Tromsø er vinterbyen under nordlyset

Rett under nordlysovalen ligger Tromsø, en liten storby med en spennende historie, en livlig atmosfære og mengder av snø- og vinteropplevelser.

Det er når snøen ligger metertjukk, hålka tvinger en til ufrivillige piruetter og natta begynner tidlig på ettermiddagen man skal reise til Tromsø. Da blir nemlig tromsøværingene som mest sosiale, kultur- og festivallivet som mest variert og fremfor alt viser nordlyset seg oftest. Tromsø er en spennende og variert nordlys- og vinterby som er lett å nå.

Tromsø ligger rett under nordlysovalen

Tromsø ligger, som mye av Nord-Norge, rett under nordlysovalen, og er dermed blant de stedene på planeten med mest nordlys. Nordlys ses ofte midt i byen, men mange foretrekker å gå ut fra sentrum for å finne skikkelig nattemørke. I det ustabile kystklimaet i Tromsø henger imidlertid snøskyene ofte ned over fjelltoppene. Derfor finnes det et stort antall nordlysjegere som reiser ut i vinternatta. Noen ganger drar de til Nord-Europas tørreste steder i området bak Lyngsalpene, andre ganger ut mot ytterkysten, alt avhengig av vær og vindretning. Høye fjell, fjorder og øyer skaper et stort antall mikroklimaer, og ett sted i området er det nesten alltid klar himmel.

Praktisk informasjon om Tromsø

Tromsø ligger 1150 km i luftlinje nord for Oslo, og vel 2000 kilometer før Nordpolen

Det går 10-12 fly om dagen fra Oslo, og alt etter sesong går det direktefly fra London, Helsinki, Stockholm og Frankfurt. Hurtigruta anløper Tromsø daglig. Turen med tog til Fauske eller Narvik og buss videre er slitsom, men for noen den mest

Hurtigruta er en fin forbindelse til Nordkapp, Vesterålen og Lofoten. Det går buss til Narvik og Alta. Endelig forbinder flyselskapet Widerøe Tromsø med praktisk talt alle deler av Nord-Norge.

Visit Tromsø, byens turistorganisasjon, har både attraksjoner og et usannsynlig stort antall aktiviteter av alle slag på sin innholdsrike hjemmeside.

I Storgata møter du tromsøværingene

Sentrum i Tromsø er en fargerik, sammensatt og låghalt blanding av vakre, fargerike trehus fra 1800-tallet, noen perler i jugend og funkis, 70-tallets strenge betong og oljealderens arkitektoniske markeringsbehov. Butikker med noen gode kjøp, tettpakkede, skravlete kafeer, restauranter med fisk på menyen og et høylydt og humørfylt natteliv sørger for at Storgata er full av mennesker det meste av døgnet. I vintersesongen er det gjerne en ny festival hver helg i Storgata, fra filmfestival via nordlysfestival til reinkappkjøring.

Hvorfor heter det Porten til Ishavet og Nordens Paris?

Historien om ishavsfangsten og de store oppdagerne fortelles på Polarmuseet. Selene og akvariene på opplevelsessenteret Polaria passer for alle, mens omvisning på verdens nordligste bryggeri Mack er for voksne. I sentrum finnes to domkirker av tre som er mer intime enn imponerende, mer arkitektonisk luftig er den moderne Ishavskatedralen rett over Tromsøbrua. Universitetsmuseet har omfattende utstillinger om Nord-Norges historie, kultur og natur. Fra Fjellheisen ser man vidt og bredt utover fjell og hav. På Nordlysplanetariet på NordNorsk Vitensenter gis den vitenskapelige forklaringen på himmelfenomenet.

Knølhval og spekkhogger følger silda til Nord-Troms

De siste årene har rundt 5 milliarder sild søkt til kysten av Nord-Troms i midten av oktober for å gyte. Knølhval, finnhval og spekkhogger følger sildestimene, og kan sees inne i de trange fjordene og mellom øyene vest for byen. En gang i januar trekker de sørover, og fra februar er de ute i havet igjen. I den korte mørketidsdagen kan man dra ut med båt og komme nært innpå hvalene.

I Tromsø by er det målt 240 cm snø

Når nordvesten står på, kan det snø sammenhengende i dagevis i Tromsø. I 1997 ble det målt 240 cm snø i Tromsø, noe det forhåpentligvis ikke gjør nå til vinteren. De store snømengdene innbyr til langrenn, til off-piste i alpine fjell og til hundekjøring, snøskuterkjøring, trugeturer og isfiske. Noen velger å dra på tur om dagen for å se snøkledde vinterlandskaper. For andre er uteleken best om kvelden, for da kan man også se nordlyset når det dukker opp. Tilbudet om turer er ganske imponerende, og man kan forhåndsbestille på nett eller kjøpe på kort varsel hos turistorganisasjonen Visit Tromsø.

Vinteren er mørk og snørik, men ikke kald

350 km nord for Polarsirkelen og bare vel 2000 km fra Nordpolen skulle man tro Tromsø var kaldt og utrivelig. I virkeligheten ligger snittemperaturen i den dypeste vinteren på rundt -4C, og med gode sko, brodder, ullundertøy, lue og votter fryser man ikke. På aktiviteter inngår det gjerne en termodress. Fra Tromsø går det daglig 10-12 fly til Oslo, og på vinteren går det også direkteruter til Stockholm, Helsinki og London. Hotellkapasiteten er sterkt utvidet de siste årene, så oftest er det ikke vanskelig å finne hotell. Vinterreisemål i Nord-Norge, slik som Bodø, Narvik, Lofoten og Vesterålen i sør og Svalbard, Alta, Hammerfest og Nordkapp i nord, nås lett med fly, hurtigrute og buss.

Relevante artikler