Knut Hansvold

Gammelbua i Reine priser torsken

Gammelbua i Reine er stedet for boknafesk, mølja og hvalkjøtt i Vest-Lofoten. Bered ganen på god gammeldags kost elegant servert i rorbuomgivelser.

Vi ramlet tilfeldigvis innom Gammelbua i Reine en iskald, lys vårkveld mens sola gikk ned ved Olstinden rett utenfor vinduet. Det var tent lys i et av de smårutede vinduene, og kveldssola glitret i glassene over den lille bardisken. Utenfor hang tørrfisken på hjeller, og solstrålene tegnet skygger på rødmalte rorbuvegger. Den blide servitøren kunne tilby pannestekt torsk som «dagens fangst», med kokte poteter og sauterte grønnsaker. Den ankom nesten sprellende fersk og perfekt stekt, og flaket seg perfekt under gaffelen. Lofothavet kjentes i hver munnfull, og smaken var himmelsk.

Fesk og potet. Det ser bare mer elegant ut enn mamma sin © Classic Norway Hotels

Dagens fangst anbefales på Gammelbua

«Vi plukker det beste fra fiskemottaket», sier eieren, Michael Gylseth. «En dag kan det bli kveite, en annen dag serverer vi seinakke, en tredje blir det breiflabb. Det kan være nervepirrende av og til, for vi er jo avhengige av at fiskerne har fått noe». Man må med andre ord, liksom fiskerne, gi seg til tåls med det havet gir.

Menyen følger året Gammelbua

Når lofotfisket står på, serveres det mølja her. På Gammelbua blir mølja servert helt på gammelmåten; fisk, rogn, lever, potet, gulrot og godt, smeltet smør. «Vi har kontakt med ei jente i Henningsvær som skjærer torsketunger for oss, og dem serverer vi panert og stekt i smør med raspet gulrot, potet og rømme» sier Michael. På forsommeren får man inn kvalbiff. Den kan enten serveres som et biffsmørbrød til lunsj, eller med fløtesaus, kokte poteter og råkostsalat.

Italiensk inspirasjon har blitt tatt hjem

Det meste av tørrfisken som henger på hjeller over hele øyriket blir eksportert til Italia, hvor stoccafisso norvegese har lange tradisjoner. Nå er jo tørrfisken blitt en beskyttet merkevare på linje med gorgonzolaen og champagnen. Noen oppskrifter har også de senere årene funnet veien tilbake til Lofoten, blant annet tørrfisksalat og tørrfiskrisotto på Gammelbua. Grillet tørrfisk er en mer moderne nyskapning som mange sommerturister liker, og det velges helst av kvaliteten regina rossa, rød dronning.

Gammeldags hverdagsmat blir til fin spise

Boknafesken, denne halvtørre tørrfiskvarianten som gjerne tørkes hjemme på verandaen nordpå, er en favoritt som spises hele året. Også her velger Gammelbua den tradisjonelle varianten, med boknafesk, grønn erterstuing, bacon og poteter. Til dessert serveres gammeldagse favoritter som søtgrøt, en dessertvariant av risengrynsgrøten, moltekrem med krumkake eller Norges nasjonalkake, den berømte kvæfjordkaka.

Blikk over rorbutakene mot Olstind © Knut Hansvold

Gammelbua er åpen nesten hele året

Gammelbua er åpen det meste av året, bare i den mørke, stormfylte seinhøsten holder de stengt. Under lofotfisket summer stedet av italienske fiskeoppkjøpere, turister og lofotfisket til skjæret av levende lys og varme på den åpne peisen. Om sommeren er det mye liv og røre, og det kan lønne seg å forhåndsbestille.

Visit Lofoten

Visit Lofoten informerer om alt det andre på sine hjemmesider.