Mats Hoel Johannessen

Fjelltur til Mannen i Lofoten (400 moh)

Mannen er en kort, men bratt tur som kan gjennomføres rett fra Hauklandsstranda. Dette er en av Lofotens mest populære fjellturer med god grunn!

Season

mai – september

Distanse

1,75km

Høydemeter

400

Difficulty

Lett teknisk. Utfordrende partier for folk med høydeskrekk.

Duration

1 – 1,5 time

Turbeskrivelse til Mannen

Turen til Mannen har samme startsted som turen til Himmeltind i Lofoten. Fra Hauklandstranda går du over tunnelen som går til Uttakleiv på andre siden av fjellet. Her følger en tydelig sti med gradvis stigning, og du har nå veien som går oppover dalen på høyrehånd, og Mannen er over deg på din venstre side. Etter noen hundre meter, så går stien til venstre og oppover rett ved en bekk, og her kan det være lurt å fylle litt vann før du tar fatt på de siste 300-350 høydemeterne opp til toppen.

Nå begynner du å bevege deg oppover ryggen i retning toppen av Mannen, så ser startpunktet for turen nede på din venstre hånd. Turen er aldri veldig eksponert, men det er passasjer som vil oppleves mer enn nok luftig for de aller fleste. Det er enkelt og snu på stien, så om man er i et følge med høydeskrekk – så er det mulig å komme seg oppover og ombestemme seg underveis. Utsikten er kjempefin, selv om man ikke går helt til topps. Føles det ikke kan du sette deg ned å slappe av med en utsikt over noen av de vakreste områdene Lofoten har å by på.

På den siste delen av turen opp til Mannen er det et enkelt klyveparti på et større steinparti, før stien går ut i et smalere område før du når toppen. Dette er den mest eksponerte delen av turen, og en bør ikke gå her om vær og forhold ikke er gode.

Mannen byr på flott variasjon av fjell, hav og kulturlandskap

Rundt Mannen er det flott variasjon mellom fjell, hav og kulturlandskap. Et aktivt landbruk pågår rett ved det flotte strand og fjellivet. Siden Mannen ikke er en lang tur i seg selv, så er veien som går på nedsiden av stien du gikk opp og ned til Mannen en flott ekstratur om man vil ut og kikke litt ekstra på nærområdet. Opp veien vil du snart møte et lite vann på venstre siden. Dette holder ofte litt høyere temperatur enn havet, og kan være et behagelig sted å kjøle ned føttene.

Kombiner turen til Mannen med Himmeltind

Om du har en godværsdag, og ønsker å få mest mulig ut av turmulighetene – så kan du kombinere to fjell med startpunkt på Haukland. Om du er på vei ned fra Himmeltind, så kan du ta av på stien fra toppen av skaret mellom Uttakleiv og Haukland. Stien er noe luftig og bratt ved enkelte passasjer.

Ofte stilte spørsmål om Mannen

Det kommer an på graden av høydeskrekk. De aller fleste vil klare seg fint en god stund på turen, men det blir merkbart smalere desto nærmere man kommer toppen. Anbefalingen er å prøve så lenge det er godt vær, da man fint kommer seg ned igjen samme veien som opp.

Det varierer litt med hvilket tempo du velger å gå i. Men, for de aller fleste så vil en rolig tur opp og ned til Mannen ta 1-1,5 time. Vi anbefaler å legge til litt ekstra pause og ta en pust i bakken i lyngen ved siden av stien. Utsikten er nydelig, og det er ingen grunn til å stresse seg opp motbakkene.

Om du har en hund som er veldig vant med å gå i fjellet, så er det mulig, selv om stien ut til toppen er relativt smal. Vær derimot obs på at det er ikke alle som er glad i hunder, og man også har et snev av høydeskrekk, så kan dette være med å forringe opplevelsen til de rundt deg.

Nei, du kan gå Mannen i vanlige klær. Men, vi anbefaler å ha med et enkelt liggeunderlag, samt noe å dekke over en person med om man skulle være uheldig å komme utfor et benbrudd eller lignende som forhindrer en fra å komme seg ned på egenhånd.

Vestvågøys mange muligheter

Har du mer tid på programmet har Vestvågøy mye å by på. Med sine slakere fjell og mange åskammer er Vestvågøy Lofotens terrengsykkel-kommune. Du finner surfebygda Unstad her, hvor du kan teste dine balanseferdigheter i de kalde bølgene. Fra Unstad går det også en fin vandretur mellom Unstad og Eggum. Denne turen krever at du har mulighet til å komme deg tilbake til Unstad, om du kjørte bil dit.

Trenger du mer informasjon om Lofoten?

Destination Lofoten hjelper deg med alt du måtte trenge av informasjon om Lofoten.

Om forfatteren

Mats Hoel er forfatteren av denne artikkelen om Mannen i Lofoten.

Andre fjellturer i Lofoten