Knut Hansvold

Til Austervatn både går og padler du

Vill, uberørt natur, skog og merkelige, blankskurte fjell langt fra folk, det er Austervatn i Salten. Turen opp hit til fots og med kano er imidlertid forbausende lett og tilgjengelig.

Turen til Austervatn er en tur du tar på egen hånd, på forespørsel også med guide, fra Kobbelv Vertshus i Sørfold. Underveis går du tre etapper til fots, og får to etapper med kano. Dette er en dagstur, men overnatting i fjellet er også mulig.

Ofte stilte spørsmål

Austervatn er et vatn i Sørfold kommune nord i Salten. Det har ingen veiforbindelse.

Kobbelv Vertshus er et godt utgangspunkt. De hjelper til med å organisere turen også.

Visit Bodø er ansvarlig for turistinformasjon i området.

Første etappe går i kano over Sørfjordvatnet

Vandreturen fra Kobbelv Vertshus opp til Sørfjordvatnet er kort og enkel på en grusvei opp fra E6. Når man kommer til vatnet, finner man sin reserverte kano og kommer seg ut på vannet. Det er best å padle langs stranda, både for sikkerheten og for å få med seg fuglelivet langs stranda. Landskapet er særpreget, med glatte, skurte bergvegger og tynne strenger av noen bekker som styrter nedover. Det beste er likevel følelsen av å forlate sivilisasjonen og begi seg inn i nærmest urørt villmark.

Trapper over blanke svaberg fører deg opp i høyden

Vel over vannet begynner den virkelige oppstigningen. Gjennom lett løvskog fører stien stadig oppover, og det blir stadig mer av de blankskurte svabergene. Siden svaberg kan være lumske å gå på, er det bygd rikelig med trapper og gelendre. Selv om det er anstrengende nok, føles det derfor enkelt og trygt.

Du padler gjennom den stille skogen

Plutselig åpner det seg et nytt vannspeil, og det rolige vannspeilet på Kollbakkvelva åpenbarer seg. Her oppe i fjellskogen føler man seg langt inne i villmarka. Ved vannet ligger det et enkelt lite naust og stativ. Kanoene er festet på stativet, og årer til kanoene finner du i naustet. Kanoen kan lett settes ned på vannet fra strandbredden, og så er det bare å padle innover. Kollbakkelva og -vatnan er små vatn som henger sammen med små, korte elveløp. Det er aldri langt til land, og man padler innover i stillheten mellom de særpregede fjellformasjonene. Midtveis i turen er det et lite stryk som er vanskelig å forsere. Da må man løfte kanoen rundt femti meter forbi det vanskelige partiet, og så er det bare å padle videre.

De siste nitti høydemeterne går til fots

Når man er kommet et godt stykke inn i den stille dalen og Nordvatnet åpner seg i et stort vannspeil, er det på tide å trekke kanoen på land og starte siste etappe. Først vandrer man gjennom furuskog med myk, fjærende lyng, noen våte partier og over noen svaberg, før man når skaret. Opp hit blir det brattere enn den første oppstigningen, og det er mye stein og ur. Høydeforskjellen er imidlertid ikke mer enn 90 meter, så med stødige sko kommer man seg opp. Austervatn er en stor innsjø på 270 meters høyde i den øverste fjellskogen, omgitt av de karakteristiske glattskurte fjellformasjonene i området. Her kan man låne en båt for å fiske på vatnet, eller man kan bade fra de deilige, hvite strendene i garantert klart, forfriskende vann.

Vandre- og padlekomboen bestilles på Kobbelv Vertshus

Turen organiseres av Kobbelv Vertshus, som også leier ut kanoene. Om du forhåndsreserverer, kan du få med en guide, noe som passer veldig bra for små grupper, foreninger og lag.

Dette er ingen tung tur

Dette er en tur mange mennesker kan ta. Kanopadlingen er ikke vanskelig, og man er sikret med flytevest. Dog bør man holde seg inne ved land på Sørfjordvatnet. Vandringen betinger at man er rørlig, men vi har vært i mye vanskeligere terreng enn dette. Alt i alt er dette en måte å komme inn i vill, urørt natur på sju-åtte relativt bedagelige timer. Du kan også leie Austervasshytta og bli natta over, eller du kan telte.

Mange veier fører inn i villmarka og over til Sverige

Ved E6 står det et skilt «Sverige 20 km», her er kongeriket nesten på det aller smaleste. Fra parkeringen ved Kobbelv Vertshus går det merket løype, først opp til Reinhausen, og så videre inn i Sverige. Rago Nasjonalpark, en liten norsk nasjonalpark som henger sammen med de enorme svenske nasjonalparkene Padjelanta, Sarek og Stora Sjöfallet, nås også lett fra Kobbelv. Den 923 meter høye Kråkmotinden dominerer landskapet nord for Kobbelv. Det finnes også et nettverk av enklere, merkede stier. Kobbelv Vertshus er et sentralt beliggende overnattingssted mellom alt dette, og er kjent for den gode maten sin.