SDG/Monika Anti

Samisk Senter for Samtidskunst tar pulsen på samisk kunst

Samisk Senter for Samtidskunst – SÁMI DÁIDDAGUOVDDÁŠ – er kanskje det beste stedet å oppleve hva som rører seg i den samiske kunsten for tida. Dra dit så ofte du kan, her er det nemlig alltid noe nytt å oppleve.

I tettstedet Karasjok finnes et av de mest spennende galleriene i Nord-Norge for tida, nemlig Samisk senter for samtidskunst, også kjent under det tidligere navnet Samisk kunstnersenter. Senteret, som er støttet av både Sametinget og Finnmark fylke, har utstillinger i et gammelt industrilokale i utkanten av Karasjok.

Bli kjent med samisk samtidskunst

Formålet er å være et utstillingssted for samisk samtidskunst. Uttrykkene spenner fra avantgarde til duodji, tradisjonelt samisk håndverk. Samtidig ønsker man også å ha en dialog mellom samisk kunst og annen samtidskunst fra hele verden.

Ofte stilte spørsmål

Å, det kan vi ikke svare på. De har stadig nye utstillinger med spennende nytt fra både Sameland og andre steder.

Gå på hjemmesida til Samisk senter for samtidskunst for siste nytt.

Samisk senter for samtidskunst ligger i Karasjok, i et boligområde sør for sentrum.

Stadig nye kunstuttrykk presenteres

I utstillingen med tittelen «I’m in lavvu» ble åtte kunstnere invitert til å formgi sin egen lavvu, sitt eget sametelt. Uttrykket var alt fra en lavvo i tre og nye, moderne stoffer til videoinstallasjoner. Sven Flygare Johansens utstilling i Karasjok foregikk samtidig med en tilsvarende utstilling på Beaconsfield Gallery i London. Togtrafikken rundt dette galleriet sendte impulser opp til Karasjok, hvor et glass ble satt i bevegelse over et lett skråstilt bord. Når du kommer til Karasjok neste gang, vil det imidlertid være noe helt annet, utstillingene byttes nemlig ut hver måned.

Galleriet skifter 10 ganger gjennom året

Hovedkvarteret er i Karasjok, og i galleriet skiftes det utstilling 10 ganger i året. Folk i Indre Finnmark har dermed stor variasjon i kunsttilbudet. Samisk senter for samtidskunst har også inngått flere samarbeidsprosjekter med museer og gallerier på Nordkalotten, samt deltatt i festivaler som Barents Spektakel i Kirkenes.