GLØD Explorer

Bli med på terrengsykkel over Finnmarksvidda

Finnmarksvidda er som skapt for terrengsykling, og GLØD Explorer tar små grupper med på sykkelturer og offroadekspedisjoner ut i villmarka.

Lave åser, myrer, dalsøkk og vatn; Finnmarksvidda er et enormt og nærmest folketomt område. Imidlertid går det nesten usynlige stier på kryss og tvers, og disse stiene er det aktivitetsbedriften GLØD Explorer følger på turene sine. www.nordnorge.com ble med på en tredagerstur over Finnmarksvidda.

Turen starter nede i Altadalen

Første dag kjørte vi testrunde nede i Altadalen på noen timer. Terrenget her er variert, med furuskoger og vierkratt. Løypa går langs den bratte elvebredden ut mot Altaelva eller på opptråkkede stier hvor man bør holde litt god fart for å kjøre over trerøttene. Innimellom stopper guiden opp og sier «nå må vi holde litt avstand», og plutselig er vi inne i den grønne tunnelen, hvor vierkrattet danner både tak og vegger. Noen steder er det slett ingen sti, og vi må tråkke hardere gjennom lyng og mose, eller stien er så smal at foten er nede i lyngen når man tråkker rundt. Et sted kjørte vi oss fullstendig fast i løs elvesand, men lærte fort teknikken. All variasjonen gjør syklingen variert og morsom, og guiden har et lite øye med hvordan du gjør det. Da kan han tilpasse programmet for de neste to dagene til formen din. På et nes ut i Altaelva fyller vi flaskene våre og fotograferer fjellveggen Raipas på andre sida.

Etter hvert sykles det på den åpne Finnmarksvidda

Den andre dagen fikk vi prøve oss på selveste Finnmarksvidda. På Tutteberget øverst i Altadalen satte vi oss på sykkelen og kjørte inn på selve vidda. Vi fulgte et steinete traktorspor innover, og det ble etter hvert stadig mer ulendt. Et par myrsøkk gjorde oss skikkelig våt på beina. Finnmarksvidda er ikke flat, det er stadige oppoverbakker, og belønningen er nedkjøringene. Fra en bakketopp så vi ut over Jiešjav’ri, Finnmarks største innsjø, og ante Gaissene, de fjerne fjelltoppene øst for sjøen.

Jotka Fjellstue er en klassiker på vidda

Jotka er en av fjellstuene som ligger med tre mils mellomrom på Finnmarksvidda. Her ble vi tatt imot med den kjente reinlapskausen bidos, og vertinnen fortalte om hvordan dette serveres i samiske bryllup. Etterpå gikk vi i badstua, og kjølte oss ned i elva som rant forbi. Man kan ikke få en varm dusj på Jotka, men badstua er minst like bra. Til slutt sovnet vi som barn på firesengsrommene.

Vi syklet over 3 mil over vidda

På den tredje dagen syklet vi over 3 mil. Da gikk turen først opp den bratte bakken fra Jotka, hvor de sprekeste syklet hele veien opp, mens vi andre gikk til fots. Fra utsiktspunktet på toppen så vi ut over den vidstrakte vidda, de blinkende vatna og den rødmalte fjellstua langt der nede. Så fulgte en relativt variert løype med kupert terreng før vi nådde nok en bratt oppoverbakke, denne gangen helt uten stier. Vel oppe nådde vi det som vel må kalles Finnmarksviddas svar på en autostrada. Vi fulgte nemlig en fjellrygg nordover med relativt få bakker, lite stein og brede traktorspor på den gamle poststien fra Alta til Kautokeino. Vi kunne derfor kjøre på litt, og nyte den frie utsikten i alle retninger. Lunsj spist ble i en solrik helling ved en klukkende bekk, og vi grillet ostesmørbrød og kokte bålkaffe. Til slutt så vi ned på Altafjorden og Alta i det fjerne, og da gjensto bare noen halsbrekkende bakker som fikk opp adrenalinet i gruppa.

Bør du være med på terrengsykkeltur?

For å få fullt utbytte av turen, bør man være litt vant til å sykle. Da sparer man seg for vondt i rumpa. Videre er det en fordel å være i alminnelig god form, fordi terrengsykling er mer krevende enn landeveissykling. Guiden tilpasser imidlertid både farta og ruta til gjestene, så olympisk form er slett ikke nødvendig. Man behøver heller ikke ha omfattende erfaring med terrengsykling, da guidene er svært hjelpsomme med å lære bort teknikker for å kjøre i bakker. Oppoverbakkene er for øvrig ikke noe problem for uvante, det er bare å hoppe av sykkelen og gå opp. Nedoverbakkene krever litt mer teknikk, men også her kan man i de verste tilfellene bare hoppe av sykkelen. Vår gruppe hadde folk med variert formkurve, og dette løste guiden elegant ved å ta hyppige stopp der det var interessant geologi, fin utsikt og historiske steder.

GLØD Explorer sykler vidda på kryss og tvers

Aktivitetsbedriften GLØD Explorer tilbyr et antall ulike turer, fra dagsturer i Altadalen til femdagers ekspedisjoner på Finnmarksvidda. Alt foregår i små grupper med en guide som både kan lappe sykkelslanger og fikse kjeder som hopper av. Lunsj er gjerne ute i det fri. Middag og overnatting skjer på fjellstuene som ligger i et nettverk på vidda, og da snakker vi om flersengsrom.

Visit Alta

Turistinformasjonen Visit Alta har mer Alta-informasjon.