Lofoten

En vill, forreven fjellkjede stikker opp av Golfstrømmen, og danner en egen verden av skrei, rorbuer, kunst, kultur og naturopplevelser.


Mektige, mørke tinder, herlige sandstrender, fargerike, livlige fiskevær, en golfbane som glir inn i kystlandskapet, en særegent kunstliv og verdens beste torsk; Lofoten er et øyrike full av naturlig skjønnhet, spennende historie og artige mennesker.

Alle vil til Lofoten, disse overjordisk vakre øyene nord for Polarsirkelen. Tinderanglere og skikjørere søker den ytterste utfordring i lofotfjellene. Naturelskeren lar seg imponere over landskapet. Havfiskerne vil ha den største torsken. Golferne vil prøve seg i midnattssola. Surferne vil ri den store bølgen. Hipsterne søker de andre hipsterne. Historienerdene søker det uventede. Lofoten spiller på mange strenger.

Lofoten er fjell som vasser i havet

Noen av verdens eldste fjell har blitt herjet med av utallige istider og blitt arret og merkelig i formen. Alt dette stiger opp av det lunkne vannet i Golfstrømmen. En fjellkjede med våte føtter danner en sammenhengende barriere på over 100 kilometer i lengde og 800 til tusen meters høyde som vi kaller Lofotveggen. Underlig nok skjuler all denne geologiske brutaliteten små viker og lune havner, daler og til og med flatt jordbruksland med frodig skog, grønne marker og mennesker.

Trenger du mer informasjon?

Ta kontakt med Visit Lofoten for all informasjon du trenger vedrørende ditt opphold i Lofoten.

Verdens største torskefiske starter i Lofoten etter jul

Det lune vannet fra Golfstrømmen flommer inn på grunnene langs og mellom øyene i Lofoten, og temperaturen over og under vann er forbausende høy for breddegraden. Den norsk-arktiske torsken, tro mot urgamle instinkter, legger da ut på en kjærlighetsreise fra iskanten i nord. Underveis skifter den navn til skrei. Fra januar til april gytes det heftig i dypet, noe som er grunnlaget for verdens største torskefiskeri. Det fiskes om dagen, om på kvelden henges skreien på hjeller, stativer, for å tørke i sol og vind. Salting eller røyking er ikke nødvendig, vintertemperaturen i Lofoten er perfekt for å fremstille tørrfisk.  

Lofoten har eksportert fisk i tusen år

I den danske vikingbyen Hedeby, i dag i Tyskland, har de funnet en tørrfisk fra Lofoten som ble fisket for over 1000 år siden. I middelalderen ble tørrfisken fra Lofoten solgt til hele Europa, og gode katolikker spiste fisk på fredag, helst fra Lofoten. I dag er Italia det store markedet, og de ulike tørrfiskkvalitetene har italienske betegnelser. Selve navnet torsk har opprinnelse fra tørrfiskens edle kunstner.

I Lofoten er kystkulturen synlig over alt

Rundt i Lofoten ser du betydningen av fisket over alt. Fiskehjeller, enten de gamle spisse eller de mer moderne flate, står rundt fiskeværene som ligger langs innersida av Lofoten. De små, røde rorbuene hvor fiskerne pleide å bo under lofotfisket pleier å i fjæra eller til og med på påler ut i vannet. I dag bor det besøkende der. Handelsstedene, der de rike handelsmennene, eller nessekongene, residerte, har gjerne et statelig hovedhus, butikk og naust, og danner et historisk hele. Noen få er i dag brukt som overnattingssteder til folk på ferie i Lofoten.

Fiskevær som perler på en snor

Lang innersida, eller sørøstkysten, av Lofoten ligger Reine og de andre fiskeværene tett i tett. De er tette og kompakte, med både ny og gammel bebyggelse. Livsstilen her er også både tradisjonell og moderne. Fiskeriene bestemmer når man jobber døgnet rundt, og når man har god tid til å slappe av. En kopp fancy kaffe på kaffebar eller en titt innom et galleri er også del av livet, lofotværingene har alltid levd med internasjonale impulser.

