Roger Johansen

Bodø er byen med midnattssola i byvåpenet

Mellom hav og fjell, med utsikt mot Lofotveggen, ligger Bodø. I den lyse sommernatta kan du beskue midnattssola fullstendig sivilisert med cocktailglasset å hånda, eller finne en solrik strand for deg selv.

Bodø ligger rett nord for Polarsirkelen, og nyter strålene fra midnattssola mellom 31. mai og 12. juli. Denne moderne, livlige og havfriske byen har faktisk midnattssola i byvåpenet sitt, og midnattssola ved Landegode er et klassisk postkort- og kalendermotiv. Det er imidlertid mange måter å se midnattssola på i Bodø, alt etter innstilling, form og stil. Her har vi noen forslag.

Se sola fra skybaren

Bodøværingene er blant de mer urbane og avanserte i en ellers jordnær landsdel. Den elegante måten å se midnattssola på i Bodø blir dermed å kle seg i byklær, altså uten kløende stillongs under, og ta heisen opp til skybaren på ett av byens to høyeste hoteller for å se ut over midnattslandskapet. Ha noe festlig i glasset og vær klar til litt humørfylt samtale mellom bordene, slik det høver seg i en sosial by. Den store forskjellen fra bymessige strøk ellers i verden er lyset; det strømmer nemlig inn gjennom store vinduer, sprossene danner skeive skygger på veggene når sola står på. Når klokka blir noen få minutter over ett, går man ut på verandaen og forsegler øyeblikket med en skål.

360 graders utsikt får deg til å måpe

Havna i Bodø med alle seilbåtene ser ganske mondén ut, men utsikten ellers kunne bare vært i Nord-Norge. Den bratte klippeøya Sør-Fugløy er umiskjennelig i sørvest. Mot nord ligger Landegode med sin karakteristiske topp. I klart vær ligger Lofotveggen der ute, mer som en blå hildring i nattlyset. Snu deg helt rundt og se de spisse toppene i Børvasstindan stige opp fra Saltfjorden. Utsikten kan holde deg i ånde i altfor mange glass.

Ta deg en fin kveldstur til de nærmeste toppene

En kveldstur på et utsiktspunkt er en annen og svært skattet måte å se midnattssola på i Bodø. Nord for bykjernen ligger det en rekke åser og småtopper som er svært tilgjengelige. Bestefarvarden er med sine 137 meter ganske lav, og ligger aller nærmest Vestfjorden. Linken, som er en tv-tårn, er omtrent i samme høyde, og danner den vestlige delen av Rønvikfjellet. Litt lenger og en del høyere er Keiservarden, herfra ser du Lofotveggen, Landegode og hele kysten som et nordlandsatlas fra 366 meters høyde.

Mjelle e førrskjellig fra alt anna

Æ længta ofte utover tell Mjelle – synger Terje Nilsen. Denne stranda ligger nær byen, men føles som et helt annet sted med sin hvite strand beskyttet av den bratte fjellsida på Mjelletinden. Utenfor ligger det holmer og skjær, og Landegodes silhuett er umiskjennelig. Utsikten mot Lofotveggen er uhindret på en god dag. En merket sti går gjennom landskapet og tar deg med inn i skogen og ut på selve stranda. Ta med noe varmt i termosen og varme klær til å ta på når du setter deg, men klokka kan du godt glemme. Førr bølgan som bryt brått oppetter stranda, de trækk sæ stilt tebake kvær en gang.

Følg stien ut til Hovdsundet for din egen bittelille strand

En annen strand er litt mer utilgjengelig, men verdt det for den som liker å gå. Sør for Mjelle sticker et nes ut i havet. Følg det i godt og vel tre kilometer gjennom variert og vakker kystnatur, og så ser du ned på en liten holme som er bundet sammen med fastlandet med en liten sandbanke. Mange går til Hovdsundet på en solskinnsdag, men går du hit om natta, er sjansen stor for å det for deg selv. Og midnattssola.

