Mats Hoel Johannessen

Vandrerutene rundt Hammerfest er lette og varierte

Utemmet, nakent og karrig; rundt Hammerfest møter fjell og vidde Ishavet. Likevel er det lett og ufarlig å ta seg fram på merkede stier i et landskap uten sjenerende vegetasjon.

Landet er karrig, nakent og langt mot nord, men også med lett terreng og slake stigninger. Landskapet er oversiktlig, man orienterer seg lett via kystlinjer og fjelltopper. Vegetasjonen sperrer ikke veien, og brisen feier myggen avgårde.

Gå opp sikksakkveien for å se hele Hammerfest ovenfra

Det tar ti minutter å gå opp til Salen fra sentrum av Hammerfest langs en sti som er godt tråkket opp. Oppe på toppen belønnes du med fantastisk utsikt over byen, Sørøysundet, øyene Håja og Hjelmen og helt ut til Sørøya. Om du ikke rekker noe annet i Hammerfest, er en tur til Salen obligatorisk. Kaffe på Turistua hører med, og du kan nesten gå opp i lakksko.

Ofte stilte spørsmål

Hammerfest Turist, turistkontoret, har kontakt med guider som kan ta deg med på tur på forespørsel. Dette anbefales spesielt på de litt tøffere turene. De enkle turene på Kvaløya og noen av dem på Sørøya er imidlertid lette å organisere på egen hånd. De lengre turene på Sørøya og på Seiland blir imidlertid mer tilgjengelige selv for lite fjellvante om du får med deg en guide.

Hammerfest har kortbaneflyplass med forbindelse til Tromsø og videre til Oslo. Byen anløpes også av Hurtigruta. Mange velger å fly til Alta, som har storflyplass og større muligheter for rabattbilletter. Fra Alta går det buss over Sennalandet, en flott busstur, og hurtigbåt gjennom sundene utover til Hammerfest. Mange vil også til Nordkapp, som nås med Hurtigruta via Honningsvåg eller med buss.

Gå fine turer på Kvaløya, rett ved byen

Kvaløya, som Hammerfest ligger på, består av bratte sider opp mot et småkupert fjell- og viddelandskap. Her har du tre turer som alle byr på fantastisk panorama og forholdsvis lett terreng.

Gammelveien ble anlagt som promenadevei i 1896-98. På en timelang runde får du med deg både tyske kanonstillinger fra 2. verdenskrig og Jansvannsskogen, den eneste skogen i Hammerfest, i et beskyttet søkk ovenfor bebyggelsen.

Tyven, fjellet som «stjeler» sola fra Hammerfest om vinteren, er en enkel og tilgjengelig tur langs en anleggsvei til den 419 meter høye toppen. Regn med et par timer opp og ned.


Runden Storfjellet-Mylingen går i variert terreng på en 3 timers runde fra Hammerfest flyplass til det 384 meter høye Steinfjellet. På returen ser du ut over Melkøya, det store ilandføringsanlegget for gass.

Hammerfest, Nordkapp og Alta?

Båten går til Sørøya og til villere stier

Sørøya, Norges 4. største øy, er hakket mer utfordrende for vandrere. Flere ganger i uka kan man ta Bygderuta fra Hammerfest ut til småsamfunnene her ute, vandre, og så ta båten tilbake. Det finnes også hyggelige overnattingsmuligheter. Fra anløpsstedet Lotre kan du gå en 8 kilometer lang bilvei tvers over til Sandøybotn på yttersida av Sørøya. Her er det overnatting, og mange vandremuligheter. Turen rundt Sandfjellet kan tas som dagstur fra Hammerfest alt etter båtrutene. Du går over eidet der Sørøya er smalest. Sanddyner med flygesand, slåttemarker og til og med frodig småbjørkeskog preger landskapet på en forholdsvis lett tur. Den mest utfordrende ruta er Akkarfjord-Kjøttvikvarden-Tarhalsen. Opp til Kjøttvikvaren, en 12 meter høy varde bygd i 1850 som seilingsmerke, er det relativt greit å komme, og du kommer høyt opp over Ishavet. Mer luftig er det ut til nordspissen av Sørøya, til Tarhalsen. Du blir imidlertid belønnet med et variert landskap av steinformasjoner og kystvegetasjon

Seiland er den store villmarksøya

Norges 7. største øy Seiland har under 150 innbyggere. Det dramatiske landskapet av tinder, fjorder og isbreer er også mer utfordrende. I Kårhamn på nordspissen av øya, nær Hammerfest, finnes det god overnatting og servering. Herfra går det flere turer til toppene i området, og du kommer opp i en høyde på 8-900 meter. Du må ikke gå på bre på egen hånd.