Ta med gjengen til Svalbard i vinter

Har du vært med vennene dine på skiferie og i Berlin, er det kanskje på tide å snu på flisa. Longyearbyen kan høres tøft ut, men er mye behageligere og lettere å nå enn mange tror. Men følelsen av å være kommet lenger nord enn alt kan derimot loves.

Longyearbyen er både en utpost i Arktis og en småby med 2400 sjeler og alle bekvemmeligheter. Dette er det nordligste stedet du kan reise til med rutefly, skal du lenger nord, må du utruste en ekspedisjon. En reise til Svalbard er imidlertid lett å organisere, og hit kan alle dra. Ekstra morsomt blir det om du tar med vennegjengen på snøscooter, hundeslede eller isgrottetur når du besøker Svalbard.

Nordlysvinter, tussmørket og midnattssola – lyset er aldri kjedelig

På toppen av planeten er lysforholdene ekstreme. I slutten av august forsvinner midnattssola, og ganske raskt sniker nattemørket seg inn. I oktober faller dagslyset svært skrått inn, og bader landskapet i gylne toner. 26. oktober går sola under horisonten i sør, men ennå er det ikke helt mørkt midt på dagen. Tussmørket kan være et fargespill som farger toppene i rosa, sølv og gull, og rett før det blir helt mørkt, bades fjord og fjell i et vidunderlig, blått, gjennomsiktig lys.

Desember og Januar er helt mørkt

I desember og januar er det imidlertid mørkt, helt mørkt, selv midt på dagen. Tussmørket er tilbake i februar, og 8. mars feires soldagen med stor festivitas i Longyearbyen. Nå går det raskt mot lysere tider, og i slutten av april skinner midnattssola over hvitt vinterlandskap. På Svalbard snakker man gjerne om nordlysvinteren og solvinteren, de to vintrene oppleves nemlig som svært ulike i rytme og stemning.

I nordlysvinteren er Svalbard seg selv

Midtvinters er det færrest på besøk på Svalbard. Nordlyset, månen og stjernene som lyser opp fjellene og fjorden er imidlertid et overjordisk vakkert syn dere ikke må gå glipp av. Det er også nå svalbardianerne lever hverdagslivet sitt. Det finnes et imponerende utvalg fritidsaktiviteter, både på Huset og det nye kulturhuset er det stadig noe som skjer. Ut over vinteren finner en rekke fester og festivaler sted, fra mørketidsblues når sola forsvinner via matfestivalen Smak Svalbard og Kunstpause til Polarjazz i januar til den store solfesten i mars. Blant annet.

Solvinteren er den aktive tida

Når sola først kommer, tar den skikkelig tak, og snart er dagene lange. Da henger svalbardianerne børsa over skuldra og kaster seg på skuteren. Været er litt mildere og mer stabilt, og snøen ligger dyp. Det er også flere turister, møter og konferanser, og Svalbard får et travlere preg. Svalbard Skimaraton er en styrkeprøve for skifolket sist i april.

Rundt Longyearbyen ligger den store lekegrinda

På Svalbard kommer de opplevelsene som vennegjengen kommer til å mimre om når dere sitter på gamlehjem. Ta en skutertur over fjordisen, innover Longyearbreen, ut til Barentsburg eller kanskje helt til østkysten.

Hundekjøring med hodelykt en vinterkveld på tundraen høres rart ut, men du ser faktisk både fjellene, fjorden og stjernehimmelen. Longyearbreen fryser til en kompakt isklump om vinteren, og da kan du ta deg fram i smeltevannskanalene under isen.

Vennegjenger bør velge de mindre krevende turene, slik at alle kan være med. Man må under ingen omstendighet forlate byen på egen hånd, da kan man fort bli isbjørnmat. Utvalget av organiserte turer er imidlertid stort, og da er det helt trygt å være med. Hvem som helst får nemlig ikke være guide på Svalbard, nivået på sikkerhet og informasjon er svært høyt.

Relevante artikler