Ismaele Tortella

Henningsvær er Lofotens mest kjente fiskevær

Havna i Henningsvær er fra gammel av stedet å ta pulsen på Lofotfisket. Nå for tida har fisket fått selvskap av kunst, kultur og friluftsliv, alt i en ramme av fjell og hav. Til sammen blir det uimotståelig.

En liten lofottorsk jeg er, og jeg er født i Henningsvær, lyder visa. Lykkelig er den som kan kalle Henningsvær hjemme, for vakrere sted finnes knapt, spredt på øyer og holmer ute i Vestfjorden under de mektige tindene Festvågtind, Vågekallen og med utsikt mot hele fjellrekka i Lofoten.

Henningsvær er både tradisjonell og moderne

Tradisjonelt summer Henningsvær av aktivitet under lofotfisket om vinteren, men de siste årene har den såkalte «Henningsværboksen» vært stengt for fiske. Nå er den imidlertid åpnet igjen, og det er håp om at fisket tar seg opp. I mellomtida har Henningsvær sluppet kunst, kultur og turisme litt innpå, uten å selge sjela si. Derfor framstår Henningsvær både med en sterk kystkultur og som et ungt, aktivt og moderne sted. Kanskje fordi henningsværingene selv ikke ser noen motsetning mellom å fiske og interessere seg for så forskjellige ting som kunst og fjellsport.

Henningsvær er definisjonen av et fiskevær

Fiskeværene ligger langs hele Norskekysten, men ingen steder ligger de tettere enn i Lofoten. Et fiskeværs eksistensberettigelse er en god havn som gir ly for sjarker og større fartøy, gjerne med kort vei ut til gode fiskefelter. Rundt havna ligger så fiskebruket, eller -brukene, og så står husene tett sammen rett bakenfor, slik at alle har kort vei til jobb. Gatenettet er gjerne litt uryddig, siden værene gjerne har oppstått uten planlegging. Alt dette stemmer på en prikk for Henningsvær. Rett utenfor ligger noen av de beste fiskebankene i Lofoten, og havna er selve hovedgata i Henningsvær. Altså er Henningsvær et helt typeriktig fiskevær.

Selv veien til Henningsvær er enestående vakker

I dag kan du komme med egen bil eller buss til Henningsvær, og avstikkeren fra riksveien utover går i et vilt landskap med store kampesteiner under en imponerende, blankskurt fjellvegg. Finalen er det elegante bruspennet over til fiskeværet, om du får stoppet på en forsvarlig måte langs den smale, svingete veien, kan du ta bilde av brua og Henningsvær. Med brua i 1983 kom også vannledningen over, inntil da hadde henningsværingene rodd over til ho Vass-Lovise inne på fastlandet, som levde av å selge vann.

Bli med på vandring rundt i Henningsvær

Når du kommer, går du av eller parkerer rett over brua, på Heimøya. Bebyggelsen i Henningsvær er en sjarmerende, eller rotete, blanding av gammelt og nytt. Mange av husene er i sterke farger, gjerne med eternittbekledning. Hovedgata svinger seg litt planløst utover, og du runder stadig hjørner. Det er så trangt at du må gå inntil en husvegg og holde inn magen når en bil åler seg forsiktig forbi.

Fjelltur til Festvågtinden

Dette møter deg på vei inn i Henningsvær

Galleri Lofotens Hus og Trandamperiet ligger rett ved parkeringen. Det er heller ikke langt til en liten åpen plass med Joker’n, hvor du får kjøpt kaffe i beger, og Engelskmannsbrygga. Kaviarfabrikken er en liten avstikker til høyre. Så går du videre utover forbi Lysstøperiet og Lofotmat. Når du er like ved moloen, kan du ta en ny avstikker til høyre og gå litt oppover. Da kommer du til Henningsvær kirke, som har akkurat samme form som noen av fiskhjellene som står rundt. Mellom mars og juni står hjellene fulle av tørrfisk, og hauan, altså hodene, henger ned på sida til tørk. Resten av året står hjellene tomme, og venter på å bli fotografert i solnedgangen.

Fra moloen har du full oversikt

Vi er mange som har brukt tid på moloen i Henningsvær, for herfra ser du utover hele havna. Fiskebrukene ligger til høyre og venstre, med båter ankret opp. I andre enden dominerer Vågekallens 942 bratte meter Henningsvær fullstendig. Ser du nøye etter, kan du se at noen av klippene på toppen ser ut som et naturlig kors. Det tolkes som selve kallen, som står der med et par årer på tvers. Skårungene, nykonfirmerte førstereisgutter på lofotfisket, måtte ta av seg hua og hilse på Vågekallen i gamle dager.

Verdens vakreste fotballbane ligger i Henningsvær

På østsida av moloen ligger det et mylder av småøyer med hus, naust og uthus på, forbundet med fyllinger. Her er det få tilbud for turisten, i stedet kan man vandre rundt og ta bilder av Vågekallen, havna og båtene i de smale åpningene mellom husene til lyden av måseskrikene. Lengst ute ligger fotballbanen på sin egen øy, med perfekt eviggrønn kunstmatte. Tribunene er de værbitte,steinharde klippene ut mot havet.

