Helgelandskysten

Varmest, grønnest, sørligst og mildest, med en rik kulturarv av vikinger og poesi, alt i et eventyrlig landskap av skulpturelle fjell og titusenvis av øyer

Tusenvis av øyer langs Helgelandskysten

Titusenvis av øyer, holmer og skjær, noen milevis til havs, er hjem for sjøfugl, sel og kystfolk. Opp over det flate øymylderet reiser fjell seg i vakre, karakteristiske formasjoner som har inspirert til sagn og eventyr i flere tusen år. Innenfor yttersiden av Helgelandskysten vokser den frodige, subarktiske regnskogen, edelløvskog i sørvendte lier og dyp granskog, med lakseelver og sjøer. Lengst inn ligger grensefjellene med uendelige vidder, Børgefjell nasjonalpark og de 1900 meter høye Okstindan, hvor du blant annet finner Nord-Norges høyeste fjell Oksskolten.

Besøk de kritthvite strendene på Helgelandskysten

Om du kjører Nasjonal Turistvei, Kystriksveien eller er på en mange dagers ferie på Helgelandskysten, så vil du garantert i løpet av tiden oppsøke en av de mange kritthvite strendene som finnes her. Området har som visjon å være verdens reneste kyst, og det er nettopp dette som gjør Helgelandskysten til et område for kajakkpadling helt i verdenstoppen. Her finnes det mange muligheter for å planlegge både korte og lange kajakkturer, hvor overnatting i telt på en liten privat øy er en naturlig del av hverdagen. Har du ikke egen båt for hånd, så kan du leie deg en kajakk, eller bli med på en guidet tur.

Fjellturer på Helgelandskysten

På Helgelandskysten finner du noen av Norges vakreste og mest kjente fjell og fjellturer. Blant annet finner du Norges høyeste fjell Oksskolten på indre deler av Helgeland. Mens, du på kysten kan ta turen på en, to, tre eller alle de syv søstre ved Sandnessjøen. Den karakteristiske Torghatten finner du en kort kjøretur utenfor Brønnøysund, og er en naturlig del av en bilferie i Nord-Norge. Torghatten har et stort hull som går tvers gjennom fjellet, og er en enkel fjelltur som passer de aller fleste. Om du vil gå Via Ferrata, så finner du slike jernveger (som det heter på originalspråket italiensk) i Både Mosjøen og i Vega. De siste årene har utsikten fra Rødøyløva på Rødøy blitt en liten kjendis på Helgelandskysten, og om du er glad i utsikt bør du absolutt gå en tur til toppen av Dønnamannen på en klarværsdag.

Besøke Helgelandskysten?

Ta kontakt med Visit Helgeland for å få svar på alt du trenger å vite om Helgelandskysten

Vega er på Unescos verdensarvliste

Blant de mange tusen øyene på Helgelandskysten har det i lang tid vært tradisjon for å drive Dunvær. Man vet ikke helt sikkert hvor gammel tradisjonen er, men nært knyttede tradisjoner som eggvær ser man tradisjoner som strekker seg tilbake til 800-tallet. Det er sannsynlig å tro at tradisjonen med å høste dun fra ærfuglene på Helgelandskysten strekker seg tilbake til samme tidspunkt. Årstall satt til side, så er det i hvert fall sikkert at dette er svært gamle tradisjoner som enda holdes i gang av lokale interesser. På den vakre øya Vega på Helgelandskysten holder man enda Dunvær, og den lange tradisjonen med å høste dun fra ærfuglene har plassert Vega inn i verdensarvlisten til Unesco. Innhøstingen av dyr skjer på fuglenes premisser, med bærekraft i fokus. Arbeidet tar lang tid, og en dundyne fra Vega ville utfordret de fleste budsjetter. Men, de spesialsydde dynene er fortsatt populære, og står høyt på ønskelisten hos mange lokale og besøkende. Det er heller ikke uvanlig at dyner eller puter av dun fra Vega går i arv i familier.

Nasjonale turistveger

Den Nasjonale Turistvegen på Helgelandskysten er 650 kilometer i et bokstavelig talt eventyrlig landskap. Nordlandseventyret er en kjent fortelling for alle som kommer i fra områdene, og dette er eventyret om hvordan de karakteristiske fjellene på Helgeland ble til. Langs de nasjonale turistveiene kan du oppleve de forstenede trollene fra Nordlandseventyret på avstand, eller på en fjelltur. Underveis på turistvegene vil du møte mange små kystsamfunn som ofte skjuler en rik og spennende historie. På Helgelandskysten var nemlig vikingene sterkt representert, og mange nordmenn har lært om vikinghøvdingen Hårek av Tjøtta eller faren hans, dikteren Øyvind Skaldespiller på skolen. Rett i nærheten finner du også en mer moderne og synlig historie, nemlig Petter Dass Museet, og de vakre triangelkirkene.

Helgelandskysten med bil

Helgelandskysten er et særlig godt egnet for bilferie, og gjerne da en kombinasjon av bil, med andre aktiviteter i naturen som fjellturer, kajakk eller sykkel. Langs kystriksveien og nasjonale turistveger finner du en rekke campingplasser, hoteller og mindre sjarmerende hoteller du kan bo på. Flere av disse ligger i nærheten av populære turmål som De Syv Søstre, Torghatten, Dønnamannen, Rødøyløva eller Vega. Hurtigruten har flere anløp i dette området, og med litt planlegging kan du fint kombinere å bruke Hurtigruten på enkelte strekninger.

