© Vesterålen Tours

I Vesterålen ser du midnattssola over havet

I Vesterålen, de grønne øyene midt i Golfstrømmen, lukter og hører du Atlanterhavet nesten over alt. Da er sjansen stor for å se sola mot horisonten ut over havet.

I Vesterålen lukter det salt sjøluft, du hører den elskovssyke måsen fra alle takene og været er friskt og underholdene. Så da er det mest naturlig å se midnattssola over det åpne Atlanterhavet. Her har du noen ideer om hvordan du skal oppleve midnattssola og de lyse nettene.

Bleiksstranda er et par kilometer hvit strand

Bleiksstranda strekker seg på begge sider av det tette, maleriske fiskeværet Bleik. Her kan du vandre berrføtt, skrive navnet ditt i sanda, sette deg på gressbakken og bare se utover i evigheten. Og på midnattssola. Vend blikket til venstre for å se den kjegleformede Bleiksøya som punkterer synsranden, eller snu deg og se midnattssola speile seg i vinduene inne i været. Ta med en varm jakke, og ellers trenger du ikke gjøre noen verdens ting.

Den store utsikta er fra Måtinden

Fjellene på Andøya er behagelig tresifrede i høydemeter, men stedvis stupbratte og ulendte. Det finnes flere ruter opp til Måtinden, og alminnelig gangføre folk i grei søndagsturform kommer opp de fleste. Fra 408 meters høyde ser du hele ytterkysten av Andøya, og i nord ligger Bleiksøya og midnattssola ute i synsranden.

Fra Vetten ser du Vesterålen som et kart

En annen enkel tur er Vetten ute i Bø. Fra 467 meter ses landemerkene; i øst tårner Møysalens karakteristiske profil, foran den ligger Hadselbruas bue. Mot vest ligger de to øyene Gaukværøy og Litløy og i sør ligger Lofoten som en vegg. Ingenting sperrer imidlertid mot midnattssola over havet i nord.

Hovden er en fredet plett ved enden av veien

Av og til må man følge veien for å se hvor den ender, og ingen steder stemmer det bedre enn i Vesterålen. Hovden er ei lita bygd langs ytterkysten i Bø, med en liten havn bak en stor molo, fargerike hus spredt utover beitemarker og lyngheier, store fiskehjeller og tre ulike strender. Dette er stedet du bare setter deg på en stein og ser utover.

Dronningruta er en 15 kilometer lang midnattssoltur

Dronningruta forbinder de to fiskeværene Nyksund og Stø i en sløyfe. Den høye ruta har til sammen 900 meters høydeforskjell, og tar deg høyt over havet. Returen går langs stranda. Du velger selv fiskeværet du vil starte i, men ta gjerne den lave ruta sist. Ruta krever litt planlegging, og du bør være vant til å gå i terreng.

I Nyksund søker nervene tilflukt

Nyksund er et av disse stedene som fikk dødskysset og skulle legges ned, og folket ble flyttet til lunere steder. Nyksund, helt ytterst i havgapet, fikk imidlertid en ny sjanse, denne gangen som tilfluktssted  for storbymennesker på jakt etter ro. Nå er det liv i de gamle husene, og du kan gå i trange smug og opp i lia for å se midnattssola glitre i det mørke, stille vannet i havna innenfor moloen. Ingen her kommer med forslag om stressende aktiviteter, Nyksund er god mot nervene. Sist vi var der, var det åpent på den lille baren, og det føltes riktig med et glass etter at vi hadde sett sola.

Uværshula er et vakkert sted å vente

Ulendt kyst med fabelaktig utsikt finnes langs den liten trafikkerte veien på vestsida av Hadseløya (de fleste kjører på østsida), på Taen. Fra vestspissen ser du sørvestover mot Lofotveggen, rett i sør ligger de spisse tindene lengst sør i Vesterålen, og nordover ser du de slakere liene på Langøya. Her har bygdefolket laget en uværshule som gir ly mens du venter på sola. Den er åpen for alle, og du kan ta en tur i fjæra før du åpner termosen på de grove trebordene.

Sommerstid skal livet nytes

Sommeren er tid for å nyte livet i Vesterålen. Fisket, som er hovednæringen de fleste steder langs ytterkysten, foregår for det meste om vinteren. I skoleferien er det ikke så viktig med leggetid for ungene, på småstedene får de ofte være oppe til de legger seg frivillig.

Hvorfor fiskes det om natta

Det høres egentlig bakvendt ut å fiske på natta. Forklaringen er imidlertid enkelt. Solgangsbrisen gjør at det gjerne blåser en del mer på ettermiddagen når været er bra. Mot kvelden løyer imidlertid vinden, og det blir roligere på sjøen, og man kan legge ut. Kroppen trenger lite søvn i denne tida, så om man er ute litt lenge, gjør det ingenting. Plenklipping og garasjemaling skjer for øvrig også gjerne på denne tida.  

Bål i fjæra er sommerlykke

Ingenting er som et bål en sommerkveld. Samle sammen plankebiter og drivved og fyr opp, grill pølser på nyspikkede bjørkegreiner eller trekk småsei i sjøvann. Fjæra i Vesterålen er lange, fine sandstrender, svaberg og rullesteiner, og ovenfor blomstrer det sommerlige grønnsværet. Da er det bare å slappe av, kanskje kaste litt flyndre i sjøen og la humla suse.

Hvordan skal du se midnattssola i Vesterålen?

Siden Vesterålen strekker seg nord-sør, varierer det litt. På Stokmarknes i sør skinner sola mellom 23. mai og 20. juli. På Andenes, lengst nord i øyriket, er det midnattssol helt fra 20. mai til 23. juli, altså seks dager lenger. Kilden vår er www.timeanddate.no, og datoene gjelder for fri horisont i nord.

Hele Vesterålen ligger i området med midnattssol. Imidlertid er det mange steder i Vesterålen uten midnattssol, på grunn av høye fjell i nord. Vesterålingene selv er imidlertid svært oppmerksomme på disse forholdene, og kan ofte rettlede. Som regel vil du da bli henvist til enten et fjell eller langs ytterkysten i nord og vest.

Å nei! Været i Vesterålen er variert og underholdende, og siden øyene ligger midt i Golfstrømmen, er det ofte regn, tåke og skyer om natta. Kan være vakkert, det også. Du må imidlertid ikke finne på å ta en tidlig kveld, selv om været ser guffent ut. Det blir nemlig ofte opplett sent på kvelden. Ta en lur på ettermiddagen, eller til høsten.

Visit Vesterålen har en flott hjemmeside om øyriket, med severdigheter, aktiviteter og praktiske råd.

Breddegraden tatt i betraktning er været i Vesterålen mildt. På kveldene blir det imidlertid ofte kjølig, på forsommeren kan tempen krype ned mot null når den kjølige, tørre nordvesten står på. Sørg for masse varme klær!