Gå til fots til Finnkirka

Havklippen Finnkirka ved innseilingen til Kjøllefjord er et av kystens store seilingsmerker. Går man til fots fra Kjøllefjord og ut, tar imidlertid klippen seg helt annerledes ut. Bli med ut og se!

Man skulle jo tro det var en ekstremopplevelse å vandre på Europas nordligste fastland. Finnmarkslandskapet er imidlertid veldosert og småkupert, lyngdekket er behagelig å gå på, stimerkingen er utsøkt og brisen holder myggen unna; dette er altså en tur for de fleste.

Season

Sommer – Vår

Difficulty

Lett

Duration

Dags tur

Distance

6km

Turen går gjennom arktisk fjordlandskap

Løypa går gjennom typisk landskap for Finnmarkskysten; steile skrenter mot sjøen, og behagelig kupert på toppen. Langs sørsiden av Kjøllefjorden holder man seg jevnt 2-300 meter over havet og ser hele tida ned på vannspeilet og de lagdelte sandsteins- og skiferlagene på andre siden av fjorden. Fiskeværet Kjøllefjord blir fjernere og fjernere ettersom man går utover.

Terrenget er mykt og lett å gå

Terrenget er lyngkledd og mykt, og i den beste tida på seinsommeren blir man fristet av blåbær og molte. Innimellom er det små partier av ur og steingrunn, men det meste er mykt og godt. Det er noen drøye oppoverbakker, men så belønnes man med like mange nedoverbakker.

Stiene er godt merket

Stien starter i utkanten av tettbebyggelsen i Kjøllefjord. Den er tydelig merket med rødmalte kjepper, små veivisere i tre og røde flekker på steinene. I det treløse landskapet er man altså aldri i tvil om hvor man skal gå. Over bekkefarene fører små trebruer. Ellers er stiene tydelige i lyngen, og viser at folk i Kjøllefjord ofte tar turen på en søndag.

Vel framme ser du Finnkirka ovenfra

Til slutt kommer man fram til utsiktspunktet. «Take care» står det malt i rødt på en stein, og torva slutter i en bratt pynt. Og der nede, delvis i skyggen av bratthenget, ser man ned på Finnkirka. Og oppdager at steinformasjonen tar seg veldig annerledes ut på nært hold. Fra sentrum av Kjøllefjord ser klippen ut som en kirke, men på nært hold er det to ulike søyleaktige klipper hundre meter fra hverandre ytterst på pynten. Det er for farlig å klatre ned på stranda, men utsikten fra pynten over klippene og utover Nordishavet mot Nordkapp i det fjerne danner en grand finale på en flott fottur. Man kan godt forstå at samene brukte Finnkirka som offersted i førkristen tid, dette er et sted for å la tankene fly.

Logo Nordkyn

Vil du på tur til Nordkyn?

Ta kontakt med Visit Nordkyn å få all den hjelpen du trenger for ditt opphold!

Se også