. Å reise sammen med de lokale innbyggerne til lands og til vanns, gir deg en mer autentisk opplevelse av Nord-Norge.

National Geographic har lenge gitt følgende beskjed til verdens reisende: «Go with the locals, and do what the locals do». Nå sier Nordland det samme!

Travel Pass Nordland

Travel Pass Nordland er et splitter nytt reisekort som gjør at du kan farte rundt med alle busser og hurtigbåter så mye du vil innenfor Nordlands fylkesgrenser. Kortet er gyldig i 7 dager, det gjelder fra første registrering om bord i en buss eller hurtigbåt, og du kan enkelt kjøpe det av billettørene når du går ombord. Reisepasset lar deg altså enkelt og rimelig oppleve Nordland fra både innsiden og yttersiden.

Nordlandsfakta – du tror det ikke før du får se det

Nordland er Norges nest største fylke i areal og mange liker å skryte av at det har plass til 5 sørnorske fylker innenfor sine grenser. Faktisk utgjør Nordland hele 12 prosent av Norges landareal. For å komme fra Bindal i sør til Andenes i nord, må man forsere 505 km i luftlinje eller rundt 800 km med vei. Og ikke nok med det, Nordland har 25 prosent av Norges kystlinje og landets største indre territorialfarvann eller skjærgård om du vil. Det bor rundt 240 000 innbyggere i Nordland. De er fordelt på 41 kommuner, 5 byer og et utall av bygder, småsteder og fiskevær.

Nordland fylke har:

  • 8 nasjonalparker
  • 18 landskapsvernområder
  • 175 naturreservat
  • ca 260 vassdrag med egne bestander av laks, ørret eller sjørøye
  • 18 414 øyer i saltvann
  • rundt 28 000 innsjøer
  • hele 11 prosent villmarkspregede områder og 54 prosent av arealene er regnet som inngrepsfrie.

I Nordland finner du også Stetinden, Norges nasjonalfjell, verdens sterkeste malstrøm og Norges største øy. Her finner du attraksjoner som Torghatten, Svartisen, Moskenesstraumen og Lofoten som er blant verdens tre best bevarte øygrupper. Du kan se hval og elg og sjeldne fugler i Vesterålen, du kan gå Norge på tvers ved Hellemobotn, du kan utforske grotter på Helgeland og bo i tradisjonelle fiskevær og besøke sprell levende øysamfunn langs hele Nordlandskysten. Nordland er en tykk eventyrbok med innholdsrike kapitler, episke fortellinger og spektakulære illustrasjoner!

Kunstneren Eva Harr forteller

Det er ingen tilfeldighet at dette nye reisepasset er illustrert med et maleri av nordlandskunstneren Eva Harr. Hun har malt et klassisk nordlandsmotiv, nemlig en skarp fjellprofil med det tradisjonelle Nordlandshuset foran. Eva Harr forteller at Nordlandshusene har vært en del av hennes billedverden helt siden hun første gangen så et slikt hus på Røst i Lofoten. Det samme gjelder fjellet som selvsagt måtte være med. «Møter med fjell har jeg hatt på alle mine reiser i Nordland», forklarer hun. «Bildet og tittelen Brev hjem er en metafor og et sammendrag av den gamle verden som er i ferd med å forsvinne.» Heldigvis har disse gamle nordlandshusene fått ny verdi og er igjen blitt et vanlig syn fra skipsleia når man seiler langs nordlandskysten.

Eva er født nordpå og føler sterk tilhørighet til Reine som er hennes andre hjem. Derfor er «Brev hjem» en hyllest til den gamle verden som nå får nytt liv», forklarer hun. Kunstneren Eva Harr arbeider ikke med fotorealistiske motiver, men forsøker å uttrykke essensen av opplevelser i landskapet. Kanskje er det nettopp derfor så mange sier at de kjenner seg igjen i bildene hennes.

Priser og nærmere informasjon om reisekortet

Vi håper du vil reise inn i Nordland og føle det Eva Harr beskriver, nemlig følelsen av å kjenne seg igjen, selv om stedene du besøker er nye og fremmede. Opplevelsen av å komme hjem er en universell følelse som er mer knyttet til stemninger og gode møter med natur og mennesker enn til bestemte geografiske punkter.

Derfor sier vi velkommen hjem til Nordland, uansett hvor du kommer fra!
Prisen for et 7 dagers Travel Pass Nordland er veldig gunstig for en voksen. Barn under 16 år reiser for halv pris. Les mer om billetter og priser hos Reis Nordland.