Jørn Tomter

Samisk Påskefestival i Kautokeino

VM i reinkappkjøring, samisk Grand Prix, et imponerende konsertprogram og gigantbryllup som koster adskillige rein livet; påskefestivalen i Kautokeino er årets høydepunkt i Sápmi.

I påsken er sola tilbake, og dagtemperaturene ganske greie. Rett før vårflyttinga begynner kan det være greit å få unna bryllup, barnedåp og konfirmasjon, samt få snakket litt med folk. Det var begynnelsen på påskefestivalen. Samiske bryllup har fort tusen gjester, og da serveres bryllupsbidosen (en slags kjøttsuppe av rein) i flere bordsettinger. Befolkningen i Kautokeino har nå blitt vant til å sette av hele påskeuka til en god blanding av fest, moro, gudstjenester, kultur og spennende konkurranser.

Reinkappkjøring

I Kautokeino finner VM i reinkappkjøring sted i påsken. Det konkurreres i to klasser, på ski etter reinen og liggende på magen på kjelke langs en brøytet løype på isen. Regn med spenning i lufta når den beste reinen fra hele Sápmi stiller opp, konkurransenervene kan fort føre til at reinen løper ut. Turister kan også prøve seg i egen turistklasse, som heldigvis går noe tregere. Om din rein ikke var den kjappeste, kan det jo være du vinner premien for beste kostyme.

Lassokasting

VM i lassokasting fremkaller like mye lidenskap som reinkappkjøringen. Det er om å gjøre å treffe reinhorn plassert i ulik avstand fra deltakerne, og det gjelder å holde nervene i sjakk overfor et stort publikum.

Sami Grand Prix

Samisk Grand Prix er en musikkonkurranse med deltakelse fra hele Sápmi, og det konkurreres i to klasser, joik og popmusikk. Joik er en levende sangtradisjon i stadig utvikling, så materialet er nykomponert. Klassen for popmusikk beveger seg fra joikinspirert til hardrock. Akkurat som i Melodi Grand Prix er det publikum som avgjør, så sameradioen overfører direkte og avvikler stemmegivning over hele Sameland.

Kulturmønstring

Konsertprogrammet i påskeuka er variert og omfatter samisk rock, jazz- og joikinspirert musikk og landskjente, norske artister. Ofte er Sápmis mest kjente artist, Mari Boine, til stede. Det samiske teatret Beaivváš stiller gjerne opp med en premiere eller en markering.

Relevante artikler