Hvert fiskevær i Lofoten har sin personlighet

Henningsvær er kanskje det mest kjente fiskeværet med den velkjente havna under fjellet Vågakallen. Været ligger på flere øyer, blant annen har de en egen øy for fotballbanen. Ballstad ligger også helt ute i Vestfjorden, og hit kommer det gjerne færre besøkende. Nusfjord er et helhetlig bevart fiskevær rundt en smul, liten havn bare få meter fra Vestfjorden. Ytterst i øyrekka ligger bebyggelsen på holmer foran de stupbratte tindene, slik som Hamnøy og Sakrisøy, som er forbundet med Reine med elegante bruspenn. Å helt ved veis ende er et gammelt handelssted klemt mellom Atlanteren og den nesten loddrette fjellsida.

De fjerneste øyene er de minst besøkte

Lofoten består av fire hovedøyer. De henger sammen med hverandre og med fastlandet med bruer og tunneler. Tre øysamfunn ligger imidlertid for seg selv. Værøy og Røst ligger i den sørvestlige forlengelsen av Lofoten, mens Skrova ligger litt mer skjermet midt i Vestfjorden mellom Lofoten og fastlandet. Om du vil oppleve hele Lofoten, så må du planlegge ferien godt. Du vil derimot ikke være alene om å komme tilbake gang på gang, for å oppleve de fantastiske øyene som Lofoten består av.

Røst er en liten, flat øy, mens Værøy er en klippeøy

Røst er et stykke flat eng og hei midt i havet med småbruk, steingjerder, fiskehjeller og hus. Dette tette fiskeværet lever med tørrfiskproduksjonen, og har tette bånd til Veneto i Italia. Herfra kan du dra til fuglefjellene på de ubebodde øyene lenger sør. Værøy er en større øy med bratte fjell, velegnet for fotturer, for eksempel til Måstad, stedet der lundehunden kommer fra. Mellom Værøy og Lofotodden ligger Moskstraumen, ofte kalt Moskenesstrømmen eller Malstrømmen. Dette er en mektig havstrøm kjent fra bøkene til blant andre Jules Verne og Edgar Allan Poe.

Lofoten har en vill og utemmet side

Det typiske postkortbildet fra Lofoten er gjerne fra innersida, den lunere sørøstlige sida av øygruppa. Mot nordvest ligger den et helt annet Lofoten, mindre befolket, mer forblåst og utsatt og tøffere i kantene. I lune viker ligger flotte sandstrender, på nesene er det klipper og rullesteinsstrender. Bosettingene er små, med fargerike hus i sterk kontrast til det røffe landskapet. Surferne finner veien til Unstad for å prøve den kjente venstrebølgen. Lofoten Links på Gimsøya er en av Europas mest spesielle golfbaner, og golferne slår mellom rullesteinsstrand og klipper, gjerne døgnet rundt om sommeren.

Midnattssola ser du på yttersida

Midnattssola er synlig i nesten to måneder i Lofoten, litt avhengig av hvor i øyriket du er. Lofotgeografien skaper imidlertid lange skygger av den lave sola, så på det meste av innersida av Lofoten ser du faktisk ikke selve soløyet. For å se midnattssola uhindret må du enten ut på Vestfjorden i båt, opp på nærmeste fjell eller ta den korte turen til yttersida, nordsida. Her kan du se sola fra berg og klipper langs kysten, eller fra flotte sandstrender, når været spiller på lag.

Opplev midnattssola i Lofoten i sommer

Lofoten har en grønn hemmelighet

De kvasse tindene og bratte fjellene er det første som slår besøkende til Lofoten. Desto mer overraskende er det å komme over skaret øst for Borg og se ned på flata som strekker seg helt ut forbi Leknes. Grønne marker og frodig skog gjemmer seg mellom fjellene, ikke rart at vikingene slo seg ned her. På Borg har man funnet et åtti meter langt vikinghus, som nå er gjenoppbygd og kan besøkes Lofotr Vikingmuseum. Museet på Borg får hvert besøk av tusenvis av besøkende. Det er få steder du kommer så nært den tusen og noen år gamle vikinghistorien.

