Ronny Lien

Torghatten er fjellet med hull i

Fjellet med hull tvers igjennom er ikke bare et vakkert fjell og et kjent landemerke, det er også en lett fjelltur som belønner deg med vidt utsyn over kystlandskapet. Tenk at noe så vakkert har blitt til på grunn av voldelig sjalusi!

Å se dagslyset tvers igjennom fjellet Torghatten er ikke bare et uendelig vakkert syn, det viser også at naturen har kreativitet og humor. Det 258 meter høye fjellet er blitt et landemerke sør på Helgeland, og vandreturen opp hit må man ikke gå glipp av.

Vitenskapsmennene har én forklaring på hullet

Det 160 meter lange, 35 meter høye, og 20 meter brede hullet ble skapt under istida. Is og vann gravde møysommelig ut de løse bergartene, mens de hardere bergartene på toppen av fjellet ble stående. Resultatet ble et hull stor som en mektig katedral.

Detaljert turbeskrivelse til Torghatten

Praktisk informasjon om Torghatten

Torghatten ligger på øya Torget ved Brønnøysund, lengst sør i Nord-Norge. Det tar ca. 20 minutter å kjøre dit fra Brønnøysund sentrum.

Brønnøysund ligger på Kystriksveien, fylkesvei 17

Hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt.

Torghatten er 258 meter høy.

Ja, det er gode parkeringsmuligheter ved Torghatten.

OBS! På grunn av anleggsarbeid rundt Torghatten er det begrenset med parkeringsmuligheter der frem til våren 2023. Sjekk nettsidene til Brønnøy kommune for mer informasjon.

Sannheten er imidlertid en ganske annen

I følge sagnet om Helgelandsfjellene ble Torghatten dannet da Hestmannen i skuffet kjærlighet skjøt en pil etter Lekamøya som rømte fra ham. Kongen i Sømnafjellet så dette og kastet hatten sin imellom, og pilen gikk tvers gjennom hatten og dannet hullet. Så rant sola, og alle ble til stein.

Stien opp er lett å gå

Den vanligste ruta opp til hullet går langs østsida. Vandringa opp skjer på en godt opparbeidet sti og tar rundt 30 minutter med rolig gange. De eldste trappetrinnene på stien er for øvrig fra 1870-årene. Oppover lia går stien mer og mer inn i ei kløft med steile vegger. Øverst i ura er den beste utsikten inn i hullet.

Mot nord ser du helt til De syv søstre

Snur vi oss mot nord ser vi Brønnøysund og De Syv Søstre i det fjerne. Utsikten er formidabel, og her kan du virkelig se Helgelandskysten på sitt aller vakreste, med hundrevis av små øyer. Dette synet alene er verdt å ta turen opp til hullet.Gjennom hullet og til andre sida.

Gå gjennom hullet og se til Trøndelag

Mellom kampesteinene fører stien gjennom hullet, og du ser sørover den vidstrakte strandflata med alle de små øyene sørover til Leka, hvor Lekamøya i følge sagnet endte opp. Innover land ser du det 1058 meter høye Heilhornet, det høyeste fjellet i området. Er du der på ettermiddagen, ser du at sørgående Hurtigrute svinger utover i en sløyfe for at gjestene skal få se hullet i rett vinkel.

Relevante artikler