Naturen og skikjøringsmulighetene i Lyngsalpene er unike i verdenssammenheng. Og det er om våren skikjøringa i Lyngen er på sitt beste.
– Det som er så spesielt med Lyngen er at det er alpint terreng helt fra havnivå. Det er bratt fra første meter.
Eivind Aanesen og kjæresten Emma Sunnefeldt Nyberg er på vei opp Sofiatind (1222 moh.) Ruta går direkte fra bilveien.
– I Alpene må man opp på 3000–4000 meters høyde for å nå samme type terreng, sier Emma.
– Ja, og der har man ikke havet. Jeg tror Lyngen tiltrekker seg mange skiturister fordi det er så spektakulært vakkert med kombinasjonen hav og fjell. Uansett hvilken topp du velger i Lyngen så har du perfekt utsikt, sier Eivind.
Lyngsalpene ligger en liten kjøretur fra Tromsø
Lyngenhalvøya ligger på 69°nord, om lag 50 kilometer øst for Tromsø. Korteste vei fra Tromsø er å kjøre til Breivikeidet, og ta bilferge over til Svensby, som ligger omtrent midt på halvøya. Alternativt kan man kjøre via Nordkjosbotn til Lyngseidet, en kjøretur på om lag to timer fra Tromsø.
De høye og spisse fjellene har gitt fjellkjeden som strekker seg over halvøya navnet Lyngsalpan. Områdets høyeste fjell er 1834 meter høye Jiehkkevárri.
I Lyngsalpene er det fjell nok for en livstid
– Det første året jeg bodde i Tromsø var jeg var i Lyngen kanskje ti ganger. De siste par årene har jeg hatt hele vårsesongen min her.
Lektorstudenten fra Mandal anslår at han har nærmere 50 skidager i Lyngen i 2020. Han begynner å bli godt kjent i området.
– Allikevel er det så mye som er uoppdaget. Det er så stort og mektig her, sier han.
– Ja, man trenger en hel livstid for å oppleve alt i Lyngen. Selv ikke det er nok, sier Emma.
Fjellene i Lyngsalpene er høye og dramatiske, og lokker til seg den ypperste eliten av alpinister. Linjer som ble ansett som krevende vinterklatring på 90-tallet blir i dag kjørt på ski. Nivået blant de ivrigste fjellfantastene er skyhøyt. Stegjern, isøks, klatretau og sele er standardutstyr i sekken. Lyngen er ekspertenes lekegrind.
– Lyngen kan være utfordrende, sier Emma. Det kan være skummelt. Man får respekt og får lyst til å lære mer og bli enda dyktigere i fjellet.
Turer i alle vanskelighetsgrader
Lyngen har også et godt utvalg av fjell som ikke er så bratte og krevende. Her er noe for enhver smak. Du kan gå trygge turer hvor du holder deg under 30 grader.
Allikevel er området forholdsvis krevende som skiterreng, i følge Finn Kristoffer Hovem. Han er daglig leder i guidefirmaet Ascent Descent som holder til i Nord-Lenangen.
– Skal man på ski i Lyngen uten guide bør man kunne gjøre gode sikkerhetsvurderinger, sier han.
Han forteller at det kan være mildvær i lavlandet og tørt og kaldt i høyden. Og at det ikke sjelden er vedvarende svake lag i flere himmelretninger, selv om det er full vår nede ved havet.
– Et annet aspekt er at vi har midnattssol, sier Finn. Når solen steker i fjellsidene hele natta påvirker det snøen.
Han anbefaler å dra på tur med guide.
– Den lokalkjente guiden planlegger ut fra gruppas preferanser. Da kan man konsentrere seg om å stå på ski i fantastiske omgivelser.
På topptur i Lyngsalpene får du uendelig vidsyn over fjord og fjell
Sakte, men sikkert beveger vi oss nærmere toppen av Sofiatind. Dagens turmål er valgt med tanke på at fotojournalisten skal henge med. For Emma og Eivind blir det en pause fra vårens bratte rennekjøring. For vanlige skiturister er dette mer enn bratt og krevende nok.
Vel oppe på toppen skuer vi utover et eventyrlig fjellrike med hvite kremtopper og kongeblå fjordarmer badet i sol.
– Det er så vakkert, utbryter Emma.
