Træna – 33 mil til havs

Tre store fjell, fire bebodde øyer, en nostalgisk forbindelse med Hawaii og den kuleste av alle festivaler; Træna er en øygruppe langt fra både fastlandet og det ordinære.

Vi er noen mennesker som samler på øyer. Og ingen øy trekker mer enn Træna, de tre takkene som reiser seg 33 nautiske mil ute i havet, ytterst av alle Helgelands 20 000 øyer, holmer og skjær. Man skjønner jo at det er mye koselig kystidyll her ute, men mer uventet er Træna også et sted for street art, skulptur og kule band.

Streiftog på Husøya

De fleste på Træna bor på hovedøya. Den er ganske flat, men byr på flere fine fotturer. Det 98 meter høye fjellet Hikkeltind er høyeste punkt. Dermed kan du gå rundt til fots, til nød sykle litt, bilen kan stå på fastlandet. Det lille museet forteller både om forbindelsen til Hawaii og om steinalderfunnene på Sanna. Kirken fra 1776 er liten og stemningsfull. Petter Dass-kapellet fra 1997 er utsmykket med motiver fra Nordlands Trompet, malt av Karl Erik Harr. Den gamle brannstasjonen og museumshagen har nye utstillinger hvert år fra noen av øyas artists in residence. Havkeramikk er et keramikkverksted som lager håndlagede kopper til fiskerne som står støtt i dårlig vær. Apropos kopper anbefales nybrent kaffe på Trænas eget kaffebrenneri. Café Aloha har som jobb å fylle opp magen.

Kort info om Træna

Træna har hurtigbåtforbindelse, og den korresponderer med Nordlandsekspressen mellom Bodø og Sandnessjøen.

Ja, det går bilferge fra Stokkvågen på fylkesvei 17.

Trænafestivalen blir avholdt den andre uka i juli hvert år.

Det bore 454 mennesker på Træna.

trænahawaii

I 1898 emigrerte Theodor Holmen til USA, som så mange på den tida. Han havnet etter hvert på Hawaii, og vendte aldri hjem igjen. 3 år etter ble lillesøstera hans, Alma Holmen, født. De møttes altså aldri, men hadde kontakt per brev. I 1925 sendte Theodor et kamera til Alma, og hun lærte seg å ta bilder og framkalle dem for å sende til broren. Bildene til Alma dokumenterer livet på Træna i 1000 bilder, og på 27 ulike steder på Træna er de stilt opp. Så kan du sammenligne dagens Træna med det Alma så. Café Aloha serverer hawaiiburger og tropisk smoothie, så hawaiitemaet er både rørende og litt hverdagshumoristisk. Strendene på Sanna og Sandøya har forresten noe hawaiisk over seg..inntil man stikker stortåa uti.

Skulpturøya

Trænas bidrag til skulpturlandskap Nordland er laget av den zambiske kunstneren Anawana Haloba og heter «a prose a song a poem look yonder». Gatekunsten finnes på Træna også, Pixel-ørna og Havmuralet tar i bruk tomme vegger. «Djupet» og «Runesteinen» inngår i en skulpturserie rundt et sagn fra Sanna. Fjelldreieren er en dreieskive som forteller deg navnet på alle fjelltoppene du ser. Elgen er et lite smilehull, den er nemlig laget til minne om en elg som svømte til Træna i 2013.

Badstuer

Renholdet holdes høyt på Træna, og to badstuer er verdt å besøke. «Lill-badstua», som er laget av den svenske kunstneren Anders Jakobsen, er en helt enkel badstue ved enden av en tursti. Her kan du lauge deg når turen er unnagjort. Trænas eldste naust ble i 2016 bygd om til en badstue for øyfolket. Her arrangeres fellesbadstuer, og dette er selvsagt en ypperlig anledning til å bli kjent med folk.

Sanna – 9000 års bosetting

Ingen tur til Træna er komplett uten et besøk på en eller flere av de andre øyene. Sanna har bare en håndfull innbyggere, men her ligger de tre fjelltoppene som har gitt øya navn. Trænstaven på 338 meter bestiges best på organisert tur med klatretau. Den 243 meter høye Gompen går det derimot en både sti og vei til. Veien er en opplevelse i seg selv; en tunnel går opp på skrå gjennom fjellene, så ikke glem hodelykt. Fra toppen ser man hele det helgelandske øymylderet og langt der inne Svartisen og De syv søstre.

Kjærlighetsstien fører til Kirkhellaren

Like trivelig er det å ta kjærlighetsstien rundt øya, og se toppene fra alle kanter. Da stopper man selvsagt ved Kirkhellaren. Det er katedral av en hule som brukes til konserter under Trænafestivalen. Her ble noen av de eldste steinalderfunnene i Norge gjort, som viser at folk likte seg på Træna også for 9000 år siden.

Selvær og Sandøy

Øya med størst befolkning utenom Husøya er Selvær, som også ligger mest avsides. Her bor det rundt 60 mennesker, som lever av fiske. Det meste her ligger innenfor 5-10 minutters gange, og man kan gå en tur i fjæra, hilse på ærfuglen eller stikke innom kafékroken på butikken og slå av en prat med de lokale. Her finnes også overnatting. Sandøya og Holmen er øyer med herlige badestrender, og med det utgangspunktet for Træna-Hawaiihistorien .

Trænafestivalen

I juli går Trænafestivalen av stabelen, og 4000 mennesker reiser ut til Træna for å være med når alle de kule bandene spiller. På Husøya er festivalleiren hvor alle ligger i telt, og her er også de fleste konsertene. Noen foregår imidlertid i Kirkhellaren på Sanna. Trænafestivalen er blitt en stor happening, og fyller øya og båtene dit til siste plass. Først etter at festivalen er avviklet, gjør sommerstillheten sitt inntog. Så kan du velge om du vil være der når Træna står på hodet, eller når Træna er seg selv.


Vi anbefaler også