Kunsten møtes i Lofoten

Man skulle kanskje tro at en øygruppe som lever av fiske ikke skulle være stedet for nye og spennende trender. I Lofotens tilfelle er det langt fra sant. Kunstnere og kunsthåndverkere fra hele verden arbeider i Lofoten, og det finnes et stort antall verksteder og gallerier man kan besøke. Du trenger ikke en gang gå inn noe sted, for gatekunsten, street art’en, finnes på naustvegger og smuldrende fiskeindustribetong over hele øyriket. Den gamle Kaviarfabrikken i Henningsvær, som nå heter KavariFactory er nå sted for kunstutstillinger.

Toppturene i Lofoten er rett rundt husveggen

Tenk deg å klatre seks til åtte hundre meter nesten rett opp med ski på ryggen? På toppen ser du et virvar av lofottopper, fiskebåter ute på havet og fjerne fjell inne på fastlandet. Så styrter du ned trange renner og perfekte glideflater av pudder. Høydeforskjellen er ikke den største, men det er utfordrende nok, og du kan rekke flere fjell på én dag utpå seinvinteren. Toppturfolka i Lofoten bor flere sammen i rorbuer, og så er nærmeste fjell enten i gangavstand eller en kort kjøretur unna. Toppene i Lofoten er ikke blant landets høyeste, og på en godværsdag er det ingenting i veien for å gå en ekstra tur. Kanskje tar du deg en tur til Henningsvær og skravler litt på klatrekafeen med resten av gjengen?

Tindene i Lofoten ser fra avstand ut som nærmest umulig turmål. Lofoten er derimot en toppturdestinasjon for alle nivåer, og her kan du finne lekegrind som passer for deg som er helt ny, og mange av de aller flinkeste har vært her i mange år allerede. Bruk en lokalkjentguide om du er usikker på forholdene. Selv om skikjøringen ikke er den vanskeligste, så kan ofte vurderingene mot toppen være av det komplekse slaget, og man må vite hva man driver med for å få en morsom ferie med bra skikjøring.

Se nordlys over Lofoten

Nordlysovalen, den sonen rundt den magnetiske Nordpolen hvor det er mest nordlys, ligger over havet rett nord Lofoten. Det betyr at Lofoten er et svært godt sted å se nordlys. Både lokalbefolkning og gjester kan bare gå seg en lang tur om kvelden, og så dukker nordlyset kanskje opp over fiskehjeller, spisse tinder og fiskevær. Om man er heldig. En nordlysjeger overlater imidlertid ikke natta til tilfeldighetene, og drar til yttersida, innsida eller de skjermede fjordene i øst på jakt etter de grønne strålene og de perfekte nordlysbildene. Lofoten er blant de mildeste stedene i nordlyssonen, så her kan du se nordlyset uten å fryse altfor mye.

Reine i Lofoten

Lofoten er sykkeløyene

Sykling nord for Polarsirkelen høres kanskje ekstremt ut? De smale, svingete veiene i Lofoten følger imidlertid for det meste fjæra, så det er ikke spesielt bratt og tungt. Været er derimot en underholdende faktor, så vindtett tøy er viktig. Det er heller ingen hemmelighet at E10, hovedveien gjennom Lofoten, er ganske trafikkert om sommeren. Ytterst ute, før Reine, er det spesielt trangt om plassen på veien. Derimot finnes det mange sideveier til fredelige idyller som egner seg ypperlig til sykkelturer, så her kan du skape din egen lofotopplevelse. Kanskje kombinerer du sykkelturen med en fjelltur i Lofoten?

Fjelltur i Lofoten er gøy!

Toppene i Lofoten innbyr til morsomme og varierte fjellturer. Regn med syre i lårene og tung pust oppover de bratte fjellsidene, men belønningen er en vidstrakt utsikt over Lofoten. Festvågtinden er en relativt lett topp ved Henningsvær, mens Mannen er en overkommelig topp nord på Vestvågøya. Himmeltindens 964 meter krever litt mer, og er en flott heldagstur. Kyststien mellom Uttakleiv og Haukland er lett for lårene, og du har nærkontakt med Atlanteren hele veien.

