421 meter over havet ligger Storsteinen med Fjellheisen, med en av Norges mest fotograferte panoramaer, nemlig Tromsø og fjellene rundt. Den populære Sherpatrappa starter også rett ved.
Her ligger Tromsø for dine føtter
Fra 421 meter ser vi tettbebyggelsen på den skogkledde Tromsøya, på fastlandet rett under oss og på Kvaløya lenger borte, og bygninger som Ishavskatedralen og Tromsøs gamle gymnas er godt synlig. De to bruspennene Tromsøbrua og Sandnessundbrua er også lett å gjenkjenne. Men det største inntrykket gjør fjelltoppene. Rett i mot ligger de alpine toppene midt på Kvaløya, en forreven fjellrekke på rundt 1000 meter. I sørvest ligger de over 1100 meter høye Bentsjordtindan på Malangshalvøya.
Rett i nord ligger noen av Norges eldste fjell, nemlig de rundt 1000 meter høye tindene på Ringvassøya. For å se kongen av dem alle, nemlig 1238 meter høye Tromsdalstind, må man imidlertid snu seg helt rundt. Like slående er vannveiene som går mellom øyene og halvøyene, man ser mye vann. Utsynet fra Storsteinen er blitt en klassiker som er mye brukt i turistbrosjyrer fra Norge.
Midnattssola ses best fra Fjellheisen
Den store opplevelsen er likevel midnattssola. Fra rundt 20. mai til rundt 24. juli kan midnattssola ses fra Storsteinen der den henger over fjelltoppene på Ringvassøya. Mot nord glitrer sjøen i gull, mens fjelltoppene avtegner seg svart. Langt der nede leker gyllent lys med lange skygger på Tromsøya, og snøflekkene på fjellene får en gyllen tone. Det summer at turister og tromsøværinger på utsiktsplattformen, og ingen tenker på å legge seg, midnattssola er et bokstavelig talt gyllent øyeblikk man ikke skal sove bort.
Se nordlyset fra fjellet
Nordlyset er noe man må vente lenge på. Fjellstua er et godt sted å vente, med kameraet montert på stativ og varme klær klare. Mens det er fyr på peisen og kaffe i koppen, kan man sitte ved vinduet og se ned på lysene fra Tromsø og følge med på nordvesthimmelen. Med en gang det dukker opp en grønn stråle, springer man ut mens man drar på seg ytterjakka. Kanskje er det bare et lite blaff, kanskje vaier nordlyset i blafrende, grønne bånd over himmelen.
Ta lunsjen på toppen
Fjellheisen åpnet i 1961. Hele maskineriet og kablene er imidlertid byttet ut, og fra sesongen 2015 er også nye, større kabiner på plass. Øvre stasjon, Fjellstua, stammer imidlertid fra 1992, etter at en brann ødela bygget i 1979. Her serveres kaffe, vafler, smørbrød og god middagsmat. Utenfor ligger den store plattformen hvor alle utsiktsbildene fra Tromsø er tatt fra.
Fløya er et rikt plantefjell
Fløya, som Storsteinen er en del av, er et kjent plantefjell. Grunnen her er kalkrik, og derfor vokser spesielle plantearter som ikke forekommer så mange andre steder. Blant sjeldenhetene man kan finne her er kalkfiol, skredarve og dvergrublom.
Følg stiene innover fjellet
Fra Fjellstua går det flere stier innover i fjellet. En slak oppoverbakke fulgt av en bratt oppstigning fører til Fløya, 642 meter. Herfra er det et flatere viddelandskap opp mot Bønntua, 776 meter høyt. Jo lenger innover man kommer, jo tydeligere trer Tromsdalstinden fram til venstre. Til slutt går det nedover på baksida av fjellet, og man treffer en kjerrevei som fører ned til Pikevatnet og videre i slynger ned til bjørkeskogen i Tromsdalen. Hele turen på 3-4 timer er høy og fri, med vidt utsyn og et mykt plantedekke å gå på. Vinterstid er Fløya et flott fjell å gå på ski på, her er det nemlig slake bakker og fine utforkjøringer, og man kommer seg langt innover på de hvite viddene.
Du kan også gå til fots
Flere stier fører fra bebyggelsen i Tromsdalen opp til Storsteinen. Man kan gå opp rett under kablene, men dette er en svært bratt sti hvor man til dels går på alle fire. Fra Fløyveien går det en noe slakere men fremdeles temmelig bratt sti opp. Turglade anbefales imidlertid å gå sørover i en slynge med mange slake oppoverbakker og kun noen få brattheng. Hit opp går det en merket sti, og det hele tar en times tid.
Nå går også Sherpatrappa opp til utsiktspunktet
Om du ønsker å gå en bratt, men teknisk enkel vei opp til utsiktspunktet kan du nå gå Sherpatrappa som ble ferdigstilt i 2019. Du kan benytte deg av de samme parkeringsplassene som du bruker for å kjøre til Fjellheisen. Hvis ikke går det også hyppige avganger med buss fra Tromsø sentrum.
Fjellheisen er åpen hele året
Fjellheisen går hele året, med litt ulike åpningstider etter årstid. I midnattssolperioden går heisen helt fram til ett om natta. Fjellheisen ligger en halvtimes gange fra Tromsø sentrum,og det går mange busser. I midnattssolperioden hører mange på konsert i Ishavskatedralen, og vandrer så bedagelig opp til Fjellheisen for å få med seg midnattstidspunktet.
Fjellheisen er obligatorisk på besøk til Tromsø
Bestill billetter på Fjellheisens egne sider