Storslagen natur og rik kulturarv

Hva slags ferie drømmer du om?
Bjørn Eide

Det er sommer i nord. Det er lyst døgnet rundt, og deilig solskinn og friske badetemperaturer veksler med sølvregn og sommerskodde. Lyset gjør oss gale og glade. Her kan du inspireres til midnattssol, til fine kjøreturer, til fjellvandring og oppdagelse i kulturarven.

Hvilke kjøreruter skal du kjøre i Nord-Norge i sommer?

Vakker natur, nært på lokalsamfunn, fleretnisk kulturarv, krigshistorie; det skjuler seg noe bak hver sving i Nord-Norge. Nord-Norge har seks nasjonale turistveger, og vi har også satt sammen noen fine ruter ellers.

Hvor skal du se midnattssola?

Midnattssola fra Rønvikfjellet i Bodø mot Lofotveggen? Over åpent hav på nordsida av Lofoten? Fra Nordkapp? Det er mange måter å gjøre det på, les mer her. Så er det ikke sikkert at hun gidder å møte opp, så du må prøve igjen neste natt.

Hvilket fjell i Nord-Norge passer for deg?

Fra den nærmeste knausen til 1916 meter høye Oksskolten; det er et fjell for alle i Nord-Norge. Uansett hvor du er, er utsikten fantastisk. Det varerier bare hvor mye du på jobbe for det.

Nordkapp er verdens ende

Reisemålene i Nord-Norge

Slik ble Nord-Norge norsk

Nord-Norge er et land med flere kulturer

Fra så langt tilbake som vi kan følge kulturene, har det bodd både samer og nordmenn i Nord-Norge. Det har også alltid vært samkvem med Finland, og fra 1700-tallet av ble dette forsterket med innvandring fra sørøst. Dermed lever tre språk og tre kulturer side om side i Nord-Norge.

Andre verdenskrig i Nord-Norge er full av dramatiske historier

9. april 1940 startet Andre verdenskrig i nord med angrepet på Narvik. 27. mai gikk Bodø opp i flammer. Motstandskamp og store lidelser for sovjetiske og serbiske krigsfanger fulgte. I slutten av 1944 trakk tyskerne seg tilbake fra Finnmark og Nord-Troms, og med dem ble hele befolkningen tvangsevakuert og landet brent og ødelagt.

Bø er Vesterålens ytterside

Finn fram til det ukjente Nord-Norge

Av og til skal man ta av fra hovedveien og følge sideveiene og se hvor man havner. Her er noen tips fra Nord-Norge utenfor allfarvei.

Nord-Norge har mest nordlys i verden