– Og på hver tur man er på kikker man bort på andre fjell man har lyst til å kjøre, sier Eivind.
– Dit vil jeg, dit vil jeg, dit vil jeg, sier han mens han peker og ler.
Med masse planer i idéboka er det godt at skisesongen er lang. Hovedsesongen for tilreisende skiturister er februar til mai, men om man bor i nord, og er klar når snøen faller, er det ofte gode skimuligheter fra november til mai. Om vinteren bruker man hodelykt på tur, og er man ekstra heldig får man stå på ski under flammende nordlys.
– Hvis du er veldig gira kan du stå på ski hele året, for det er mange breer her, sier Eivind.
Noe annet som gjør skikjøringen i Lyngen unik, er de lange, endeløse vårdagene.
– Fra slutten av april kan man kjøre nordvendte linjer i kveldssola. Det er det ikke mange andre steder i verden du kan gjøre.
Drømmeføre
Vi har sol i ansiktet, frisk sjøluft i lungene, sommerfugler i magen og store smil om munnen. Støvlene er spent, og skituppene peker nedover. Myk deilig vårsnø responderer godt under skiene, og vi danser oss nedover fjellsiden. Emma har satt på cruisekontrollen og nærmest kjærtegner bakken med skiene. Fjellet, som tok flere timer å bestige, er unnagjort på få minutter nedover.
Vel nede ved bilen igjen, er det en lykkelig gjeng som gjør seg klar for desserten, nemlig et iskaldt bad i fjorden.
Sikkerhet på topptur
Lyngsalpene er vilt og vakkert
– Alpene er fett, men Lyngsalpene er bedre!
Emma er klar i sin tale.
– Man får en mer ekte og ren følelse her, på et vis. Det er villere. Og så er det ingenting som er gratis. Du må jobbe hardt og gå alle dine høydemeter for å komme til kjøringen. Ofte går man 2000 høydemeter på en dag.
Men Lyngen er ikke bare en endeløs solskinnshistorie. Med sin beliggenhet langt nord for polarsirkelen, helt ute ved havet, må man forvente vær, mye vær.
Man bør ikke stole blindt på værmeldingen, og man bør alltid være forberedt og utrustet for skikkelig nordnorsk uvær. De lokales anbefaling er at skal man til Lyngen, bør man ha litt tid på seg for å øke sjansen for å treffe bra med vær og føre.
– Det kan være tre uker i strekk med dårlig vær og lite lys, og det føles som en evighet, sier Eivind.
– Men våren kommer alltid. Det blir alltid godvær igjen!
Tips til toppturer i Lyngsalpene
Russelvfjellet (818 moh.)
Lengst ute på Lyngenhalvøya ligger Russelvfjellet. Dette er en forholdsvis enkel tur i spektakulære omgivelser. Fjellet har to topper det er verdt å avlegge et besøk. Turen er fin å gjøre som rundtur med start i Skeivågen og avslutning i Russelvdalen.
Storgalten (1290 moh.)
Storgalten er en mastodont av et skifjell. Den store, runde formen gjør dette til et prima topptursmål. Fjellet ligger i Nord-Lyngen. Middels vanskelig.
Rørnestinden (1041 moh.)
Rett ved tettstedet Lyngseidet ligger Rørenestinden. Fra toppen får du flott utsikt over Kjosenfjorden som nesten deler Lyngenhalvøya i to, i nordlig og sørlig del. Rørnestinden byr på flere mulige nedkjøringer, fra enkel til avansert.
Ofte stilte spørsmål om topptur i Lyngsalpene
Hovedsesongen varer fra Januar til Mai. Om det har vært en snørik vinter kan du ofte stå på ski langt ut i juni.
Lyngen har kystklima med mye nedbør. Det blir sjelden kaldere enn 10 minusgrader. Med beliggenhet langt nord er skisesongen lang i Lyngen
Sjekk skredvarselet på varsom.no. Les tekstbeskrivelsen nøye, og ikke se kun på tallene!
Ta kontakt med Visit Lyngenfjord og de kan hjelpe deg med alt du lurer på angående toppturer i Lyngsalpene.
Ja, det finnes et lite alpinanlegg i Lyngseidet.
Den nærmeste flyplassen ligger i Tromsø.