Ta den store fjellturen ved midnatt

Det ligger mange flotte fjell rundt Bodø, og den fjellvante benytter selvsagt sjansen til å komme seg til topps for å se midnattssola høyt over Salten-landskapet. Børvasstindan ligger sørøst for Bodø, og her finnes det flere topper på 1000-1100 meter. Den  793 meter høye, blokkformede Steigtinden ligger nord for Bodø, like ved den 730 meter høye Mjelletinden, begge er relativt krevende med en del klyving. Finnkonnakken er 518 meter høy og ligger nærmere Bodø, og anbefales dermed for dem som vil ha det litt lettere.

Vær søvnløs på Kjerringøy

Bodøværingene elsker å dra til Kjerringøy på varme, solrike sommerkvelder. Dronningen blant handelssteder ligger vakkert til ved Vestfjorden, og sola speiler seg i de smårutete vinduene på de gamle husene. Over havet ligger Lofoten på andre sida. Båtfolket kommer fra byen, det er en lystig og sommerlett atmosfære, sommeren er for kort til å sove bort. Er du heldig, kan du bli invitert med på båttur av kjentfolk. Har du bil, kan du kjøre til Kjerringøy, men problemet er at ferga Festvåg-Misten slutter å gå før midnatt. Du kan jo selvsagt overnatte på det flotte hotellet, eller rett og slett snu døgnet og kjøre tilbake til byen med førsteferga i sekstida. I så fall har du gjort akkurat som de innfødte ville gjort.

Fra hull tre på golfbanen ser du midnattssola

Golfbanen ligger rett nord for sentrum, og her ligger velpleide gressmatter mellom de skogkledde åsene og Vestfjorden, med utsikt mot Landegode og skjærgården utenfor. Fra hull tre ser du rett ut på midnattssola som står rett over noen lave holmer like øst for Landegode, med Lofotveggen langt bak i det fjerne.

Gjør din sorti fra Bodø i midnattssol

Vårt siste råd, etter dette kan det ikke bli flere, er å forlate Bodø i midnattssol. Mange bodøgjester tenker seg også en tur til Lofoten, og da er ferga Bodø-Moskenes mest populær. I skoleferien er det en avgang noen dager i uka klokka 22:30 til Moskenes. Da er du litt over midtfjords på midnattstidspunktet, og kan se sola over Lofotveggen, en stor finale for oppholdet i Bodø.

Løst og fast om Bodø

Bodø er Nord-Norges nest største by, og ligger midt i Nordland fylke, like nord for Polarsirkelen.

Bodøs flyplass har mange avganger om dagen til Oslo, og man kan også fly direkte til Bergen. Ut fra Bodø kan man nå de fleste små og store flyplasser i Nord-Norge på kort tid. Hurtigruta går også til Bodø, én natt fra Trondheim og to netter fra Bergen.

Nordlandsbanen og det norske jernbanennettet ender i Bodø.

I følge TimeAndDate skinner sola fra 31. mai til 12. juli. Dette er en geofysisk beredning, det betinger fri sikt i nord. Står det bygninger i vei, er det fjell mot nord eller horisonten brytes av de allestedsnærværende øyene, vil man ikke se sola. Vi har forsøkt å komme med noen råd om hvor det er best i denne artikkelen.

Bodø ligger midt på motorveien for lavtrykkene fra Atlanterhavet, i likhet med mye av kysten i Nord-Norge. Skulle været bli helt mistrøstig, finnes det steder ikke langt fra Bodø med svært tørt klima. Det gjelder spesielt Saltdal, området innerst i fjorden. Så kan du jo også tenke på at det er lyst hele tida, så fenomenet har du likevel bivånt, selv om du ikke fikk se selve soløyet. Ofte blir det også bedre vær seint på kvelden.

Les mer om Bodø