Terje Rakke

Fjelltur til Rødøyløva

Det er litt jobb å komme seg til startpunktet for Rødøyløva, men desto mindre arbeid å komme seg til toppen. Premien er en fjelltur å skrive hjem om.

Kystriksveien som snirkler seg langs med Helgelandskysten er et yndet mål for mange på bilferie i Nord-Norge. På veien har man gjerne vært innom andre små øyer med vakker kyst og kulturlandskap, samt en fjelltur eller to. Den fineste utsikten er dog en ekstra avstikker unna, men Rødøyløva er verdt alle fergeturer i verden.

Sesong

Mai til september

Distanse

7,5 km/t (t/r)

Varighet

2-3 timer

Vanskelighetsgrad

Middels

Rødøyløva starter på Klokkergården

Du ankommer Rødøy med ferge, enten med eller uten bil. Selv om du er på bilferie, så er det nemlig ikke behov for å ha med bilen ut til Rødøy, den kan du la stå igjen på andre siden om du vil. Fra fergekaia på Rødøy er det knappe 15-20 minutter å gå bort til Klokkergården, en liten perle av et sted som serverer deg høykvalitets mat, lokale historier og koselig overnattingsplass. Noen få hundre meter bak Klokkergården starter fjellturen til Rødøyløva, og den første delen av stien opp til toppen er en Sherpatrapp som i 2019 var i ferd med å sluttføres.

Sherpatrappa opp til toppen av Rødøyløva

Trappa gjør veien opp til Rødøyløva enkel, og underveis kan du lese av hvem som har vært med å bidra til at sherpatrappa har vært mulig å bygge. Selve trappa er naturligvis bygd av fagfolk fra Nepal, og om du har gått i en før, så vil du fort kjenne igjen byggestilen. På toppen av trappa blir stien litt slakere, før du snart får øye på de siste høydemeterne som fører deg til toppen av Rødøyløva. Dette partiet er lett å gå, man har god plass å gå på, men kanten til venstre for deg leder rett ned i et loddrett stup, så pass på at du går her med nogen lunde god sikt. De aller fleste vil klare å gå her, og om man sliter med høydeskrekk, så er det mulig å holde langt nok til høyre i en såpass god stund at man klarer å komme ganske langt opp mot toppen.

Rødøyløva smaler inn mot toppen

Når du nærmer deg toppen, så smaler stien noe inn. Det er fortsatt som god plass å regne, og mange velger å stoppe ved et av de to naturlige utkikkspunktene. Begge disse punktene har utsatte områder som det er lett å unngå å gjøre noe farligere enn man må, men for gruppen sin del kan det være fint å snakke sammen så man unngår trengsel. Dette gjelder selvfølgelig også andre som måtte befinne seg på punktet.

Om man velger å gå helt til topps av Rødøyløva, så vil mange føle at det er eksponert på både venstre og høyre side av stien. Venstresiden av stien har utsatte punkter rett ned i et stupområde, mens høyresiden av stien nå får et slakt sva-parti som bør gås i tørrvær. Det er ikke teknisk vanskelig, men mange vil nok føle det som eksponert. Er forholdene rett og man er vant med høyder, så får du en av de råeste utsiktene på Helgelandskysten, for ikke å si hele Norge med på kjøpet.

Ned fra Rødøyløva er samme veien som opp

Om du starter på Klokkergården, så går du samme veien ned som du gikk opp fra Rødøyløva. Mange vil nok velge å overnatte en natt eller to på vakre Klokkergården, og et selvsagt tilbehør mot kvelden er en av de nydelige middagsrettene som de serverer. Inne på Klokkergården er det utsmykket med ulike gjenstander med historisk preg, og en av de er blant annet klokke til Roald Amundsen som er montert på veggen.

Alternativ vei opp til Rødøyløva

Det er også mulig å nå Rødøyløva fra fergeleiet på Smiholmen. Denne delen av turen følger en enkel sti, og vil være mulig å gjennomføre for de aller fleste. Toppunktet og veien opp til toppen av fjellet er det samme som tidligere beskrivelse.

Hvor man kommer man seg til Rødøyløva?

Om du kommer med bil, så vil de fleste benytte seg av ferge fra Jektvik og Kilborghamn. Alternativt så går det en hurtigbåt fra Bodø eller Sandnessjøen også. Dette gjør at du fint kan kombinere å være noen dager i Sandnessjøen for å gå De Syv Søstre eller besøke Peter Dass, og deretter parkere bilen i Sandnessjøen for å ta hurtigbåten ut til Rødøy. Om du velger å følge kystriksveien fra Sandnessjøen, så ender du til slutt opp med å ta ferge fra Jektiv og Kilborghamn.

Andre fjellturer i nord

Vil du på tur til Helgelandskysten?

Ta kontakt med Visit Helgeland som hjelper deg med alt annet du måtte lure på.