I Lofoten er det nesten like mange vakre fjellturer som det er innbyggere. Planlegger du å dra på Norgesferie, og er interessert i friluftsliv. Så er noen netter i Lofoten en selvsagt del av ferien din. Du må heller ikke være verdens sprekeste, eller ha fjellet som arbeidsplass for å gå her. Mulighetene er mange, både for de som drar alene, med kjæresten eller vennegjengen, og like selvfølgelig barnefamilier.

Lofotkjøkkenet handler om torsk

En gang i tida gikk det i biff og snitsel på restaurant i Lofoten, for fisk fikk man da hjemme. Slik er det heldigvis ikke lenger. Yngre mennesker er ikke så flinke til å lage de gamle spesialitetene som ho mor, og spiser dem derfor på restaurant i stedet. I tillegg vil jo turistene gjerne ha noe annet enn det de får hjemme. Noen restauranter øser av den rike tradisjonen, og serverer gammel kost i restaurantutgave. Andre eksperimenterer med skalldyr, som var agn før, og ufesk, velsmakende fiskelag med utseendet mot seg, samt med fremmede krydder og tillagingsmåter. Alt i alt spiser du veldig godt i Lofoten, enten du går for gammeldags matskikk eller nytt og spennende.

Lofoten kan besøkes hele året

Sommeren er høysesong i Lofoten, da tilbys et utall båtturer og aktiviteter, det er flott å vandre og sykle, og du møter turister fra hele verden. Høsten kan være våt og forblåst, men like gjerne glassklar og høstfargerik med gnistrende nordlysnetter. Utenom verdens surfeelite kommer det få turister. Mørketida i desember-januar er også stille, og egner seg for kveldskos i rorbua, avslappet landskapsstudering i gyllent eller dypblått mørketidslys og shopping på Henningsværs stemningsfulle førjulseventyr. I februar blir det livligere, selv om det langt fra er overrent, med lofotfisket i full sving, all verdens skikjørere nedover fjellsiden og lengre dager. I mars går VM i skreifiske. Fra slutten av april er det overraskende nok lavsesong, tross at dagene er lange og været jevnt over svært godt. Dette er tida for en avslappende lofotferie uten alle de andre.

Praktisk informasjon om Lofoten

Lofoten har funnet på sin egen overnattingskategori, nemlig rorbuene. Disse buene ble bygd for å huse tilreisende fiskere under lofotfisket. Noen av dem er fremdeles av enkel standard, men de fleste er pusset opp og har fått bad og kjøkken, men uten å miste sjarmen. Noen er også helt moderne, og bygd for turister. Ei rorbu kan altså være alt fra enkel standard til svært både komfortabelt og stilfullt, så undersøk nøye for å finne det som passer deg og lommeboka di. Camping er også populært i Lofoten, og campingplasser finnes over hele øyriket, og passer for både telt, bobil, og campingvogn. Som regel har de også hytter av ulik standard. Gjestehus, mellomklassehoteller og førsteklasses hoteller er det heller ingen mangel på.

Du kan faktisk kjøre fergefritt til Lofoten, du følger bare E10 fra Narvik til der veien slutter på Å, ytterst i lofotalfabetet. Mange benytter imidlertid ferga fra Bodø til Moskenes, som også er innom Røst og Værøy på noen av sløyfene sine. Da kan du kjøre hele Lofoten fra sørvest til nordøst. Hurtigruta seiler hver dag fra Bodø klokka 15, og bruker fire timer til Stamsund før hun fortsetter til Svolvær. Nordlandsekspressen er en hurtigbåt som går fra Bodø til Skrova og Svolvær. Widerøes små grønne fly går fra Bodø til Røst, Leknes og Svolvær, gjerne med videreforbindelser til spennende steder som Stokmarknes, Andenes og Tromsø.  

3 populære aktiviteter i Lofoten