Fly til Nord-Norge

Francesco Negri hadde reist i tre år da han kom til Nordkapp i 1664. Du kan gjøre det på under to timer. Nå går det 250 avganger i uka fra Oslo til Nord-Norge.

De fleste som reiser til Nord-Norge, kommer med fly. Avgangene er hyppige, og grunnet hard konkurranse er det ikke så dyrt lenger.

SAS flyr fra Oslo til Nord-Norge

SAS flyr direkte fra Oslo lufthavn Garderfmoen (OSL) til Bodø (BOO), Harstad/Narvik (EVE), Bardufoss (BDU), Tromsø (TOS), Alta (ALF) og Kirkenes (KKN), samt direkte og via Tromsø til Longyearbyen (LYR) . Via Star Alliance tilbyr de gjennomgående billetter fra hele verden.

Norwegian flyr fra Oslo til Nord-Norge

Lavprisselskapet Norwegian flyr fra Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) til Bodø (BOO), Harstad/Narvik (EVE), Bardufoss (BDU), Tromsø (TOS), Alta (ALF) og Kirkenes (KKN). Om sommeren flyr de direkte til Andenes (ANX), Lakselv (LKL) og Svalbard (LYR) fra Oslo. De tilbyr gjennomgående billetter fra en rekke byer i Europa.

Widerøe fra Bergen med jetfly

Widerøe flyr direkte med jetmaskiner fra Bergen (BGO) til Bodø og Tromsø. Dette er en snop forbindelse også fra Stavanger (SVG) og Kristiansand. Widerøe flyr også fra Trondheim (TRD) til Brønnøysund (BNN), Sandnessjøen (SSJ), Mosjøen (MJF) og Mo i Rana (MQN). De flyr også til Brønnøysund fra Oslo. De sistnevnte går med propellmaskiner.

Fly direkte fra Stockholm, København og Helsingfors

Fra nordiske hovedsteder går det direkteruter til Nord-Norge deler av året. Avgangene er i oppbyggingsfasen etter pandemien.

  • SAS flyr fra Stockholm til Tromsø
  • SAS flyr fra København til Tromsø
  • Finnair flyr fra Helsingfors (Helsinki) til Tromsø og Bodø i samarbeid med Widerøe

Det går også direktefly fra Europa til Nord-Norge

Flyrutene er for øyeblikket i oppbyggingsfasen etter pandemien, og nedenstående kommer forhåpentligvis i nær framtid.

  • Norwegian flyr fra London  Gatwick til Tromsø
  • Lufthansa flyr fra Frankfurt og München til Tromsø
  • Wizzair flyr fra London Luton til Tromsø
  • Wizzair flyr fra Gdansk til Tromsø

Litt hjelp og råd om å fly til Nord-Norge

Helt enkelt sagt må du fly når ikke så mange andre flyr. Fulltbetalende yrkesreisende, du vet de med stresskoffert, flyr ut med første flyet om morgenen og returnerer rundt fire-fem. De betaler full pris, og er dermed de kundene flyselskapene aller helst vil ha. Vi andre som ikke vil betale så mye, bør da booke oss inn til andre tider. Midt på dagen eller sent på kvelden er ofte gunstig. I sommerferien er det imidlertid ikke så mange stresskofferter å se, og da kan første flyet om morgenen være billigst.

Forretningstrafikken, altså de som betaler fullpris, reiser ikke på sommeren. Sykehusene, som behandler mange pasienter, har sommerferie, og lavere aktivitet. Det er også lavere aktivitet i fisket, siden det foregår på vinteren. Altså er det ledig plass for feriegjester med mindre vilje til å betale dyre billetter.

Juletrafikken fyller flyene, særlig i dagene rett før julaften og 1. nyttårsdag. Påsketrafikken er også stor, selv om det kan være mye ledig midt i påskeuka. Langhelger rundt røddagene i mai-juni er også populære reisetidspunkt. Begynnelsen og slutten av skoleferien, henholdsvis i slutten av juni og midten av august, er også merkbar. Det er imidlertid mange billige billetter det meste av sommerferien, unntatt i noen av helgene når folk begynner eller avslutter ferien sin.

Nei! Det kan du på ingen måte gjøre! Ingenting er i så konstant endring som flytilbudet. Flyselskapene oppretter stadig nye ruter, men mange av dem stenger igjen etter kort tid. Derfor er det vanskelig for oss å følge med på alt. De som holder mest orden på utviklingen, er Avinor, bruk deres «velg flyplass» – funksjon. Her er alle reisemålene til og fra hver flyplass listet opp.

Widerøe er det flyselskapet som flyr folk rundt omkring i Nord-Norge på alle de små fine stedene.

Flere flyplasser i Oslo-området

Legg merke til at det er flere flyplasser i Oslo-området. Nesten alle flyvningene til Nord-Norge går fra Oslo Gardermoen (OSL) . En del lavprisselskaper opererer imidlertid flyvninger til Moss Lufthavn Rygge (RYG) eller Sandefjord Lufthavn Torp (TRF) . Begge disse ligger ganske langt fra Oslo Lufthavn Gardermoen. Sjekk dette opp før du bestiller billigbilletter fra utlandet.

Det med liten skrift

Luftfarten er i konstant endring. Se derfor på denne informasjonen som veiledende. Vi tar alle forbehold.