Katelin Pell

5 fjellturer rundt Alta

Byen som for de fleste kanskje er mest kjent for hundekjøring, sykkelturer og nordlys er også en fjellturdestinasjon for de vandreglade. Blir dette året du går opp på nordlysobservatoriet på Halddetoppen?

Alta har fjellturer for de som ikke er ute etter de bratteste og mest luftige turene som du finner andre steder i Nord-Norge. I Alta finner du fjellturer med strålende utsikt, variert terreng og ofte i landskap med kulturhistorisk interessante koblinger. Nedenfor finner du et utvalg av fjellturer du kan gjennomføre på en ukesferie i Alta sitt stabile innenlandsklima.

1. Halddetoppen

Halddetoppen ligger ca. 20 minutter kjøring sørover på E6 fra Alta sentrum. Ta til venstre etter Kåfjordbrua, og følg skiltingen ved start. Beregn ca. 5 timer totalt for hele turen, og om du ønsker overnatte må du undersøke dette hos det lokale turlaget. De av dere som er interessert i historie kan lese dere opp på slagskipet Tirpitz som lå i Kåfjord over en lenger periode under andre verdenskrig. Historien til observatoriet på toppen av fjellet du skal besøke er også en selvfølgelighet å lese seg opp på før ankomst.

Mer informasjon om turen finner du på UT sine hjemmesider

Tips: på vei mot Halddetoppen kjører du forbi Alta Museum som er verdt et besøk.

2. Komsatoppen

Lyst på en kort tur som du kan gå rett fra Alta sentrum? Til foten av Komsatoppen er det en liten halvtimes gange fra Alta sentrum. Det er en rekke ulike stier du kan velge på vei mot toppen, og når du er kommet deg opp får du fantastisk fin utsikt over Alta og det varierte landskapet rundt byen.

Mer informasjon finner du på UT sine hjemmesider

Tips: De av dere som er glad i en joggetur kan gjerne inkludere Komsatoppen som en del av dette. Stigningen er ikke verre enn at den er mulig å løpe opp.

Utsikt over Alta © Svetlana Funtusova

3. Lille Raipas

5 km sørøst for Alta sentrum finner du Lille Raipas (Unnas Ráipásas). Turen går i historisk landskap, og er et område som siden 2005 har vært nevnt i UNESCO sin verdensarvliste i forbindelse med Struves Meridianbue.

Mer informasjon om hvordan du kommer deg på tur finner du på UT.no

Tips: reiser du med barn og er vant med bæremeis er dette en fin dagstur for familien

4. Alta Canyon / Sautso

Nord-Europas største canyon er et vanvittig flott skue over et svært interessant kulturhistorisk landskap. Altaelva er i dag en svært viktig del av Alta for mange altaværinger som er interessert i elva sine muligheter. Laksefiske er et kjent, men også mange andre naturinteresserte bruker området til ulike former for rekreasjon og friluftsliv.

Les mer om turen til Alta Canyon på UT sine hjemmesider

Tips: du kan dra på guidet padletur ned Altaelva i kano om du tar kontakt med destinasjonsselskapet Visit Alta

5. Sakkobadne

En kulturhistorisk vandretur blant flyvrak og andre krigsruiner. Turen starter i Kåfjord 15-20 minutter kjøring fra Alta sentrum. Vandreturen er ikke spesielt krevende, og er med sin synlige historie en morsom tur å fotografere om du har interesse for dette.

Les mer om turen til Sakkobadne på UT sine hjemmesider

Tips: turen kan gjøres samtidig som en tur til Halddetoppen hvis du føler deg sprek. Utgangspunktet for turene ligger begge ved Kåfjord.