Trollfjorden er et mørkt vannspeil mellom spisse tinder

Et mørkt, lite vannspeil under spisse tinder og knallharde fjellvegger, bare tilgjengelig fra sjøen. Trollfjorden, lengst sør i Vesterålen, er en av Nord-Norges magiske punkter.

Et mørkt, lite vannspeil under spisse tinder og knallharde fjellvegger, bare tilgjengelig fra sjøen. Trollfjorden, lengst sør i Vesterålen, er en av Nord-Norges magiske punkter.

Finn fram til Trollfjorden

Trollfjorden ligger lengst sør i Vesterålen, på østsida av Austvågøya. Det er en avstikker fra Raftsundet som skiller Austvågøya og Hinnøya.

Hurtigruta er det enkleste, den seiler hver ettermiddag fra Stokmarknes til Svolvær på sør. Når det er lyst om sommeren, er også nordgående seiling fra Svolvær til Stokmarknes aktuell. Om vinteren kan snø gjøre at lensmannen forbyr skip å seile inn. Både fra Stokmarknes og Svolvær organiseres det ulike turer med båt, RiB og kajakk.

Trollfjorden er bare en liten fjordtarm

Tre kilometer lang, og 70 meter brei ved åpningen; Norge har både større, breiere og dypere fjorder enn Trollfjorden. Målt i drama per meter er det imidlertid få som kan konkurrere! En tarm som stikker inn mellom de 1000 meter høye Trolltindan, og en blindvei i det mørke og dramatiske Raftsundet; naturen her er skremmende storslagen. Innerst inne ligger det et par hus som tilhører det nedlagte kraftverket.

Trollfjorden er vakker i alle slags lys og vær

Midnattssola når ikke det til det mørkegrønne vannspeilet, men sommerstid er tindene høyt der oppe badet i sol mens vi er i skyggen langt der nede. En tur i havskodde kan gjøre like stort inntrykk, først kommer den store veggen på styrbord til syne. Så stikker toppene fram forut. Ved utseilingen syns ingenting annet enn den store pyramiden akterut. Vinterstid demper snøen den harde klangen av Europas eldste fjell.

Hurtigruta på vei ut av Trollfjorden i maks sommervær © Kristin Folsland Olsen

Trollfjordslaget sto mellom damp og seil

I 1890 braket gammel og ny tid sammen i Trollfjorden. 6. mars, midt under lofotfisket, sto Trollfjorden full av torsk. Dampdrevne fartøy prøvde å beholde alt for seg selv, og stenge ute de gamle seildrevne fiskebåtene. Fiskerne tok da saken i egne hender for å bryte blokaden, og det kom til håndgemeng. Blant annet ble fiskerne oversprøytet av varmt vann fra fyrkjelene. De lyktes likevel i å bryte blokaden. Trollfjordslaget er skildret i Johan Bojers Den siste viking, og fikk til og med politisk etterspill. Lofotloven kom kort tid etterpå, som regulerer hvilke redskap som skal settes hvor under lofotfisket.

Trollfjorden er gjemt

Trollfjorden er en liten avstikker fra Raftsundet, som skiller Austvågøya fra Hinnøya. Her ligger små samfunn, noen av dem veiløse, langs et trangt sund under tusen meter høye fjell. Dette er en av de aller mest dramatiske strekningene langs Hurtigruteleia, og vel verdt en ekstra liten hurtigrutetur fra Svolvær til Stokmarknes om sommeren, eller hele året fra Stokmarknes til Svolvær.

Anbefalte artikler