Emil Sollie Brixton

De syv søstre er syv krevende damer på Helgeland

Vakre kvinner fortjener all den oppmerksomhet de kan få. Midt på eventyrkysten på Helgeland venter sju overjordiske skjønnheter på vår beundring. Du må nesten selv avgjøre om du bare vil se dem på trygg avstand, eller gjøre et lite framstøt for å komme dem nærmere.

Sju i tallet ligger søstrene på rad langs Hurtigruteleia. Tusen bratte meter stiger de over strandflata med øymylderet og det frodige kulturlandskapet. Søstrenes blendende framtoning lar seg beundre så vel fra dekket på Hurtigruta som på sykkel ute på øyene. Som med alle ekte skjønnheter gir nærkontakt imidlertid den største nytelsen.

Fakta om De syv søstre på Helgeland

I skrivende stund er rekorden for å gå alle alle syv fjellene på 3 timer 43 minutter og 38 sekunder (!).

Sentrum av Sandnessjøen ligger ca. 15 minutter kjøring fra startpunktet ved Markvoll.

De Syv Søstre befinner seg på øya Alsten ved Sandnessjøen, i Alstahaug kommune. Hit kommer du deg med bil, fly eller via havet med Hurtigruten.

Botnkrona (1072 moh.), Grytfoten (1019 moh.), Skjerdingen (1037 moh.), Tvillingan (945 og 980 moh.), Kvasstinden (1010 moh.) og Stortinden/Breidtinden (910 moh.).

Dette blir litt individuelt, men Skjerdingen, Tvillingene og Breidtinden er topper de fleste nybegynnere velger.

Geologien har én skapelsesberetning

Det handler om istidene: Breer som graver seg ned i mykere bergarter og lar de harde stå nakne og blankskurte igjen. For 20 000 år siden var landskapet rundt Søstrene et virvar av bretunger i ulike retninger hvor toppene stakk opp som bare nunatakker.

Folketrua forklarer søstrene helt annerledes

I følge folketrua spilte imidlertid De syv søstre en rolle i nordlandseventyret, sagnet om hvordan fjellene i Nordland ble til. Den fyrrige ridderen Hestmannen jaget etter Lekamøya og De syv søstre. Hestmannen var ute etter Lekamøya, mens det mer enn antydes at flere av søstrene nok hadde et godt øye til lofotadonisen Hestmannen. Det såpeaktige dramaet fikk imidlertid en forferdelig ende da sola rant og alle ble til stein.

Fra toppene ser du hele Nordland

1072 meter høye Botnkrona byr på det videste utsynet. Mot sør ser man Vega, Torghatten og inn mot åsene lengst nord i Trøndelag. Utover havet i vest brer det helgelandske øymylderet seg ut til de tre toppene på Træna. Den 1916 meter høye Oksskolten, den høyeste toppen i Nord-Norge, ligger mot øst. Mot nord ligger Svartisen, og på en klar dag ser man toppene i Lofoten.

Bestig en søster

De syv søstre er ikke spesielt vanskelige å bestige for folk i alminnelig form og førlighet. Er du lite fjellvant, er det kanskje greit å unngå den luftige Kvasstinden. Godt merkede stier fører fra Botn ved Sandnessjøen opp og ned alle sju søstrene til Søvika sør for flyplassen i Sandnessjøen. Et antall merkede parkeringsplasser finnes også. Turistkontoret i Sandnessjøen selger vandrekart utarbeidet av Sandnessjøen og Omegn Turistforening.

De sprekeste tar alle sju

Å gå hele fjellrekka på langs, opp og ned alle toppene, er en utfordring for alle rimelig fjellvante i rimelig god form. Den jevne fjellvandrer bruker 10 til 15 timer på hele turen, men rekorden lyder på imponerende tre timer og ett kvarter. Turistkontoret leverer ut en detaljert beskrivelse, og så blir det diplom etterpå.

Vil du gå de syv søstre?

Om du vil på ferie til Helgelandskysten og tenker ta en dag eller to for å bestige en eller flere av De syv søstre. Så anbefaler vi å ta i bruk turbeskrivelsen som Helgeland Reiseliv har utviklet.