Roger Ellingsen

Nasjonal turistveg Andøya går langs storhavet

Atlanteren står rett på en naken kyst på yttersida av Andøya. Mørke, truende fjellformasjoner, hvite strender, Norges største myrer og en særpreget kystbosetting. Se etter hval og sjøfugl.

Karakteristisk for Norskekysten er skjærgården som beskytter kysten mot havet. På yttersida av Andøya mangler den fullstendig, og havet står rett på. Yttersida av Andøya er værhard og naken, med et variert landskap og med særpregede kystsamfunn.

1

Andenes

Fargerikt, historisk fiskevær og småby med fyr og hvalsafari

2

Andøya Space

Romfartssenter hvor du kan prøve deg i rommet selv

3

Bleik

Tett «landsby» med en fantastisk strand. Herfra kan du dra til fuglefjellet på Bleiksøya eller klatre opp på Måtind.

4

Stave

Bygd med havutsikt

5

Nordmela

Bygd helt ute i havgapet

6

Bukkekjerka

Gammel samisk offersted, fyrlykt og designtoalett

7

Bjørnskinn

Bygd på den lune innersida, nær den mudrede, grunne Risøyrenna

En nestor blant fiskeværene

Fiskeværet Andenes med ca. 2500 mennesker er at av de større værene langs kysten. Med direkte tilgang til det fiskerike storhavet var Andenes allerede i middelalderen et av de viktigste landingsstedene for fisk. Helt dominerende i været er Andenes fyr 1859. Det rødmalte tårnet i støpejern er 40 meter høyt, og fra fyret ser man ofte hval.

Praktisk om Andøya

Andøy er den nordligste kommunen i Vesterålen og Nordland fylke, og ligger faktisk like langt nord som Midt-Troms

Vesterålen Reiseliv opplyser om Andøya og resten av Vesterålen på sin hjemmeside.

Du kan dra til Andøya hele året, vinterstormene her ute kan være en overveldende opplevelse. Hvalsafari foregår nå hele året, forutsatt riktig vindretning.

På Andenes er det to hoteller, flere sjøhusanlegg med fine rorbuer av høy standard for selvhushold. Campingplasser, sjøhus med høy standard og enklere steder finnes langs ruta sørover.

Andenes er et malerisk fiskevær

Som et gammelt fiskevær har Andenes en del eldre bebyggelse, for eksempel galleriet Fargeklatten, den trivelig restauranten Arresten og museene og fyret i Fyrvika. Utsikten mot de forrevne toppene rett sør for byen og over Andfjorden mot den bratte klippekysten på Senja gjør inntrykk.

Spermhvalen beiter rett på utsida

Den gigantiske spermhvalen holder til i Bleiksdjupet, en renne av dyphavet som går helt inn til Andøya. Her finner den stor blekksprut og blåkveite. Hvalen må opp for å puste hvert 20. minutt, før den igjen dukker ned i dypt. Fra Andenes kan du dra ut på hvalsafari og komme nært inn på hvalen, det går daglige turer sommeren. I vintersesonngen arrangeres det safari etter ørn, spekkhoggere og andre hvalarter som jakter på silda i fjordene.

Norges romfartssenter er Andøya

Egga, kanten av kontinentalsokkelen, ligger rett utenfor kysten. Det er altså kort vei fra stranda til dyphavet. Skal man sende raketter opp i verdensrommet, er det en stor fordel. Oksebåsen rakettskytefelt sender opp raketter som del av romforskning og for kommersielle formål. Romskipet Aurora presenterer både nordlyset og romfart på sitt opplevelsessenter.

Bleik er et tett fiskevær mot storhavet

Norske bygder har jo gjerne en spredt bebyggelse. Fiskeværet Bleik med ca. 450 innbyggere er derimot kompakt, husene står tett oppå en gårdshaug som går helt tilbake til jernalderen. Her står havet rett på, så de har en robust molo man kan gå tur på. Den 2,5 kilometer lange hvite Bleikstranda er paradisisk, og det er aldri utrivelig varmt i vannet.

Fra Bleik drar du til fjells og på fugletur

Den karakteristiske kjeglen Bleiksøya stikker 160 meter opp av havet utenfor Bleik. Dette er en av de største fuglefjellene langs kysten, og her hekker alke, lomvi, lunde og nykommere som havsule og havhest. Både fra Bleik og Andenes arrangeres det båtturer hit. Veien fra Bleik til Stave går ikke helt nede ved kysten, men en merket kyststi mellom kvasse topper og frådende hav sørger for maritim nærkontakt.

Moltemyrene er uendelige midt på øya

Den midtre delen av Andøya er pannekakeflat myr, så fra vestsida ser man tvers over myrene og Andfjorden helt til Senja. På seinsommeren bugner det av oransje molter på myrene. Tradisjonelt ble myrene stukket til torv, og på Andenes finnes et eget lite torvstikkemuseum. Når du kjører langs veien, står husene som lysende, fargeglade firkanter på en rekke mellom åpent hav og åpent myrlandskap.

Bukkekirka og Nøss ligger værhardt til

På et øde avsnitt av veien ligger Bukkekirka, et gammelt, samisk offersted. Her, mellom hav og fjell, gjaldt det å holde kontakten med det hinsidige i live. I dag holdes det gudstjenester her om sommeren. I bygda Nøst ligger det lille galleriet Atelier Nøss, hvor fire kunstnere stiller ut kunst, kunsthåndverk, og formgiving. Når høststormene raser ute i havet, surfes det på strendene på Nøss.

Jarle Waehler