Øysamfunnet Bolga nord på Helgeland er et levende kystsamfunn med 100 innbyggere. Her kan man bo godt, spise godt, padle i skjærgården og dra på en tøff, liten fjelltur med utsikt over nesten hele Nordlandskysten.
Det første man ser på vei utover er den kvasse toppen på Bolga. Dette er et gammelt seilingsmerke for kystfarten. Når man kommer nærmere, ser man enger og bebyggelse. De rundt 100 innbyggerne på Bolga bor konsentrert på sørøstsida av øya. Her ligger det flate, grønne jorder og en tett bebyggelse av moderne hus med velstelte hager og noen gamle, pent vedlikeholdte nordlandshus. En skjermet havn har gjestebrygge og det lille fiskemottaket som sysselsetter mange. Like ved ser vi laksemærene som ligger ute i sundet. En liten butikk og en kro utgjør servicetilbudet.
Bolgbørra og ruggesteinen ligger i fjellet bak
Bolgbørra er et naturlig hull i fjellet, en grotte med to innganger. Fra området ved skolen går man bratt opp en stigning og kan da ta seg ganske lett inn i hullet. Når man kommer ut på andre siden, er utsikten en helt annen, og på klare dager ser man helt til Lofotveggen i nord. Ruggesteinen er en løs klippeblokk på 60 tonn på vestspissen av øya. Det merkelige er at den vipper der den står, så et menneske kan med håndmakt få den til å rugge. Stien ut hit er lett å gå, og byr på flott utsikt mot Bolgværet, mylderet av holmer som ligger på utsiden.
Ofte stilte spørsmål
www.bolga.no er bolgværingenes egen hjemmeside, og her ligger det oppdaterte ferge- og båtruter til Bolga, oversikt over overnattingstilbud og noen tips og ideer. www.visitmeloy.com er et bra sted å få informasjon om hele den vakre kystkommunen Meløy.
Den nordligste helgelandskommunen Meløy, som Bolga ligger i, samarbeider både med Visit Helgeland og Visit Bodø.
Det går bilferge fra Ørnes og Vassdalsvik på fylkesvei 17, som også er innom Meløysund. Det er ikke så mange avganger, så les nøye. Det er mye penger å spare på å la bilen stå på fastlandet, siden veinettet på Bolga fint tas til fots. Nordlandseekspressen Bodø-Sandnessjøen er innom Bolga. Bruk Entur for avgangstider.
Bolgværet er alle småøyene rundt
De 365 småøyene, en øy for hver dag i året, vest for Bolga kalles Bolgværet. Inntil på 1960-tallet bodde det mye folk ute i været, men så fikk befolkningen fraflyttingstilskudd og forlot. Husene står der ennå, noen pent vedlikeholdt som hytter, andre til nedfalls. Bolgværet er ennå i bruk, oppdrettsanleggene ligger på skjermede steder i øyriket. Dette er førsteklasses kajakklandskap, man kan ta med telt og overnatte på sin egen øy. Det går også an å leie båt på Bolga Brygge.
Her er du i kajakkparadis
Marit Swensen driver kajakkurs og kajakkutleie på Bolga. Nybegynnere kan bli med på en kort tur på tre timer, og få føle på det helgelandske øymylderet som skjermer for storhavet. Det er også spesielt å sitte på vannet i en kajakk og se inn mot Svartisen og de imponerende tindene på fastlandet. Etter et todagers kajakkurs får du et såkalt Våtkort, og kan leie kajakk på egen hånd for å utforske øymylderet.
Bolgtinden er kort og brutal med flott utsikt
Den 338 meter høye toppen av øya, Bolgtinden, nås på en god times svært underholdende tur. Underveis klyves det, man haler seg opp etter et tau, vasser over myr og kryper over en egg. Det er imidlertid ikke luftig eller farlig, så både utrente og familier kan fint klare det. Belønningen overgår langt innsatsen; utsikten fra toppen er som å se et kart over nordlandskysten. I sør ligger øymylderet og eventyrtoppene på Helgeland, i nord ser man toppene rundt Bodø og ute i havet aner man Værøy og Røst i det fjerne.
Kroa er spisestedet på Bolga
Britt på kroa på Bolga serverte vi stekt breiflabb med kokte poter, raspet gulrot og en herlig saus. Akkurat sånn husmannskost er det mye av på kjøkkenbordene på Bolga og oppover kysten, men det er relativt sjelden å se på restaurantmenyene. Hele sommeren igjennom kommer turister, båtfolk fra Helgeland, Salten og Bodø, fiskere, sangkor, lag og foreninger innom, og Britt serverer den fisken hun til en hver tid får tak i. Om sommeren er det åpent hver dag, på vinteren bør man ringe på forhånd.
Bolga Brygge har overnatting og båtskyss
Det moderne havfiskeanlegget Bolga Brygge har moderne, romslige rorbuer med fantastisk utsyn. Det finnes også privathus til utleie, samt Fiskebrygga med enkel og rimelig overnatting. Forhåndsbestilling er lurt her ute. Nordlandsekspressen mellom Bodø og Sandnessjøen stopper på Bolga, og det går lokalbåt fra Grønnøy sør i Meløy kommune. Det går også bilferge fra Ørnes.