Musikere fra hele Sápmi og representanter for urfolk fra hele verden opptrer på gressvollene i solrike, tørre Olmmáivággi/Manndalen i juli. Og så er det bålkos i lavvoen!
Manndalen er ei bygd med en rik sjøsamisk historie. En stor del av befolkningen har tilknytning til sjøsamekulturen, og samisk var dagligspråk fram til sekstitallet. Fra 1991 har den samiske festivalen Riddu Riđđu funnet sted her som en sommerlig feiring av samisk kultur og urfolkskultur fra hele verden.
Et nytt nordlig folk viser seg fram hvert år
Hvert år vier Riddu Riđđu ett nordlig folk spesiell oppmerksomhet. Urfolk fra både Alaska, Canada, Sibir og Japan har gjennom årene blitt presentert med konserter, både ren tradisjonsmusikk og kombinasjoner mellom folkemusikk og nyere toner. I tillegg presenteres det nordlige folket med film, kurs og seminarer, og festivaldeltakerne får smake på dette folkets matspesialiteter.
Ofte stilte spørsmål
Riddu pleier å gå andre eller tredje helga i juli.
Full informasjon om Riddu Riddu kan du finne på deres egen hjemmeside
Manndalen ligger i Kåfjord kommune, en av tre kommuner rundt Lyngenfjorden. Tromsø er omtrent to og en halv time unna.
Det går buss fra Tromsø, og det må sjekkes ut på EnTur i god tid. Alternativt så når du også Manndalen med bil.
Urfolk deltar fra hele verden
Strupesang fra Tuvafolket i Øst-Sibir, de smektende gitartonene fra maorifolket på Aotearoa (New Zealand), didgeridoo fremført av urfolket i Australia, blues-aktig strengemusikk fra tuaregfolket i Saharaørkenen og danseopptreden fra Papua Ny-Guinea; urfolk fra hele verden opptrer på Riddu Riđđu, og publikum blir kjent med helt andre harmonier og former for musikalsk skjønnhet enn man hadde trodd var mulig.
Riddu er en sommerlig stormønstring i Sameland
Musikklivet i Sápmi, Sameland, henter mye av sin inspirasjon fra joiggus, joik, en av Europas eldste sangtradisjoner. Disse særpregede tonene blandes gjerne med jazz og rock til et særpreget uttrykk som både er egenartet og lett å høre på. Samiske artister fra Norge, Sverige, Finland og Russland som synger på både nordsamisk og flere av de andre 8 samiske språkene opptrer på Riddu Riđđu. Samelands største stjerne, Mari Boine, opptrer regelmessig, mens nykomlinger ofte har sin første større opptreden her.
Riddu Siida er der vi møtes
Riddu Siida er et av de mest populære møtestedene på festivalområdet, et mingleområde hvor det skjer noe hele tida. En gamme, en yurtha, en tschumme og mange lavvoer, alle tradisjonelle urfolkshus, er åsteder for kurs, kulturinnslag, spontane konserter og kulturinnslag og smakebiter fra tradisjonell og nyskapende kjøkken.
Scene, galleri og litteratur foregår parallelt
Riddu Riđđu har vokst til å bli mer enn en musikkfestival. Teater- og danseforestillinger har også funnet veien hit, det samiske nasjonalteateret Beaivváš opptrer ofte på festivalen. Det er også galleri i festivalområdet og årlige festivalutstillere. Et eget seminarprogram tar opp dagsaktuelle temaer både i Sápmi og for urfolk verden rundt.
Prøv teltlivets gleder i tørre Manndalen
Manndalen har svært liten hotellkapasitet, publikum sover dermed i telt ute på festivalsletta.. Det blir jo ikke mørkt, så da er det trivelig å sitte oppe inn i de små timer rundt leirbålet i en lavvo. En regnskur kommer kanskje, men Manndalen har et tørt klima der det ligger bak Lyngsalpene. En egen familiecamp i behagelig gangavstand passer for dem som må ha skjønnhetssøvnen sin uansett, og gjør samtidig Riddu Riđđu barne- og familievennlig.
Manndalen er ei bygd med personlighet
Manndalen er ei bygd med særpreg i bøtter og spann, så her bør du bruke litt tid. Inne på Grenebua, utsalget til Manndalen Husflidslag, kan du studere sjøsamisk husflid. Grenene, store vevde ulltepper, har en tradisjon som går tusenvis av år tilbake. Bonkosvottene er så varme at de brukes på nordpolferder! Sjithælveteskåken er et enkelt hus som ble gjenoppbygd etter krigen av plankerester. Da han Stat ville ha betaling for materialet, sa den noe opphissede eieren at de bare fikk komme og hente den sjithælvetes kåken. Ta også turen opp på setra og hils på geitene!