Bli med på nordlysjakt på truger på Finnmarksvidda

I tørre, gnistrende kalde Karasjok er det gode sjanser for å se nordlyset. Særlig om du blir med på trugetur opp til det hellige fjellet Halde med vid utsikt over Finnmarksvidda.

En trugetur holder deg varm og gir deg gode nordlyssjanser

Skal man se nordlyset, må man være ute. Og skal man være ute, er det en god ide å bevege seg for å holde varmen. Turgleder i Karasjok inviterer til nordlystur til toppen Halde, med vidt utsyn over Finnmarksvidda.

Sesong

Vinter

Vanskelighetsgrad

Enkel

Varighet

4-5 timer

Kan du gå, kan du gå på truger

Truger krever ingen spesielle forkunnskaper, alle gangføre mestrer det umiddelbart. Det meste av turen går gjennom den lette furuskogen som det er så mye av rundt Karasjok, mot toppen kommer man opp på snaufjellet. Stigningen opp mot toppen er imidlertid ikke all verden, man stiger ca. 130 høydemeter på de halvannen kilometrene til toppen, som ligger på 347 meter. I bedagelig tempo er det hele gjort på ca. halvannen time en vei. Turen passer med andre ord for de aller fleste, dette er ingen maratondistanse.

Du ser fra kysten til Finland

I klare måneskinnsnetter ser man ut over hele Finnmarksvidda fra toppen. Mot vest brer vidda seg utover, mot nord reiser de tusen meter høye Gaissene seg, og mellom toppene ser man helt ut til kysten. Mot sørøst ser man langt inn i Finland, helt til åsene i Saariselkä. Her tennes det bål og kokes kaffe, og så går praten rundt bålet, slik det går rundt alle bål.

Ingenting er garantert, men sjansen er god

Nordlyset dukker ikke nødvendigvis opp når man er på toppen, det kan like gjerne komme på vei opp eller ned. Om det snør når man setter av gårde, kan det likevel klarne opp. Poenget er å være ute under åpen himmel så lenge som mulig. Karasjok har et optimalt klima for nordlystitting. Her er det lite nedbør, og sjansen for klarvær er stor. Riktignok er også Karasjok et av landets kaldeste steder, men kulde kan man kle seg for. Turen arrangeres mellom 20 og 24, de timene på døgnet når sjansen er størst. Selv om nordlys aldri kan garanteres, vil du ikke gå glipp av en eneste grønn stråle om de skulle dukke opp.

Vil du jakte på nordlyset?

Gå videre til Turgleder sine sider for å bli med på tur

Andre aktiviteter