Kristin Folsland Olsen

Kle deg riktig, og ha det trivelig om vinteren

Pumps, bermuda og mini? Nei, nordpå går det i ullsokker, boblejakker og strikkeluer vinterstid. Følg noen enkle klesregler, og du kan være ute og ha det artig lenge!

Du fryser langt mindre i Nord-Norge om vinteren enn du tror. Innendørs ligger temperaturen jamt på 25 grader, og det stormfyres i ovner, midt i lavvoen og under flislagte badegulv. Når du skal være ute, er det imidlertid noen enkle forhåndsregler som bør tas, slik at du har det behagelig og nyter tilværelsen.

Ull skal være innerst

Langunderbuksa og underskjorta bør være av ull, enten saueull eller alpakka. Det finnes også gode syntetiske fibre. Disse transportere svetten utover i lagene. Bomull bør du imidlertid unngå, da det lett blir svett og vått.

Ha lag på lag

Over undertøyet passer det med et lag fleece eller ull. En god genser og en vind- og vanntett, foret ytterbukse er neste lag, og knytt et skjerf rundt halsen. Ullsokker hører med. Ytterst har du en god vinterjakke, lue som dekker ørene, votter og gode vintersko.

Vær skodd for blindhålka

Langs store deler av den nordnorske kysten kan det fort regne litt og fryse på igjen om vinteren. Da blir det fort glatt. Skosåler av gummi er gjerne mindre glatte enn plastsåler. Nedover de verste bakkene bør du imidlertid ha brodder, som du får kjøpt over alt.

Ekstra klær er oftest inkludert i aktiviteter

Dette antrekket vil holde deg varm selv på de kaldeste stedene i innlandet. Det vil imidlertid ikke holde til fartsfylte aktiviteter som skuterkjøring. På organiserte skuterturer vil man imidlertid få utdelt varmedresser, egne skuterstøvler, skuterhansker og hodeplagg.

Ta av deg når du kommer inn

Folk i Nord-Norge tar alltid av seg når de kommer innendørs. Da blir det nemlig ikke så kaldt når man kommer ut igjen. Og til slutt litt sosialantropologi; gå ALDRI inn i et privat hjem med skoene på! Ellers er vi temmelig romslige, men akkurat det anses som fullstendig uhørt!

Her får du full forklaring © Nord Norge
Du kan sjekke oppdatert skredvarsel til enhver tid © Politiet