Nasjonal Turistveg Helgelandskysten

Petter Dass

Rett bak De Syv Søstre ligger Petter Dass Museet i Alstahaug kommune. Museet ligger langs med kystriksveien, og den nesten tusen år gamle kirken er en av landets eldste kirker, og således en levende juvel i norsk historie. Rett ved siden av kirken ligger det moderne Petter Dass museet, og på samme tunet ligger det bygninger som stammer fra ca. 1750-tallet. Omtrent alt på tunet er åpent for publikum, og det er vakre områder rundt kirken og museet som passer seg for noen avslappende minutter i ferien.

Ferger og Hurtigbåt

En naturlig del av det å ferdes på Helgelandskysten er logistikken med ferger og hurtigbåt. Om du ønsker å kjøre hele veien, og fortsetter videre nord i Nordland, så vil reisekortet fra TravelPass Nordland spare deg for mange penger når du benytter deg av offentlig transport. For mange vil en tur med ferge eller hurtigbåt være en opplevelse i seg selv. Dette er en tid du bør utnytte til det fulle, for det er ikke mange områder i verden som kan tilby offentlig transport med en slik utsikt.

Den vakre innsiden av Helgeland

Mange forbinder Helgeland med vakkert kystlandskap, mens det er mindre prat om de skjulte skattene som befinner seg nærmere grensen mot Sverige. For fjellelskende nordmenn er kanskje Okstindane det ypperste av alle turmål på de indre delene av Helgeland. Her finner man blant annet Nord-Norges høyeste fjell Oksskolten. I Okstindane finner man den kjente Rabothytta, som har fått navnet sitt etter den kjente forskeren Charles Rabot som har mange av førstebestigningene blant fjellene i Okstindane. En tur opp til Rabothytta er verdt turen i seg selv, da dette er en av Norges kuleste turisthytter.

Mosjøen for de historieinteresserte

Helt i starten av Helgelandskysten ligger bykommunen Mosjøen, som nok er mest kjent for den vakre og historisk interessante Sjøgato. En vandretur i Sjøgata er også mer enn et interessant skue, i den ene enden finner du Nord-Norges eldste hotell Fru Haugans, mens du i resten av gata kan la deg friste av trivelig små kafeer og utsalgssteder som tilbyr noe godt på veien videre. Om du tar den korte turen ned til bryggeområdet, så vil du på andre siden av vannet kunne se den nylig etablerte zip-linen som går ned fra det lokale fjellet Øyfjellet. Det finnes to måter å komme opp, enten klatrer du Via Ferrata’n, eller så går du Helgelandstrappa.

Træna er mer enn en festival

Trænafestivalen var nok det som gjorde det karakteristiske øysamfunnet Træna mest kjent. Men, Træna er mye mer enn et karakteristisk fjell og en verdenskjent musikkfestival. Det lille samfunnet langt ute på Helgelandskysten er en av Norges mest kreative samfunn, og deres historiske røtter strekker seg så langt tilbake som til steinalderen. De fleste vil nok automatisk la seg fascinere av formasjonen på fjellet Trænstaven, og de klatreinteresserte vil prøve seg på å bestige den tilsynelatende umulige toppen. Men, sett av litt tid mer tid til Træna, og bli kjent med fascinerende historier som knytter dem til et annet kjent øysamfunn; Hawaii.

Til Lovund kommer lundefuglen presis

Lovund er nærmeste nabo til Træna, og er dermed også naturlig nok en øy. Den mest kjente innbyggeren på Lovund er Lundefuglen, som hvert år den 14. april kommer flyvende tilbake til fuglefjellet sitt. Men, ikke tro at fuglen kommer alene. Her kommer 30-40.000 tusen fugler flyvende i en naturopplevelse som hvert år fanger interessen til mange tilreisende tilskuere. Ellers er Lovund en aktiv, livskraftig øy som lever av lakseoppdrett. Her kan du klatre opp på Lovundfjellet og se utover øyverdenen og noen uker midnattssola, eller padle kajakk mellom holmene rundt hovedøya.

Fergeruter på Helgelandskysten

Helgelandskysten har mer enn 200 kilometer med skjærgård, og består av tusenvis av små øyer. Mange større øyer som ligger nærmere fastlandet har i dag fått bruforbindelse, men det finnes fortsatt veldig mange fergeoverganger på Helgelandskysten. Mange av disse vil du møte om du følger Kystriksveien eller Nasjonale Turistveger. Fergene går ofte, men det er lurt å sette seg inn i fergerutene for Helgeland før man drar på ferie.

Polarsirkelen krysser Helgelandskysten

Ca. 2,5 mil nord for Mo i Rana på Saltfjellet ligger Polarsirkelen midt i Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark. Polarsirkelen er grensen til Arktis og utgangspunktet for naturfenomener som midnattssol og nordlys som Nord-Norge er særlig kjent for. Mosjøen og Fauske er andre byer som ligger like i nærheten av polarsirkelen, og et besøk til det viktige landemerke er for mange et naturlig utgangspunkt for en bilferie i Nord-Norge.

Ofte stilte spørsmål om Helgelandskysten

Helgelandskysten starter i de sør-vestlige områdene lengst sør i Nordland fylke. I sør krysser Helgelandskysten til Trøndelag fylke, og i nord til Troms og Finnmark fylke. Helgelandskysten er en samlebetegnelse for de kystnære strøkene på Helgeland. Men, det er også populært brukt om alle områdene som omfavner Helgeland.

Helgelandskysten starter sør i kystområdene som grenser til Trøndelag fylke.

Helgelandskysten er et populært feriemål for personer med ulik interesse. Området er særlig kjent for flotte turer med utgangspunkt i bil. Fra bilen kan du oppleve naturen med kajakk, sykkel eller på en av de mange flotte fjellturene området har å by på. Du finner også mange trivelig små overnattingssteder som serverer lokal mat av høy kvalitet.

Ta turen over De Syv Søstre

6 populære aktiviteter på Helgeland