Bø er Vesterålens ukjente ytterside

For den uavhengige streiferen venter et knippe kulturhistoriske minner, noen hundretusen sjøfugl og et annerledes og særpreget kystlandskap i Bø ytterst i Vesterålen.

Bø ligger for seg selv på vestsida av Langøya, den største øya i Vesterålen. Få turister finner veien ut hit, siden det er en avstikker, og nettopp derfor skal du ta turen. Fra vesterålsmetropolen Sortland er det en time å kjøre fra grønt og vennlig fjell- og fjordlandskap til tøff, karrig og værhard ytterkyst.

Turen til Hovden er en omvei du må ta

Fra Malnes kan man ta avstikkeren nordover til Hovden. Dette er en strekning med dramatisk, karrig kystnatur som står i sterk kontrast til det grønnere og frodigere området rundt Straume og Vinje. Dette er kanskje det området som gjør sterkest inntrykk, og noe man absolutt ikke bør gå glipp av. Det er selve landskapet og bosettingene som gjør inntrykk, mer enn museer og attraksjoner.

Nykan og Nykvåg handler om fisk og fugl

Klippeformasjonen Nykan med fuglefjellene er et slående trekk langs veien, med sine søyleaktige topper som stikker opp av havet. Her hekker lunde, alke, lomvi og krykkje. Sjøfuglbestanden i området er på flere hundre tusen par. Når man kommer kjørende ned mot Nykvåg, ser man de fargerike husene stå temmelig ubeskyttet mot storhavet. I ly mellom en berghammer og et utstikkende nes skjuler det seg imidlertid en beskyttet havn med fiskebåter. Like utenfor bebyggelsen ligger det nok et fuglefjell, så menneskene og fuglene lever av den samme fisken ute i det rike havet.

Fra Hovden ser du ut på evigheten

Hovden ligger ved veis ende, og er et malerisk sted med adskillig gammel bebyggelse, store tørrfiskhjeller og et landskap med åpent hav og bratte fjell. Man kjører til den store vindmølla ytterst ved havet og ser nedover kysten, innover til de bratte fjellene og utover det uendelige havet. Kan man være her ved solnedgang eller når midnattssola skinner, får man med seg et gyllent øyeblikk. På Hovden finnes også skulpturinstallasjonen Ræk III. Vesterålskunstneren Harald Oredam har brukt både en islandsk basaltsøyle og rekved i installasjonen. De har også en liten kafe hvor du kan fordøye alt.

Kyststien i Bø er ikke trygg for sjøsprøyt

Straume er et viktig veikryss i Bø med butikker, kafe og bensinstasjon. Herfra er det kort vei til Straumsjøen, hvor kyststien i Bø begynner. Denne stien følger stranda helt ytterst, og byr på ubrutt havblikk og bratte fjellsider. Legger sør ligger jernalderfeltet på Føre. Her ble det på femtitallet funnet et antall graver fra jernalderen, fra perioden 3-500 e.Kr., og det ble funnet både mannlige ting som sverd og kvinnelige ting som spinnehjul og smykker. Gravfeltet er skiltet fra veien, og selv om man ikke ser så mye i dag, fremmer en vandring hit ettertanken.

Mannen fra havet skuer ut mot Gaukværøy

Enda lenger sør ligger Mannen fra havet. Dette er en monumental skulptur på 4,3 meters høyde av en mann som skuer ut over havet. Dette er en del av prosjektet «Skulpturlandskap Nordland», og Bøs bidrag er blant de mest oppsiktsvekkende. Vi må jo tro at mannen har valgt å stå der på grunn av utsikten; rett vest ses den karakteristiske silhuetten av Gaukværøya, mens man ser hele nordsida av Lofotveggen i sør. Like ved ligger Bø museum, som forteller både om fiskarbonden i Bø med mange gamle gjenstander og om folketru og fortellertradisjon fra hele kysten. Eventyrforfatteren Regine Normann er viet spesiell oppmerksomhet. Enda litt lenger sør ligger Skagakaia, hvor det er restaurant og kafe i et gammelt, intakt postkontor om sommeren.

Fra Vetten ser hele Bø og Lofotveggen

Følger man en svingete vei rundt sørspissen av Bø, kommer man til Bø kirke. Denne rødmalte korskirken fra 1824 har høyst uregelmessige åpningstider, men utsikten til Stokmarknes, Hadselbrua, Lofotveggen og Vesterålens tak, 1262 meter høye Møysalen er åpen hele tida. Huset på Yttersiden er en restaurant og turistanlegg med mange aktiviteter, de kan blant annet gi råd om hvordan du kommer opp til det 467 meter høye fjellet Vetten, som er en av de flotteste utsiktspunktene og midnattssolstedene i Vesterålen.

Bø har et godt utvalg overnattingssteder, deriblant glamping, og et par fine spisesteder. Det finnes kajakk, fotosafari, vandreturer og havfiske, og Bø er også et bra sted å se nordlyset.