Fra Hammerfest sentrum kan du reise ut til avsides, veiløse bosettinger på Sørøya midt i naken, dramatisk kystnatur. Du velger selv om du blir med båten tilbake eller hopper av. Det siste er ganske fristende..
Hammerfest-delen av Sørøya er Utkant-Norge på sitt mest avsides. Under 100 mennesker i fem bosettinger har ingen annen forbindelse med utenverdenen enn Bygderuta. Denne båtforbindelsen går et par ganger daglig fra Hammerfest sentrum til bosettingene, og rekkefølgen av anløpene avpasses etter behov og ukedag. Båten er livsviktig for øyfolket, og en fin rundtur for deg.
På tur med Bygderuta
Da vi ble med Bygderuta en maidag, fikk vi oppleve skiftende finnmarksvær med solglimt og snøbyger, og vi var de eneste turistene. Turen over Sørøysundet fra Hammerfest til Akkarfjord gikk på en liten halvtime. I Akkarfjord ble varene for butikken losset, posten ble levert, og det var relativt hektisk på kaia med både passasjerer, ventende og pårørende. Så hektisk det kan bli med 70-80 fastboende.
Ofte stilte spørsmål
Hammerfest har kortbaneflyplass, og anløpes av Hurtigruta. En løsning som passer for mange, er å ta fly til Alta. Hit går det større fly, og dermed får man tilgang på flere rimelige billetter. Fra Alta går det både buss og Hurtigbåt.
Enkeltreisende kan bare møte opp. Teoretisk kan det være fullt, men i praksis skjer det sjelden. Små og større grupper må ta kontakt med Snelandia for forhåndsreservasjon.
Visit Hammerfest har en innholdsrik side med mye om Hammerfest.
Bygderuta går til de minste bosettingene
Etter Akkarfjord kom vi til de bittesmå bosettingene, Hellefjord, Langstrand og Sandøybotn. Her var det adskillig mindre trengsel på kaia. En eller to personer gikk i land, en snøskuter og et par kasser matvarer ble losset og så gikk vi igjen. Den svære internatbygningen på Langstrand er et minne fra den tida det bodde langt flere mennesker på småstedene på Sørøya. Av og til svinger også båten over til Kårhamn på Seiland, da kommer du deg til denne svære øya også.
Ta Bygderuta for å gå på fjelltur
Sommerstid er det mange fine turer på Sørøya. Fra Akkarfjord går det en merket sti opp til Kjøttvikvarden. Denne 12 meter høye steinvarden ble bygd i 1858 som seilingsmerke, og dette er relativt lett terreng med fantastisk utsikt. Mer krevende er turen til fyrlykta på Tarhalsen på nordspissen av øy, som går gjennom mer luftig terreng. Så er også landskapet og variasjonen enda større. Hammerfest Turist har beskrivelser og kart. Du kan ta båten ut om morgenen, dra på vandring og så rekke båten tilbake om ettermiddagen, eller du kan velge å overnatte.
Du må gjerne overnatte
Man trenger strengt tatt ikke bli med tilbake til Hammerfest. I Sandøybotn på yttersida av Sørøya er det et overnattingssted med rom og hytter. I Akkarfjord driver skolebarna et overnattingstilbud på det gamle internatet. Dette er rimelig overnatting med dobbeltrom eller i sovesal. På Sørøya er det kanskje ikke fullt så ofte, men du bør likevel forhåndsreservere for å være sikkert på at noen er hjemme.
Sørøya er et stykke barsk kystnatur i Finnmark
Norges 4. største øy Sørøya er mye villmark og få mennesker. En god halvpart av øya tilhører Hasvik kommune, og her bor det knapt tusen mennesker. Den nordøstre knappe halvdelen tilhører Hammerfest kommune, og her bor det nå under 100 mennesker. De fleste av disse bor i Akkarfjord, men det bor også folk på Langstrand, i Sandøybotn, i Hellefjord og i Lundhavn. Akkarfjord har skole, to butikker, postkontor og barnehage, og lever av fiskemottaket midt i bygda.