Vinterklimaet i Alta er svært gunstig for å se nordlys

De første vitenskapelige observasjonene av nordlyset ble gjort i Alta, og med et tørt klima er Alta blant de beste stedene å se nordlyset. Legg til et eventyrhotell av snø, masse hundekjøring og samisk kultur, og du har en vinterferie som ingen andre steder.

Da den moderne nordlysforskningen startet på 1830-tallet, var Alta sentrum for aktiviteten. Takket være et tørt og stabilt klima ble nordlyset observert og målt, og fenomenet ble kartlagt. I 1899 ble verdens første nordlysobservatorium bygd på fjellet Haldde. Alta kan altså med god grunn kalle seg Nordlysbyen.

Alta er i førsteparkett for nordlyset

Alta er et meget godt sted å jakte på nordlyset. Mobile nordlysjegere tar deg med dit de tror sjansen for klar himmel er størst, enten inne i Altadalen, oppe på vidda eller ute ved kysten. Det finnes også kurs for å lære å fotografere nordlyset. Du kan også velge å besøke snøhotellet i Sorrisniva eller delta på aktiviteter som hundekjøring, skuterturer og fatbike-turer på kvelden, da er du under åpen himmel når nordlyset skulle finne på å dukke fram.

Ofte stilte spørsmål

På de delene av året det er mulig å se nordlys, så har bedriftene en statistikk som indikerer ca. 90% sjanse om man kjører til de områdene med best vær.

På en klar dag kan du se nordlyset midt i Alta sentrum. Men, det er været som bestemmer, og du må dra dit det er godt vær for å kunne se nordlyset.

Begge fenomener kommer fra solen, men de norske forskerne Karl Magnus Laundal og NIkolai Østgaard fant ut ved sammenligning at Nordlyset og Sørlyset er ulike i sin form.

21. september til 21. mars er den beste perioden for å se nordlyset

Nei, det er ikke vanskelig å se den. Du vil ha mere lys på himmelen, men det er ofte enda vakrere.

Overnatt i et hotell av is og snø

Hver januar står det et nytt snøhotell ferdig i Sorrisniva, med soverom, bar og kapell for vigsler. Hvert år har utsmykningen et nytt tema, og de kunstferdig utformede snøskulpturene og utsmykkede isflatene fremstår som overjordiske og mystiske i den dempede belysningen. Du fryser ikke i soveposen, tvert om sier folk at de aldri har sovet så godt. Restauranten Laksestua like ved er god og varm, og her serveres gourmetmat med råvarer fra Finnmarksvidda.

Alta er Norges sentrum for hundekjøring

Alta har et stort hundekjøremiljø, og herfra går Europas lengste hundeløp, Finnmarksløpet, ut hvert år i mars. Dette er en stor folkefest med hele byen på beina. Tilbudet av hundekjøring resten av vinteren er imidlertid imponerende, med alt fra korte turer via heldagsturer på vidda til ekspedisjoner på 3 dager . Du kan også være hundepasser for en dag og delta i stell av hundene. Overnatting i oppvarmet, komfortabel lavvo på hundegård er noe helt annerledes.

Alta ligger i sameland

Alta har en betydelig samisk befolkning, og de samiske kjerneområdene ligger like sør for byen. I Maze, noen mil sørover, kan du avlegge reindriftssamene et besøk. Turer med pulk og rein er en rolig og sympatisk måte å komme seg ut i den snøkledde skogen på. Selvsagt hører middag i lavvo med samiske spesialiteter som bidos og buljong med.

Med skuter kommer du opp på Finnmarksvidda

Med skuter kommer man lenger ut og høyere til fjells enn med noe annet transportmiddel. Vidde- og fjellandskapet ved Alta er som skapt for underholdende, fartsfylte turer. Mange foretrekker en kortere tur nede i dalen for å prøve det ut, men du kan også dra på heldagstur og overnattingstur i lavvo.

Fatbike og truger tar deg med ut i vinterlandet

Sykkelsesongen er nå helårig. På en fatbike, en terrengsykkel med skikkelige ballongdekk kan du sykle på skogsstiene i Altadalen. Noen velger å ta det i den korte vinterdagen, andre tar på hodelykter og tar det på kvelden, når sjansen for å se nordlys er der. Betydelig enklere er det å gå på truger mellom snøkledde trær.

Det er mye å finne på

Isfiske er en avslappende aktivitet for dem av oss som virkelig kan slappe av. På et besøk på skiferbruddet i Pæskatun kan du lage din egen suvenir av skifer. Altadammen er et stort vannkraftverk med en konfliktfylt start, og her kan man få omvisning. Endelig går det an å ta en dagstur fra Alta til Nordkapp, Europas nordlige utpost.

Vi anbefaler også