Du går midt i folks dagligliv

Husk på at du går midt i Henningsvær-hverdagen, så da må man vise litt hensyn. Innimellom skrur man jo av hjernen når man er i et miljø langt hjemmefra, og finner på ting som å gå inn i hagene til folk eller stirre inn i stuene. Selv om man ikke ville likt at noen gjorde det hjemme. Hensyn til privatliv gjelder også når man fotograferer. Et kort nikk er gjerne måten man møter andre på i et fiskevær. Henningsvær får besøk av mange turister sommer og vinter, så trår du varsomt settes det pris på.

I Galleri Lofotens Hus ser du hvordan kunsten oppdaget Lofoten

«Lofoten er så blottet for Natur-Skjønhed som vel muligt» skrev Amtmann Blom fra Drammen i 1827 da han krysset Vestfjorden. Synet på hva som er vakre landskaper endret seg imidlertid da kunstmalerne oppdaget Lofoten. Peter Balke rundt 1840 og siden Otto Sinding og etter hvert Lofotens egne kunstnere som Gunnar Berg og flere skildret landskapet, lofotfisket og folkelivet. I Galleri Lofoten kan du følge med hvordan Lofoten blir anerkjent som et vakkert øyrike.

Den nye kunsten finnes i den gamle kaviarfabrikken

En uttalt motpol mot de gamle kunstmalerne er galleriet for samtidskunst, Kaviarfabrikken. En kaviarfabrikk fra femtitallet ble avkledd alle seinere endringer, og framstår som rå og naken. Så fylles de lyse lokalene med de store navnene i norsk og internasjonal samtidskunst. Kaviarfabrikken har dermed blitt et must i samtidskunsten, og hver ny utstillingsåpning er en hendelse.

Opplev førjulseventyret i Henningsvær

Engelskmannsbrygga er der brukskunstnerne møtes

En gammel trebrygge har blitt til et sentrum for brukskunstnere. To glassblåsere, to keramikere og en fotograf har gått sammen om å gjøre Engelskmannsbrygga til et sted for vakre ting. Vi har latt oss fascinere av formene og fargene når gjenstandene stilles ut i vinduene; se dem utenfra og inn i vintermørket, og innefra og ut på lyse sommerkvelder.

Henningsvær har blitt et sted å spise fisk

En ekte lofottorsk ender fort sine dager på en restauranttallerken i Henningsvær. Fiskekrogen er det eldste spisestedet, og deres fiskesuppe eller øldampede blåskjell fremkaller begeistring en fin sommerkveld på kaia. «Den blå fisk» er et elegant spisested med store vinduer ut mot havna. På Trandamperiet ble det naturligvis laget tran, men nå er det blitt et rustikt sted for tradisjonsmat. På Lofotmat gjøres hevdvunnen hverdagsmat til et gourmet måltid.

Fiskekrogen i Henningsvær

I Henningsvær kan du ende opp med å kjøpe noe

Kjøper du suvenirer på ferie? Jeg gjør ikke det, siden jeg har for mye allerede. Men akkurat i Henningsvær kan man fort snike noe ned i kofferten, ettersom de selger mye artig og annerledes. Forgjengelige gleder som lofotkaviar, vakuumpakket røkt rogn eller hjemmelagde lys er fine gaver. Det selges også kule luer fra Haddock, designet i Henningsvær og strikket i Nepal. Glass og keramikk fra Engelsksmannsbrygga vil du nok ta vare på hele livet.

Klatring og fjellturer i Henningsvær

Vågekallen er en tøff og svimlende tur som bare anbefales for dem som liker seg der det er aller brattest. Vi anbefaler i stedet Festvågtinden, som er lavere og lettere. Regn likevel med seige oppoverbakker, belønningen kommer i form av utsikt langs hele øyrekka, ut til Værøy, samt inn til fastlandet. De bare, blankskurte fjellsidene på sørsida av Vågekallen er hjemmebanen for klatremiljøet i Henningsvær, representert ved Klatrekafeen og Nord-Norsk Klatreskole.  

Praktisk informasjon om Henningsvær

Henningsvær ligger i Vågan kommune, samme som Svolvær, i Lofoten. Lofoten ligger i Nordland fylke, og befinner seg nord for Polarsirkelen.

Det går flere busser daglig fra Svolvær via Kabelvåg, men såpass få at du må planlegge et dagsbesøk nøye om du vil reise med buss. Bruk Entur.no. Du kan også kjøre egen bil, det tar en god halvtime fra Svolvær. Vær obs på at det kan være trangt med parkering i Henningsvær på de mest populære dagene.

Jada, det finnes et bra utvalg steder, fra enkle steder til høy standard. Sjekk hjemmesida til Lofoten Info for full informasjon vedrørende overnatting i Henningsvær.

Klatring, fjelltur, midnattssoltur med kajakk, fisketur…ja, det er ganske mye. Sjekk hjemmesida til Lofoten Info.