Hundekjøring

Nord-Norge med sin vakre vinternatur er et eldorado for den fartsfylte aktiviteten hundekjøring.

Alaska husky er hunderasen som blir brukt til hundekjøring, og de elsker å løpe. Hundene uler i pur glede når de ser deg – for da vet de nemlig at de skal ut på tur. Om du er redd for at det blir bråkete, så fortvil ikke. Hundene blir imidlertid helt stille når spannet kjører ut, da er fokuset til hunden på løping, og ditt på hundekjøring.

Du vil sjeldent føle deg mer i ett med naturen enn du er på et hundespann. I samarbeid med hundene, balanserende på meiene og med foten trygt plassert på bremsen tar du deg frem på vidder og i skogen.

Hvor kan jeg kjøre hundespann i Nord-Norge?

I Nord-Norge kan du prøve hundekjøring rett utenfor Tromsø, på Kvaløya hos Tromsø Villmarksenter, eller hos en av de mindre aktørene i distriktet. Finnmarksløpet foregår i Alta hvert år, og om du har lyst til å oppleve de samme områdene som proffene, så kan du besøke Alta eller Karasjok.

Lenger øst i Finnmark kan du prøve hundekjøring i KirkenesFinnmarksløpet går også innom Kirkenes på den lengste distansen i løpet. Om du har lyst på ekspedisjonsfølelsen kan du besøke Svalbard og en av de mange dyktige hundekjørerne der. Her får du også muligheten til å prøve å kjøre hund på snødekte isbreer.

De vanligste turene varer en halv eller en hel dag, alt etter hvilket ambisjonsnivå du har for turen din. Som regel er det en liten stopp underveis hvor du får noe å spise og drikke, før du går ombord i sleden igjen. For de som drømmer om å dra på lang tur med hundeslede, så er dette også mulig. Det er flere på Svalbard og i Finnmark som tilbyr og spesialiserer seg på å ha med gjester på slike lange ekspedisjoner.

Er hundekjøring vanskelig?

Hundekjøring passer i utgangspunktet for alle som har lyst til å prøve. Som regel får ikke små barn lov til å kjøre hundesleden alene, men i følge med voksne vil de få en veldig morsom opplevelse når de sitter på selve sleden. Selve kjøringen krever ingen videre kunnskap, og du vil få god opplæring på forhånd.

Hvilke klær må jeg ha når jeg skal prøve hundekjøring?

Når du er med på en guidet tur med hundekjøring får du i de aller fleste tilfeller låne en varmedress, lue, votter og ekstra tykke sko. Hundekjøring kan fort bli kaldt og da er det viktig med varme klær. Du har kanskje sett bilde av hundekjørerne som har på seg flere lag med tykke dunklær når de er ute på vidda. De samme prinsippene følges når du er med på en guidet tur, og du vil sette pris på de store øreklaffene når farten på spannet øker.

Hvilke hunderaser blir brukt til hundekjøring?

Du vil som regel møte på hunderasen Alaska Husky når du er i en hundegård i Norge. Det er ikke en renraset hund, men den har gjennom mange år blitt avlet på og trent frem til å ha de spesielle egenskapene det behøves av en profesjonell trekkhund. Hunden er som regel mellom 18-28 kg tung, og både hannhunder og tisper fungerer som ledere i flokken.
Av og til vil du også kunne møte på andre polar hunderaser som Alaska Malamute, Siberian Husky, Grønlandshund, eller blandinger av disse.

Nordisk stil i hundekjøring

Nordisk stil er en egen konkurransegren innenfor hundekjøring. Her brukes ofte andre typer hunder enn i klassisk hundekjøring. Som regel vil du finne hunderaser som Vorsterh, og da 1-4 hunder i spannet av gangen. Når det er flere hunder i aksjon samtidig bruker kjøreren en slede som ligner på den i klassisk hundekjøring, mens i andre øvelser er det kun en person og en hund – hvor hundekjøreren går i samme type utstyr som i langrenn.

Hundekjøring på sommeren

Det er faktisk mulig å prøve hundekjøring på sommeren. Om du skal til Svalbard på sommeren, så kan du være med på guidet tur hver dag. På sommeren bruker man ikke hundeslede, men, en vogn med hjul som hundene drar deg på. Dette er den samme type vogn som mange profesjonelle bruker for å trene hundene sine før konkurranser.